Thursday, December 2, 2021
HomeDramaHiljadarka 2015 Recenzija

Hiljadarka 2015 Recenzija

-

Hiljadarka (2015)
Hiljadarka

Žanr: Drama, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Nenad Djuric
Glavne uloge: Branislav Trifunovic, Aida Bukva, Nikola Kojo
Trajanje filma : 01:45:00
Datum izlaska : 17. Rujan 2015.Mladić imena Atif Kurtović nakon prvog odlaska u rudnik shvata da se ne želi baviti tim poslom i time ruši snove svog oca, ali njega ubrzo biraju da bude lik na novačnicu od hiljadu dinara. Njegov život se iz korijena mijenja, a kada upozna ženu kojoj je nadimak Hiljadarka, neočekivano će se zaljubiti u nju.

Možda nisam ni trebao pisati recenziju za ovaj film s obzirom da je izašao još prošle godine, doduše krajem nekako, ali hajde rekoh, pošto nismo dugo imali jedan domaći film na repertoaru, a dok s nestrpljenjem očekujemo ”Smrt u Sarajevu”, Danisa Tanovića, obradova me sinoć kad vidim da je konačno, endlich, finnaly, izašla i snimka ovog filma.

Manje čekaš da izađe piratska, a kasnije snimka DVD-rip kvaliteta od ”Batmana v. Supermana” npr., nego jedan domaći film koji se i nije toliko proslavio, ali dočekaš ako umiješ čekati, kakogod. Naša kinematografija, kako bosanskohercegovačka (imamo Oskara, Zlatnog medvjeda, a i brdo ostalih priznanja i nagrada) tako i ex-jugoslovenska, jako je bogata i zanimljiva i izrodila je mnogo kvalitetnih naslova, i filmskih i televizijskih, te mnogo kvalitetnih glumaca od kojih mnogi danas glume u Americi a i u Evropi. Svrstao sam sve u isti koš, zbog sličnog narativnog stila, a naravno i zbog govornog područja. No, meni se čini, a neka me demantuje neko ko želi, da smo prije snimali mnogo kvalitetnije naslove. U zadnje vrijeme, em što se malo snima, em što se malo dobrih stvari snima. Bosna i Hercegovina je prije devet godina počela sa snimanjem jedne serije koja je zaludila region i postala jako popularna i poznata, a riječ je o projektu ”Lud, zbunjen, normalan”, da bi nakon neke četvrte ili pete sezone serije, sve otišlo do vraga. Neslane i uvredljive šale, humor koji možda nije više smiješan ni djeci i jednostavno presipanje iz šupljeg u prazno. I to je naš problem; jednostavno ne znamo baratati sa odličnim glumcima, dobra ideja bude unakažena i sve olako postane komercijalizovano, nažalost. A kad se desi nešto dobro, desi se iznenada. Zadnji noviji domaći filmovi koje sam gledao i koji su mi se dopali, bili su svakako ”Parada” i nešto iz srpsko-crnogorske produkcije, ”Mali Budo”, koji je doduše više bio tip film kojeg upravo gore navedoh, ali nije bio loš. Ne smijem zaboraviti svakako ni ”Halimin Put”. Glavni problem sa ”Hiljadarkom” je konfuzna radnja, neprirodnost dijaloga i plitki likovi. Prije svega, ne znate da li da se smijete jer gledate komediju ili da je nijemo posmatrate, jer u više navrata djeluje kao drama. Onda, što još bila velika mana filma, jeste nekako izvještačenost scene, dijaloga i radnje, pa je tako sve ispalo dosta amaterski, bez ikakve težine i istinske posvećenosti.

Branislav Trifunović, rođeni mlađi brat Sergeja Trifunovića, meni izuzetno mrske osobe, ovdje igra glavnu ulogu, Atifa Kurtovića, lika koji se našao na novačnici od hiljadu dinara. Ta osoba, Atif, postojao je i u stvarnom životu i bio je stvarno rudar, ali mislim da je film samo inspirisan njegovim likom te da nije u potpunosti oslikavao njegov život niti se trudio biti vjerodostojan u tome, ali je barem okruženje male kasabe šezdesetih godina negdje u Jugoslaviji, oslikano na jedan pravi, nostalgični način. Pošto sam već pomenuo Trifunovića, ovaj liči na brata, pa mi ni on iskreno nimalo nije legao. Meni izuzetno dragi glumci, Aida Bukva, Mima Karadžić i Željko Pervan, dobro su se snašli sa svojim zadacima, mada Bukva i Karadžić igraju nekako nimalo originalne likove, već viđene i obrađivane, ali Pervan je bio zaista maestralan i za ono malo vremena na ekranu, portretirajući lik Titovog fotografa, pa sam se njemu jedinom i nasmijao tokom čitavog filma. Nikola Kojo, također meni izuzetno drag, a ujedno i kvalitetan glumac, ovdje igra Tita, ali nekako sve se činilo k’o da igra samog sebe, a ne druga maršala, pa je i čitava slika Jugoslavije u filmu ”Hiljadarka” izgledala kao da je država zaista bila tako neuredna, puna neukih ljudi na svojim radnim pozicijama, gdje su živjele kurve na svakom koraku i glupe, needukovane žene.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,3/10 a nepoznato je koliko je film zaradio u regionu. Neslavno je propao za razliku od odličnog ”Neba iznad krajolika”, inače debitantskog ostvarenja reditelja Nenada Đurića koji je držao rediteljsku palicu i ovom filmu, snimajući ga velikim djelom u Banovićima.

Veliki potencijal upropašten je zbog činjenice da je ”Hiljadarka” odrađena neambiciozno i bez imalo inovativnosti, a na polju performansa niko se nije ni mogao izdvojiti toliko da bi iznio ovaj projekat na svojim leđima, tako da, nažalost, ostat će zapamćen, ako ga se iko bude sjećao, kao mrlja na siromašnoj kinematografiji naše Bosne i Hercegovine.

Ocjena:5/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts