Friday, July 19, 2024

Fokus – Focus 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Fokus (2015)
Focus

Žanr: Drama, Komedija, Romantika
Godina 2015
Redatelj: Glenn Ficarra, John Requa
Glavne uloge: Margot Robbie, Will Smith, Rodrigo Santoro
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska : 27. Veljača 2015.Varalica Nikki je zaveo mladu i lijepu ženu samo kako bi odradio još jedan od svojih prljavih poslova. Nakon što je ostavi i krene dalje, tri godine nakon, ponovo će sresti tu fatalnu ženu koja će mu pomrsiti planove.

Već dugo godina glumac Will Smith nije snimio ništa kvalitetno. Vjerovatno zadnje čega se publika sjeća a da je on bio u tome i odradio posao sasvim solidno su filmovi poput ‘Seven Pounds’ ili ‘Ja sam legenda’. Od tada pa na ovamo izbacivao je filmovi koji mu nisu vraćali stari sjaj. Sreća za njega, ‘Focusom’ je uspio obratiti pažnju na sebe i ovoga puta u pozitivnom smislu, a ne u negativnom, kao kada je bilo riječ o prošlogodišnjem ‘After Earth’.

Radnja filma se vrti oko Nikkija, Smithovog lika, koji vara ljude kako bi izmamo što veću lovu. Čini to iz zadovoljstva i to mu je najveća strast. Zavodi mladu, lijepu i atraktivnu djevojku koja se zaljubljuje u njega, samo kako bi je iskoristio za svoje prevare. Nakon što je ostavi i krene dalje, tri godine nakon, srest će je ponovo u nekom drugom gradu u naručju drugog čovjeka. Uradit će sve da je ponovo vrati, čak i ako to bude značilo da zapostavi svoju strast i posao. Iako djeluje kao tipična priča o kriminalnim radnjama ljudi koji uživaju u tome i rade to perfektno, srž ove priče skriva se zapravo u problematici ljubavi, ostavljanja i zaboravljanja te kako je to ipak nekima veća strast i bitnija stvar u životu nego novac, dobra kola i status u društvu. Nikki je definicija muškarca koji ima sve, ali ne i ženu uz sebe. Kada shvati da je prokockao šansu prvi put, ponovo kreće da je osvoji, mada pod velikim upitnikom kod sviju nas jer zapravo ne znamo da li je krenuo osvojiti nju ili je to paravan za neku njegovu novu prevaru. Baš zbog toga film ima dosta obrta i nepredvidljivosti, što, na svu sreću, ne prelazi granice mog ukusa i apsurdnosti kao što npr. to rade filmovi ‘Wild Game’ a posebno nastavci tog istog. Osim što malo podsjeća na taj film, osjetit ćete i nevjerovatnu sličnost sa filmovima poput ‘Now You See Me” i ”The Wolf of Wall Street”, ali ovaj film tom svojom romantičnom stranom priče stvara i taj zanimljiviji dio sebe i intrigantniji također što ga opet čini i unikantnim ostvarenjem koje je uspjelo da to sve smiksa i prezentuje na ovakav način. Iako je mnogima ovo bio film Will Smitha, nešto čime se on vratio među žive, za mene je ovo pak film Margot Robbie, prelijepe mlade i harzimatične glumice koja je svjetsku slavu stekla uz Di Capria s ‘Wall Streeta’, pa se njena traženot i angažiranost u ovakvi projektima itekako isplati s obzirom da nam šta i da ponudi. Humoristični dio filma ne funkcioniše baš uvijek, ali većinom funkcioniše.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,8/10 a na Tomatesima osrednjih 55%. Reditelji filma su John Requa(Crazy, Stupid, Love i Philip Morris, volim te) te Glenn Ficarra, njegov kolega koji je snimao s njim iste filmove. Pripremaju i ratnu komediju ‘Fun House’. Film je nedavno izašao a već do sada je iskeširao preko 121 milion dolara na budžet od 50,1 milion.

I više nego dobar, ‘Focus’ će držati vašu pažnju zahvaljujući svojim nepredvidljivim obrtima, likovima i humorisitčnom stranom. Preporuka za jedno gledanje.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave