Thursday, December 2, 2021
HomeDramaJa, Earl i umiruća - Me and Earl and the Dying Girl...

Ja, Earl i umiruća – Me and Earl and the Dying Girl 2015 Recenzija

-

Ja, Earl i umiruća (2015)
Me and Earl and the Dying Girl

Žanr: Drama, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Alfonso Gomez-Rejon
Glavne uloge: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke
Trajanje filma : 01:45:00
Datum izlaska :  3. Srpanj 2015.Srednjoškolac Greg, koji većinu vremena provodi praveći parodije kultnih filmova sa svojim prijateljem Earlom, sprijateljit će se sa djevojkom koja boluje od opake bolesti koju je ranije samo ignorisao u školi.

Opet par dana pauze, zbog praznika i nadolazećih obaveza, tačnije ponovnog odlaska u Beč zbog početka faksa, ali momentalni prekid od negledanja ničeg novog započinje s ovom dramom sa Sundance film festivala koj se okitila odličnim kritikama i ocjenama i postala mi jako zanimljiva.

Gledanjem trejlera i razumijevanjem radnje filma, na časak me sve podsjetilo na sentimentalnu tinejdžersku dramu ‘The Perks of Being Wallflower” no ovaj je itekako drugačiji jer je nepristupačan, nimalo konvencionalan ali solidan film s jakom poukom i pamtljivim momentima. Radnja se bavi tinejdžerom Gregom koji film priča iz svoje perspektive tj. kako on doživljava svijet oko sebe, svoje roditelje, srednju školu i ”prijatelje”. Kada na nagovor majke ode do tinejdžerke koja je oboljela od leukemije samo da bi joj pravio društvo, njihov odnos se pretvori u pravo prijateljstvo i njegova tročlana družina, uključujući i tamnoputog Earla učinit će ih drugačijim osobama. Kada sam rekao da je film nepristupačan, malo ću se kod tog termina objasniti. Naime, definitivno nije za svakoga, iako djeluje kao tip onog ”good-feeling” filma i plus ima odlične kritike, ali je ispričan na jedan nesvakidašnji način i odudara od tipične tinejdžerske drame, prema tome kapa dole za originalnost i to što se usudio biti drugačiji, mada na koncu svega, meni i nije baš u potpunosti legao. Smatram da je film više uradio u momentima kada je bio emotivan, sentimentalan i kada se igrao s našim osjećanjima, dakle kada je bio pomalo tužan i depresivan, nego kada je igrao na kartu humora jer tada bi izgledao samo čudno, potvrđujući da eksperimentalna strana kod filmova često ispada loše. Što se tiče performansa, još jednom nam je pokazano i dokazano da mladi glumci doslovno preuzimaju Holivud te čine čuda jer među njima ima jako mnogo talenata, a dosta ih se smjestilo u ovaj film. Nick Offerman kao humoristična karika u ovom filmu najbolje radi. Činjenica je da je film relativno neprimjećen i potcjenjen zbog većine stvari koje sam i sam naveo. U suštini, ako mašete glavom i ne vjerujete u ovo što sam napisao i mislite da će biti suprotno, pogledajte ga, a ako ste se našli u ovoj kritici, nemojte ga pogledati.

Ocjena na IMDb.com m je odličnih 8,1/10 a na Tomatoesima simboličnih 81%. Zarada i nije nešto velika, tek 6 miliona dolara i malo iznad u Americi na budžet od 8 miliona. Reditelj filma je Alfonso Gomez-Rejon, koji, što je začudžujuđe, iza sebe ima rimejk horora, malo slabije ostvarenje ‘The Town that Dreadded Sundown’.

Kod mene je uspio zbog šarma, zbog nepogrešivog kastinga i divne poruke, inače bi bio prosječan kao prosjek gimnazijalaca na kraju godine.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts