Friday, July 19, 2024

Ja, Daniel Blake – I, Daniel Blake, 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Ja, Daniel Blake
I, Daniel Blake, 2016

Žanr: Drama,
Godina 2016
Redatelj: Ken Loach
Glavne uloge: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
Trajanje filma: 01:40:00
Datum izlaska:    13 May 2016
U kinima od :    10 February 2017 (USA)
                           Hrvatska   09.03.2017.

Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece. Danijel i Kejti dospevaju na ničiju zemlju, upleteni u “bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije.

Pošto je osvojio britansku verziju Oskara za najbolji britanski film – BAFTU, vjerovao sam da će ga opaziti i američka akademija filmske umjetnosti, međutim nije. Meni je svejedno zaplijenio pažnju, zbog priče, zbog tematike i kanio sam ga pogledati sve eto do sinoć kada sam zapravo sjeo i – pogledao ga.

Riječ je o jednom teškom filmu, a ne mislim to da je previše težak za shvatiti niti je suviše kompleksan za filmske laike koji bi odustali već u samom početku, nego vuče za sobom tu realističnu notu koja ne ostavlja nikog ravnodušnim pa zbog toga je ovaj film nepreporučljiv ljudima koji traže lagane dramice koje vibriraju pozitivnom energijom i na kraju nude happy-ending. ”I, Daniel Blake” je fenomenalno odglumljen i tema filma su sociološki problemi, a radnja se vrti oko jednog pojedinca, a kasnije i više njih, te na jedan zaista autentičan način film prikazuje nemilosrdnu bitku tog jednog čovjeka protiv sistema odnosno protiv države pa me ponovo čudi kako film nije zamijetila Akademija ali svejedno, pored nagrade koje spominjah na početku, film je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom film festivalu prošle godine.

I scenaristi i sam reditelj uspjeli su zaista na jedan bolno iskren i surov način oslikati život prosječnog čovjeka te je film odličan u smislu kritiziranja same države gdje se radnja odvija, a i odličan način da se na platno prenese realnost u kojoj su bitniji zakon i pravila, nego čovjek i njegova prava ali sve ćete kroz ovaj film već i sami shvatiti. Sumnjam također da će svakome leći pravolinijska forma filma, taj neki depresivni ton i nekonvencionalni način(britanski način) pričanja priče, međutim ”I, Daniel Blake” je drama na koju se rijetko nailazi.

Sa svojom toplinom, nježnošću i kompleksnim likovima, ovaj film je pravi dokaz o humanizmu redatelja i pisca Kena Loacha. Osjetljiv scenarij cijelo vrijeme je pogonjen likovima, te potpuno realističan od prve do zadnje sekunde, bez da u bilo kojem trenutku pretjeruje sa bilo kojim elementom. Loach ima mnogo toga za reći o birokratskoj prirodi socijalnog sustava, no ne maltretira gledatelje sa svojim porukama, niti prikazuje ljude koji tamo rade kao zlikavce.

Uvjerljivi nastupi Davea Johnsa i Hayleyi Squires također pomažu prizemljiti ovaj film u stvarnosti, dok ga istovremeno i obogaćuju. Oboje glumaca doslovno postaju svoji likovi, stoga se Daniel i Katie uistinu doimaju kao veoma kompleksni likovi koji žive u stvarnom svijetu, a ne kao karikature. Ovo su ljudska bića do kojih će vam definitivno biti stalo. Nemojte se iznenaditi ako ćete biti sretni kada su oni sretni, a biti tužni kada su oni tužni. No, najvažnije, oni će vam ostati u mislima još dugo nakon što pogledate ovaj izvrsni film.

Ocjena na IMDb.com mu je 8/10, a na Tomatoesima odličnih 93%. Nije poznato koliko je film koštao niti koliko je zaradio na domaćim i na stranim kino-blagajnama. Ken Loach je reditelj filma, poznat po naslovima tipa ”Route Irish”, ” The Navigators”, ”Looking for Eric”, ”The Angels Share”, ”The Sweet Sixteen”, ”Jimmy’s Hall’, ”Ladybird Ladybird”.

Zato vama ostavljam na razmišljanje – da li pogledati film ili ne jer ova angažovana drama koja izaziva, zahtjeva punu pažnju i nešto malo vašeg vremena.

Ocjena:8/10

Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave