Thursday, February 25, 2021

Jamesy Boy (2014) Recenzija filma

Jamesy Boy (2014)

Žanr:   Biography, Crime, Drama
Godina 2014
Redatelj: Trevor White
Glavne uloge: Taissa Farmiga, Mary-Louise Parker, Rosa Salazar
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska : 3 January 2014 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMladi član bande Jamesy, završava u zatvoru i u gomili novih problema međutim prijateljstvo sa osuđenim ubojicom vodi ga na novi put.

Vjerovatno nikom nije do filma, a kamo li do ove recenzije, no red je da napišem nešto o filmu kojeg sam gledao na preporuku prijatelja jer mi se nije gledalo nešto novo, nego neki stariji klasik, ali odlučim se da pogledam eto ovaj, uopšte ne prepostavljaući šta bi me moglo dočekati.

‘James Boy’ je tip drame za mlađe generacije koja će, vjerujem, bezuslovno uživati u njoj. Meni se film nije u potpunosti svidio jer nekako ta preopuštena atmosfera i manjak dinamičnosti mi nisu dozvolili da mu se posvetim u potpunosti, ali valjda odlični performansi uspjevaju nadomjestiti nedostatak pravih vrijednosti neke drame. Smatram da se film mogao više baviti nesrećom protaganosta ali prikazati je na taj način da se sousjećamo s njima ili da ih žalimo, ne da film posmatramo s dozom neozbiljnosti jer izgleda previše ‘dječije’, pa je otud da film u početku već preporučujem mlađima. Kroz retrospektivnu priču imat ćete uvid u život mladića koji se nije ”snašao” u današnjem društvu i koji živi živom delikventa no jedan čovjek, na kraju i prijatelj mu mjenja pogled na svijet. Svakako da je mnogo toga u filmu predvidljivo i film nema, kao što ste već shvatili, težinu filmova kao što su npr.’Iskupljenje u Šošanku’, ali ja sam ga nekako uspio progutati, i kad se sve sagleda, film ima više pozitivnih stvari od onih negativnih i mislim da će, onima u potrazi za laganim dramama, film biti solidna zanimacija.

Na IMDb.com ocjena mu je 6,1/10 a na Tomatoesima malih 26%. Neki smatraju da ne trebaju sve priče da budu film, aludirajući da je ovdje sve izgledalo dobro samo na papiru. Trevor White je reditelj filma ali ovo mu je debi i to ne vrlo uspješan jer nije zaradio znatnu lovu da bi o njoj pisali na boxofficemojo.com, stranici koja piše o financijama filmova.

Zaključak nikad ne treba biti opširan jer sve što sam imao reći rekao sam i sve što sam imao poručiti poručio sam, a na vama je da li odgledati ovaj film ili ne no savjet, besplatan a učinkovit: ne očekujte previše od filma.

Ocjena:5/10

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU