Iskopina – The Dig (2021) Recenzija Filma

Film još uvijek može zablistati zahvaljujući karizmi i snažnim glumačkim izvedbama Mulligana i Fiennesa. Nažalost, izvrsnoj kvaliteti pripovijedanja u prvoj polovici Dig-a ne može se mjeriti kvaliteta pripovijedanja u drugoj polovici. Zapravo, osim što ima čvrst odnos između dva glavna lika, scenarij priče Dig sadrži i brojne stavove i filozofije o životu.

Iskopina – The Dig, je drugi film australijskog režisera Simona Stonea, nakon filma The Daughter (2015), govori o iskopavanju arheološkog nalazišta na području Sutton Hooa, Suffolk, Engleska, koje je započelo 1939. godine.

- Advertisement -

Na osnovu istinite priče, iskopavanje je započelo kada je vlasnica zemljišta Edith Pretty (Carey Mulligan) zaposlila arheologa i samoukog kopača Basila Browna (Ralph Fiennes) da iskopa nekoliko grobnih humki oko njenog imanja, a smatra se da je to mjesto brojnih artefakata datira iz tog doba, slava Vikinga – premda su, prema presudi Basila Browna, artefakti na tom mjestu mogli doći i od Anglosaksonaca koji su bili preci modernog britanskog društva. Sasvim sigurno, nakon nekog vremena kopanja, Basil Brown počeo je nalaziti dokaze da je područje iskopavanja važno arheološko nalazište koje će otvoriti novu stranicu istorije o prošlosti Anglosaksanaca.

Iskopina – The Dig Filmske Recenzije

Povijest? Arheologija? Artefakt? Zvuči dosadno? Pa … The Dig nije filmska serija o Indiani Jonesu (1981. – 2008.) koja također stavlja arheologa kao glavnog junaka, ali s narativnom radnjom koja sadrži puno spletki i akcijskih scena. Sa scenarijem priče koju je napisala Moira Buffini (Bizant, 2013.) prema istoimenom romanu Johna Prestona, The Dig je prezentacija koja donosi intimnu i osobnu priču o putovanju odnosa između dva glavna lika koji su isprepletene na temelju njihove strasti prema arheologiji. Stone je u stanju pravilno istražiti putovanje odnosa dvaju likova, pružiti izravan prostor za karakterizaciju njih dvojice, stvoriti snažnu strukturu za prisutnost novih sukoba koji polako mogu stvoriti emocionalne veze koje se osjećaju uvjerljivo. Teško je tvrditi da prva polovica The Dig -a, koja je isključivo kontrolirana pričama likova Edith Pretty i Basila Browna, daje tako zadivljujući dramski trenutak teme pripovijedanja koji zapravo djeluje monotono.

Trailer Filma Iskopina – The Dig

Nažalost, izvrsnoj kvaliteti pripovijedanja u prvoj polovici Dig-a ne može se mjeriti kvaliteta pripovijedanja u drugoj polovici. Druga polovica The Dig -a mijenja fokus od dinamike između odnosa dva glavna lika do priče ispunjene sukobima i likovima – od ljubavnog trokuta između likova bračnog para, Stuarta (Ben Chaplin) i Peggy Piggott (Lily James) , s likom Rory Lomax (Johnny Flynn), na problem otkrića lika Basila Browna koje Charles Phillips (Ken Stott) želi potražiti i dovesti. Zapravo nije veliki problem ako The Dig tada želi proširiti područje pokrivanja svog pripovijedanja. Međutim, zajedno sa sve većim brojem likova i sukoba, ovaj se film tada osjeća zbunjeno kako bi pružio cjelovitiju priču o tim sukobima. To je povezano sa smanjenom pažnjom (čitaj: zaboravljenom) prema likovima Edith Pretty i Basilu Brownu te početnim sukobima koji su zapravo bili dobro razvijeni.

Pogledajte samo potezanje konopa koje se događa u romansi između likova Stuarta Piggotta, Peggy Piggott i Rory Lomax. Nakon što se u početku zadržao na slici problema u braku likova Stuart i Peggy Piggott, Digu je trebalo neko vrijeme da zagrije priču o romansi između likova Peggy Piggott i Rory Lomax. Završni dodir priče, koja prikazuje lik Stuarta Piggotta koji se tada zaljubio u svoje kolege arheologe, također osjeća “varanje”, jer je prikazan u bljeskovima kako bi objasnio hladan stav koji je do sada pokazivao prema liku Peggy Piggott. Lik Charles Phillips, kojeg glumi Stott, često se koristi samo za pojačavanje intenziteta napetosti u priči. Dodavanje začina dramatizaciji priče koja zapravo nije potrebna. Srećom, osim nezrele obrade ovih novih sukoba, James, Chaplin, Flynn, Stott, kao i postava glumačkog dijela ovog filma bili su prisutni s tako otmjenim izvedbenim kvalitetama.

Zaključak:

Naravno, Iskopina – The Dig još uvijek može zablistati zahvaljujući karizmi i snažnim glumačkim izvedbama Mulligana i Fiennesa. Dio pripovijedanja za dva lika koja glume može se znatno smanjiti u kasnijim fazama snimanja. Međutim, Mulligan i Fiennes još uvijek mogu privući punu pažnju kad god se na sceni pojave priče o likovima koje glume. Posebne zasluge također zaslužuje mladi glumac Archieja Barnesa koji je uvijek mogao pratiti predstave Mulligana i Fiennesa. Stone također nadopunjuje film obuzimajućom glazbenom pratnjom Stefana Gregoryja i kinematografskim aranžmanom Mikea Eleyja koji je zaista u stanju uhvatiti detalje ljepote područja oko mjesta na kojem se priča odvija. Prilično je žalosno vidjeti da The Dig mora biti uronjen u niz pratećih priča koje nisu baš dobro obrađene. Zapravo, osim što ima čvrst odnos između dva glavna lika, scenarij priče Dig sadrži i brojne stavove i filozofije o životu koji su prilično inspirativni. IMDB Ocjena Filma: 7.2/10

Iskopina (2021)
The Dig

Žanr: Biografski | Drama | Historija
Godina: 2021
Redatelj: Simon Stone
Producent: Moira Buffini, John Preston
Glavne uloge: Ralph Fiennes, Stephen Worrall, Danny Webb, Carey Mulligan, Archie Barnes, Robert Wilfort, James Dryden, Joe Hurst, Paul Ready, Peter McDonald, Christopher Godwin, Ellie Piercy, Bronwyn James, Desmond Kaliszewski, Monica Dolan, ,
Zemlja: UK
Trajanje filma: 112 min
Datum izlaska: 29.01.2021 (svjetska premijera)
U kinima od : 2021

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...

Film još uvijek može zablistati zahvaljujući karizmi i snažnim glumačkim izvedbama Mulligana i Fiennesa. Nažalost, izvrsnoj kvaliteti pripovijedanja u prvoj polovici Dig-a ne može se mjeriti kvaliteta pripovijedanja u drugoj polovici. Zapravo, osim što ima čvrst odnos između dva glavna lika, scenarij priče Dig sadrži i brojne stavove i filozofije o životu. Iskopina - The Dig (2021) Recenzija Filma