Tuesday, May 17, 2022
HomeDramaIzvor nade - The Water Diviner 2015 Recenzija Filma

Izvor nade – The Water Diviner 2015 Recenzija Filma

-

Izvor nade (2015)
The Water Diviner

Žanr: Drama, Ratni
Godina 2015
Redatelj: Russell Crowe
Glavne uloge: Jai Courtney, Olga Kurylenko, Russell Crowe
Trajanje filma : 01:51:00
Datum izlaska :  1. Siječanj 2015.Australac Connor putuje do Turske nakon velike bitke kako bi pronašao odgovore koji će mu pomoći da nađe svoja tri izgubljena sina.

Nakon odgledanog trejlera, ‘The Water Diviner’ je postao za mene nešto što stvarno želim odgledati i moja očekivanja su bila iznimno visoka. Otac u potrazi za sinovima za vrijeme Prvog svjetskog rata u finim okruženjima orijenta, sa odličnom glumačkom postavom i dobrom ocjenom, film je bio jedan od onih ‘top 10 koje trebam pogledati’

Uglavnom, radnja se vrti oko oca koji je izgubio čak svoja tri sina i kreće na put kroz Tursku da ih pronađe u očaju nakon što se njegova žena ubila, okončavajući svoju sopstvenu tugu. Na prvi pogled i prvi utisak koji film ostavlja na vas jeste da će ovo biti jedna teška ratna porodična drama koja na kušnju stavlja oca koji mora preživjeti dosta toga kako bi spoznao sudbinu svojih sinova, no ono što me razočaralo kod filma je da se on pretvara zapravo u romantičnu ljubavnu priču između oca Connora, kojeg tumači Crowe, i jedne turkinje koju tumači Kurylenko, što ne samo da je razočaravajuće, nego jednostavno dobili ste nešto neočekivano, nešto što nam nije najavljeno. Ne poričem ja generalnu ljepotu filma i neke inspirativne scene koje je uspio ponuditi, no zašto bih ja trebao pasti na nešto što je iskoristilo vezu i odnos ‘otac-sinovi’ da bi na toj priči gradio nešto skroz suprotno od toga, nešto što ja rijetko gledam i još rjeđe gotivim i preporučujem. Takođe ne mogu poreći to što se odlično prikazao taj jedan period, turci i njihovi običaji i to što su glumci fenomenalno odradili svoj posao, mada neki osporavaju autentičnost filma kad je riječ o lokaciji i ratovanjima u 1. svjetskom ratu, ali kod tehničkih, vizuelnih dostignuća i kod dostignuća u izvođenju jedne kompleksne drame na leđima sasvim solidno, filmu se treba skinuti kapa, ali u suštini nije toliko do filma, koliko sam ja jednostavno ostao u čudu kako ovako nešto epsko, nešto ovako naizgled očaravajuće, svelo se na jednu romantičnu pričicu sa bitnijim i snažnijim motivima u pozadini. Crowe je uspio kao reditelj ovog filma prikupiti simpatije i hvalospjeve na osnovu toga što je snimio jednu američku i malo dužu verziju neke turske sapunice.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 7,7/10 a na Tomatoesima 79%. Reditelj filma je samo Crowe koji je dosta učio uz Ridleya Scotta kako režirati i ovo mu je eto prvi filmski debi. Van Amerike film je zaradio solidnih 11 miliona dolara.

‘The Water Diviner’ ima mnogo više pozitvnih stvari zbog kojih bi vam se dopao nego negativnih zbog kojeg bi ste ga radije preskočili, ali smatram da nije za svakoga, posebno za one sa istančanim i specifičnim ukusom jer neće biti za njih dovoljno intrigantan i zanimljiv da im drži pažnju.

Ocjena:5/10

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts