Thursday, July 25, 2024

Hail, Caesar! – Ave, Cezare! (2016) Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Ave, Cezare! (2016)
Hail, Caesar!

Žanr:  Drama, Komedija, Mjuzikl
Godina 2016
Redatelj: Ethan Coen, Joel Coen
Glavne uloge: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Emily Beecham
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska : 5. Veljača 2016.Ambiciozni radnik u Holivudu, pokušava održati studio da radi punom parom iako je jedna od najvećih zvijezda upravo oteta.

U najavi je izgledao fenomalno i još uzmemo li u obzir da sam veliki fan rada braće Coen, no po izlasku u kina, prijem je bio nekako mlak. Niko nije bio oduševljen činjenicom da su dvojica braće ponovo okupila velik broj slavnih i napravile jednu simpatičnu komediju sa dubokom porukom.

Radnja filma se odvija u Holivudu tamo negdje 50-ih. Jedan od radnika u Holivudskom studiju, veoma ambiciozan i predan poslu, pokušava dovesti sve u red; da se filmovi snimaju bez problema, da zvijezde imaju dobar tretman i da svako dobije što zaslužuje, no planove mu poremeti otmica velike zvijezde Bairda Withlocka, kojeg tumači Clooney. Kad već pominjem imena, svi oni su zaista odradili fenomenalan posao, ali najjači utisak definitivno ostavljaju Tatum, Johannson i Frances McDormand. I između njih svih postoji ta hemija i očigledna je predanost poslu, ali našli su se u jednom nezahvalnom filmu da njihov potencijal dođe do punog izražaja. Braća Coen su očevi crnog humora, ali to je jedno, jako osjetljivo područje i rijetko kada upali – dakle, da se ljudi nasmiju. U ovom filmu se baziraju isključivo na humoru, ne crnom(onda bijelom, I guess) i nisu očigledno ostvarili zamišljeno, ali ja mislim da je u pitanju stvar sreće, a ne pameti i par funkcionalnih ruku. Njihovi filmovi tipa ‘Fargo’ i ‘Zapaliti poslije čitanja’, zaživjeli su u punom sjaju kao krimi komedije pune spletki i preobrata a najbolji dokaz za to je kultni klasik ‘Veliki Lebowski’, dok ‘The Serious Man’ i evo sada ovaj film, jednostavno su nekako preslabi, nemoćni i isforsirani da ne znate da li bi ste se nasmijali ili ga ugasili. Kostimografija, scenografija, koreografija i ideja – sve na svom mjestu, a ipak sve je tako bespotrebno iskomplikovano i onda kad znam da se meni nije svidio, meni koji sam jedva čekao da izađe, onda znam da neće ni vama. Sasvim je očigledno da su ova braća krenula putem komercijale ali da s ovom komedijom apsurda u kojoj je svako želio glumiti nisu napravili ama baš ništa. Dobro, jesu malo narušili svoju reputaciju koju su nekoć tako lijepo gradili.

Ocjena na IMDb.com mu je preslabih za njihove standarde, samo 6,8/10 a na Tomatoesima dobrih 84%. Na budžet od 22 miliona, zaradili su preko 60. Coen braća iza sebe imaju još filmove kao što su ”Blood Simple.”, ”Millerovo raskršće’, ”True Grit”, ”Inside Lleeyn Davis”, ”Nema zemlje za starce” itd.

U suštini, ‘Hail, Ceasar!’ je prijetio da postane još jedan kultni klasik i ponovo vine ovu braću u nebesa Holivuda kada shvate svi kako su oni kvalitetni režiserii kako prave nezaboravne filmove, ali izgleda da će im trebati malo više od plesa, stepovanja Channinga Tatuma, Johannsonove kao sirene, Tilde Swinton kao blizankinje i malo pjevanja uz to, da naprave veći hit i pamtljiviji film.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave