Sunday, July 21, 2024

Filantropica – Philanthropy [2002] Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Filantropica
Philanthropy [2002]
Žanr :  Comedy, Drama
Godina 2002
Redatelj: Nae Caranfil
Glavne uloge:  Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu
Trajanje filma : 01:50:00
Datum izlaska :    15 March 2002 1. Opišite film u 5 riječi

Torq: tužno, smiješno, novokomponirani kapitalizam, komunizam,

DonLP: smiješan, tragičan, veseo, tužan, tranzicijski

2. Prva stvar koja vam padne na pamet kada vam netko sada spomene ovaj film

Torq: račun

DonLP: večera

3. Kratak sadržaj u par rečenica

Torq: Ovidia Goreu je srednjoškolski profesor, čovjek u 40-tim godinama koji još uvijek živi sa svojim roditeljima. On je osim toga i neuspješni pisas čija je jedina zbirka pripovjedaka povučena iz prodaje zbog slbe ili točnije nikakve prodaje. Igrom slučaja on se zaljubi u mladu manekenku. Pa što jednom mladom komadu može ponuditi siromašni sredovječni profesor. Ništa. Ili bi nešto keša u džepu moglo promijeniti njegove izglede. I tako se naš profesor odlučuje za neobičan potez…

DonLP: Učitelj jedva spaja kraj s krajem i u svojim tridesetim traži način da se osamostali te poboljša svoj standard. Neočekivano dobiva „poslovnu“ ponudu koja će mu promijeniti život.

4. Najupečatljiviji trenutak filma?

Torq: Iskreno ne znam, nije to od one vrste filmova koje ćete pamtiti po nekoj posebnoj fori.

DonLP: Kada postane jasan početak filma.

5. Citat za pamćenje?

Torq: „Život je kompliciran i ima mnogo aspekata.“

DonLP: Jednom davno postojao je grad u kojem su stanovnici bili ili prinčevi ili prosjaci. Između ta dva svijeta bilo je samo pasa lutalica. Oni su bili srednja klasa. 6. Najveći nedostatak filma?

Torq: Iako film ismijava i stari komunistički sustav i novokomponirani kapitalizam, ostaje negdje na pola puta između parodije, crne komedije i drame.

DonLP: što dolazi iz relativno nepoznate kinematografije pa neće dospjeti do šireg kruga ljudi 7. Kada bi ga htjeli nekome podvaliti, kako bi ga opisali?

Torq: Rumunjska verzija Posljednjeg tanga u Parizu.

DonLP: rumunjski odgovor francuskom valu slashera 8. Navedite još barem 3 slična filma

Torq: Možda neki Kusturičin, npr. Otac na službenom putu ili Sjećaš li se Dolly Bell

DonLP: A fost sau n-a fost, Politist – adjectiv, …

9. U koju kategoriju bi ga svrstali?

Torq: Hmmm, pa neka bude crna komedija

DonLP: satira 10. Napišite svoj “tag-line” za ovaj film.

Torq: Dobrodošli u vrli novi svijet.

DonLP: Samo ispružena ruka s pričom može zaraditi koji dinar.

11. Preporuke za gledanje filma (kako se pripremiti, kokice, zamračiti prostoriju i to…)

Torq: Jedina preporuka bi bila godina proizvodnje gledatelja. Za potpuno razumijevanje morali ste probati i život prije 90-tih…

DonLP: nema specijalnih preporuka – prema vlastitom nahođenju

12. Nešto za kraj

Torq: Iako nikad nisam bio u Rumunjskoj, gledajući ovaj film imam dojam kao da živim u njoj. Puno stvari prepoznajem u našem današnjem okruženju. Stoga moram priznati da sam ugodno iznenađen ovim uratkom. Jedino mi kraj i nije baš u skladu s ostatkom i malo kvari ukupan dojam.

DonLP: Satirica koja je na momente toliko surova sa svojim prikazom života u postkomunističkoj Rumunjskoj da se čovjek zamisli kad počinje povlačiti paralele. Nema paranja od smijeha, ali je onaj blesavi smješak stalno prisutan. Dobra strana je što Caranfil (kakvo prezime ima čovjek da ne povjeruješ) nije pretjerao u satiri da ne postane prenaporna već ju je ublažio laganim romantičnim/komičnim momentima. Nije prvi rumunjski film koji me ugodno iznenadio. Morat ću poradit na tome.

Ocjena:8 / 10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave