Tuesday, December 7, 2021
HomeBiographyFoxcatcher: Priča koja je šokirala svijet - Foxcatcher 2014 Recenzija

Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet – Foxcatcher 2014 Recenzija

-

Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet (2014)
Foxcatcher

Žanr: Biografski, Drama, Sportski
Godina 2014
Redatelj: Bennett Miller
Glavne uloge: Channing Tatum, Sienna Miller, Mark Ruffalo
Trajanje filma : 02:14:00
Datum izlaska :  2014 Mlađi brat najveće hrvačke zvijezde Davida Schultza, Mark, pridružuje se timu Foxcatcher kojeg vodi multimilioner John du Pont, koji je odlučio da ga pripremi za nastupajuće olimpijske igre.

Ova biografska drama koja se bavi životima olimpijskih hrvača i njihovom trenera, bila je jedno od najvećih ali i najprijatnijih iznenađenja ove godine, ali i očigledno film koji će obići svaku dodjelu nagrada a negdje i nešto pokupiti.

Dugo se ovaj projekat pripremao i bili smo bombardirani vijestima o skorom izlasku ovog filma u kinu i među publiku s obzirom da je rijetka stvar da se zvijezde iz komičnih filmova, a pod ovim mislim na Carella i Tatuma, koji je doduše i česta pojava u romantičnim dramicama, pojave u ovakvoj kompleksnoj i teškoj biografskoj drami. Iako sam u film polagao ogromne nade, nekako mi je ova čitava priča ostala nedorečena, kao da nam je film ostao dužan mnogo toga, a razlog u ovome pronalazim u tome što je nekako film usporen i nimalo dinamičan, što mu oduzima svaku moguću pažnju kod publike koja se hrani time. Iako sam uspio pratiti film i držati se sa sporim tempom, ono što film definitivno izvlači su performansi. Do sada najjača ekipa, najjači trojac i gdje svaki ponaosob zaslužuje, što po Oskara, što po skidanje kape dole. Odlične transformacije koje su urodile plodom zbog čega su glumci dobili još više na mogućnosti da savršeno portretiraju likove iz stvarnog života. U par navrata ovaj film me neodoljivo podsjećao na ‘Warrior’, takođe jednu sportsku biografsku dramu iz 2011, koja je bila znatno manje popularnija, ali za mene, znatno više bolja i dinamičnija. Uglavnom, tematika majčinstva i narušenih odnosa, kroz priču o hrvanju, odrađena je na nivou i veličina ovog filma se ne može tek tako ignorisati.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10 a na Tomatoesima zavidnih 87%.Film je u Americi zaradio slabih 7 miliona dolara. Reditelj filma je Bennet Miller, koji je inače poznat po biografskim filmovima a iza sebe ima uspješne naslove kao što su ‘Capote’ i ‘Moneyball’. Ovaj film je nomiran za 3 Zlatna Globusa.

Film je izgledao u najavi mnogo uzbudljiviji nego što jeste i ne mislite da ga pljujem ili da ga želim oštetiti, nego vas pripremam ako ste se odlučili da ga pogledate. Pred vama je jedna iscrpna i teška, ali najzad i dobra drama.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts