Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaIndijski začin na francuski način - The Hundred-Foot Journey 2014 Recenzije Filmova

Indijski začin na francuski način – The Hundred-Foot Journey 2014 Recenzije Filmova

- Advertisement -

Indijski začin na francuski način (2014)
The Hundred-Foot Journey

Žanr: Drama, Komedija
Godina 2014
Redatelj: Lasse Hallström
Glavne uloge: Helen Mirren, Charlotte Le Bon, Manish Dayal
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska : 8. Kolovoz 2014.Obitelj Kadam iz Indije, seli se u Francusku kako bi otvorili svoj nacionalni restoran, no nalaze mjesto upravo kod jednog najpoznatijeg i najkvalitetnijeg francuskog restorana.

Pozadugo nisam bio aktivan na ovoj stranici zbog raznoraznih obaveza, no kada se sve privede kraju, ja uspijem pogledati neki novitet i tek tada osvježiti Distrct For The Movies. Ovaj put je to ”francusko-indijsko-engleska dramedija”.

Budete li se raspitivali o ovom filmu i tražili neke informacije, uglavnom, saznat će te da je u pitanju dramedija sa dobrom reputacijom koja, međutim, nije ispunila očekivanja što se tiče zarade. Ali kad bi to gledali, mislim da se onda ne bi uopšte trebali baviti pojmom ‘filma’ niti onoga što on predstavlja. Bitan je film kao film, bio on nezavisni niskobudžetni filmić, bio on blockbuster godine. ‘The Hundred-Foot Journey’ neodoljivo podsjeća na ‘The Best Exotic Marigold Hotel’, priznat ćete. Činjenica je da se ukrštaju kulture, kao što su indijska i evropske, no ovaj film, kao tematiku postavlja kuhanje odnosno kulianrstvo, kroz koje objašnjava odnose među ljudima, među zaljubljenima i zavađenima i same ljude koje se nose sa životnim tragedijama. Sve u svemu, u pitanju je ”good-feeling” film kojem je vjerovatno i u cilju bilo da to postigne, dakle da se njegova publika osjeća dobro, te će, vjerujem, većini film i ”leći”, jer nije težak, nije komplikovan, i bez obzira koliko je predvidljiv i očigledan, ipak on ima svojih momenata i definitivno je odrađen maksimalno dobro. Kad kažem maksimalno dobro, dakle ništa odlično ili specijalno, ali film koji je sasvim korektno odradio svoj posao. Što se tiče nastupa, glumci su odradili svoj posao za pohvalu i čitav projekat odrađen je s velikom strašću, što će pojedini i primjetiti. Moja je dužnost, takođe napomenuti vas da je u pitanju više drama film, nego komedija, tako da vas ništa ne zbuni ako krente sa gledanjem ”Indijskog začina na francuski način”.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10 a na Tomatoesima solidnih 67%. Film je zaradio preko 85 miliona dolara na budžet od 22 miliona. Ne mogu se požalit’. Reditelj filma je Lasse Hallstrom, švedski reditelj, koji je režirao filmove poput ‘Safe Haven’, ‘Salmon Fishin in the Yemen’, ‘Casanova’, ‘Chocolat’ i ‘An Unfinished Life’. Sve zvučni naslovi, zar ne.

‘The Hundred-foot Joruney’ je jedno divno iskustvo prožeto dobrim namjerama i pamtljivim poukama, koje gradi svoju kulu od karata, svoju slavu i ime, na već dobro poznatim temeljima.

Ocjena:7/10

- Advertisement -