Saturday, February 27, 2021

Ja, Earl i umiruća – Me and Earl and the Dying Girl 2015 Recenzija

Ja, Earl i umiruća (2015)
Me and Earl and the Dying Girl

Žanr: Drama, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Alfonso Gomez-Rejon
Glavne uloge: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke
Trajanje filma : 01:45:00
Datum izlaska :  3. Srpanj 2015.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASASrednjoškolac Greg, koji većinu vremena provodi praveći parodije kultnih filmova sa svojim prijateljem Earlom, sprijateljit će se sa djevojkom koja boluje od opake bolesti koju je ranije samo ignorisao u školi.

Opet par dana pauze, zbog praznika i nadolazećih obaveza, tačnije ponovnog odlaska u Beč zbog početka faksa, ali momentalni prekid od negledanja ničeg novog započinje s ovom dramom sa Sundance film festivala koj se okitila odličnim kritikama i ocjenama i postala mi jako zanimljiva.

Gledanjem trejlera i razumijevanjem radnje filma, na časak me sve podsjetilo na sentimentalnu tinejdžersku dramu ‘The Perks of Being Wallflower” no ovaj je itekako drugačiji jer je nepristupačan, nimalo konvencionalan ali solidan film s jakom poukom i pamtljivim momentima. Radnja se bavi tinejdžerom Gregom koji film priča iz svoje perspektive tj. kako on doživljava svijet oko sebe, svoje roditelje, srednju školu i ”prijatelje”. Kada na nagovor majke ode do tinejdžerke koja je oboljela od leukemije samo da bi joj pravio društvo, njihov odnos se pretvori u pravo prijateljstvo i njegova tročlana družina, uključujući i tamnoputog Earla učinit će ih drugačijim osobama. Kada sam rekao da je film nepristupačan, malo ću se kod tog termina objasniti. Naime, definitivno nije za svakoga, iako djeluje kao tip onog ”good-feeling” filma i plus ima odlične kritike, ali je ispričan na jedan nesvakidašnji način i odudara od tipične tinejdžerske drame, prema tome kapa dole za originalnost i to što se usudio biti drugačiji, mada na koncu svega, meni i nije baš u potpunosti legao. Smatram da je film više uradio u momentima kada je bio emotivan, sentimentalan i kada se igrao s našim osjećanjima, dakle kada je bio pomalo tužan i depresivan, nego kada je igrao na kartu humora jer tada bi izgledao samo čudno, potvrđujući da eksperimentalna strana kod filmova često ispada loše. Što se tiče performansa, još jednom nam je pokazano i dokazano da mladi glumci doslovno preuzimaju Holivud te čine čuda jer među njima ima jako mnogo talenata, a dosta ih se smjestilo u ovaj film. Nick Offerman kao humoristična karika u ovom filmu najbolje radi. Činjenica je da je film relativno neprimjećen i potcjenjen zbog većine stvari koje sam i sam naveo. U suštini, ako mašete glavom i ne vjerujete u ovo što sam napisao i mislite da će biti suprotno, pogledajte ga, a ako ste se našli u ovoj kritici, nemojte ga pogledati.

Ocjena na IMDb.com m je odličnih 8,1/10 a na Tomatoesima simboličnih 81%. Zarada i nije nešto velika, tek 6 miliona dolara i malo iznad u Americi na budžet od 8 miliona. Reditelj filma je Alfonso Gomez-Rejon, koji, što je začudžujuđe, iza sebe ima rimejk horora, malo slabije ostvarenje ‘The Town that Dreadded Sundown’.

Kod mene je uspio zbog šarma, zbog nepogrešivog kastinga i divne poruke, inače bi bio prosječan kao prosjek gimnazijalaca na kraju godine.

Ocjena:6/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU