Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaFrank (2014) Recenzije Filma

Frank (2014) Recenzije Filma

- Advertisement -

Frank (2014)

Žanr Komedija, Drama, Music
Godina: 2014
Redatelj: Lenny Abrahamson
Glavne uloge:  Michael Fassbender, Domhnall Gleeson, Maggie Gyllenhaal
Trajanje filma : 01:34:00
Datum izlaska :  5 September 2014 (USA)Mladi muzičar Jon, koij želi postati uspješan i slavan, shvati da je zagrizao više nego što može progutati kada se pridruži pop bendu kojeg predvodi misteriozni i ekscentrični lik s maskom, Frankom.

Rijetko ko ima, ako naiđe na ovaj film da mu se na sekundu ne učini bar zanimljivim zbog neobične tematike i pristupa publici. Ali rijetko će ko i naići na ovaj film, koji, bez obzira na svoj kvalitet, i nije postao jedna od top tema 2014te godine.

Priča prati mladog wanna-be muzičara koji smišlja tekstove pjesama i živi za dan kad će biti primjećen, da bi jednom, sasvim slučajno, bio pozvan da nastupa sa neobičnim bendom gdje sreće glavnog protagonistu, Franka, koji živi pod maskom. Ali bukvalno. I nikad je ne skida. Kroz čitav film pokušava se objasniti ta ‘zatvorenost’ Franka i ta njegova odluka da bude pod maskom, i film, objašnjavajući ti, dostavlja neke važne životne pouke, ali u isto vrijeme, neke i komične momente, tako da je jasno koji je recept koristio film da dođe do tog uspjeha, ali opet, u drugu ruku, mislim da je film bio isuviše eskcentričan, nedovoljno smiješan i previše nekako tmuran, da bi mene legao, ali vjerujem da će tako misliti i većina, bez obzira što film odaje utisak da je ona prava nezaboravna stvar. Nije da nije, ja film jesam odgledao u jednom cugu i kažem da je solidan, uzimajući sve u obzir, ali nekako sam se osjećao previše zatečen ovakvim filmom, koji je više na mene ostavio takav utisak da mu se nakon svega čudim i zapitkujem sam sebe neka pitanja nego da ga smatram remek-djelom. Perfromansi su na zadovoljavajućem nivou, ali mislim, šta se moglo očekivati od jedne britanske mjuzikl dramedije nego da i tim elementom zadovolji traženo. Šuškalo se, šuškalo, da nastup Michaela Fassbendera neće proći nezapaženo na predstojećoj dodjeli Oskara, ali mi nekako teško da povjerujem, ne jer nije bilo čemu, naprotiv, bio je odličan, ali nekako ga je bilo previše premalo tu.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 7/10 a na Tomatoesima odličnih 93%. Film je zaradio oko 645 hiljada dolara samo u Americi, što dokazuje ono što sam ja na početku objašnjavao. Reditelj filma je Lenny Abrahamson, koji iza sebe ima relativno nepoznate projekte poput ‘Garage”, ”What Richard did” i ”Adam&Paul”.

”Frank” je kvalitetan projekat, to bez daljnjeg, ali nekako je ovakav naivan i dobronamjeran ostavljen nama zvjerima da ga prosuđujemo, a hvala Bogu, mnogo nas je koji tražimo sve, osim kvalitet prikazan na ovako neobičan i realističan način.

Ocjena:6/10

- Advertisement -