Tuesday, July 2, 2024

Joker – Džoker (2019) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Sveukupno, ovo je bio fantastičan film. Joaquin Phoenix stvarno je otišao skroz kako bi se ovaj lik osjećao tako stvarno. Postavljen je 1970-ih u izmišljeni grad Gotham koji je bio baš stvoren i doista je imao mračan i tmurni osjećaj. Također sam osjetio da je ton filma dosljedan do kraja.
- Advertisement -

Joker (2019)
Džoker

Žanr: Krimi | Triler | Drama
Godina: 2019
Redatelj: Todd Phillips
Producent: Todd Phillips, Scott Silver
Glavne uloge: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Shea Whigham
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:01:00
Datum izlaska: 01.10.2019 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 03.10.2019.
Hrvatska 03.10.2019.
Srbija 03.10.2019.

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix – Gladiator, The Village itd.) bio je osoba s mentalnim poremećajem koja je radila kao klovn za unajmljivanje. Pio je lijekove protiv svoje bolesti i živio s majkom Penny (Frances Conroy – American Horror Story, Six Feet Under TV serija itd.). Arthur je oduvijek želio postati uspješan komičar, a bio je i veliki obožavatelj poznatog TV voditelja Murrayja Franklina (Robert De Niro – Intern, kum II. Dijela itd.).

Zbog raznih incidenata kombiniranih s Arthurovim mentalnim stanjem, stvari bi se za njega okrenule još gore.

Pa kako se priča zaključila? Pronađite ih sve u ovoj nevjerojatnoj priči o jednom od najvažnijih zloglasnih Batmanovih negativca.

Joker Filmske Recenzije

Obično nisam veliki obožavatelj teške drame, pogotovo ne „one-man-show“ poput ove. Ali ovaj me film nekako zaintrigirao i uspio me čitavo vrijeme očarati. Od trenutka kad se Joaquin Phoenix pojavio sa svojim jezivim smijehom, već sam bio uvjeren da on savršeno odgovara ulozi. A scena za scenom bila bi nam prikazana transformacija Arthura u lik kojeg poznajemo cijelo to vrijeme.

Imajte na umu da je ovo dramski film s nekim dodirima jakog nasilja koje bi vas mogao šokirati. Nije lagani superherojski (ili antiherojski) film u kojem bi mogli lako uživati ​​svi uzrasti, pa čak i tinejdžeri. Ocijenjeno da je sa 17 i više godina savršeno, tako da bolje ne dopustite djeci da ga vide. Trajanje od 122 minute izgledalo je potpuno isto kao što je prikazano na raznim filmskim web mjestima i nije imalo nijednu sredinu ili post end kreditnu scenu.

Kao što je gore spomenuto, ovo je izgledalo kao film za Joaquina Phoenixa koji je uspio, ali ovdje je bilo i drugih sporednih likova. Frances Conroy, iako nije imala puno vremena na ekranu, bila je sjajna poput Arthurove majke, dok je Robert De Niro bio dobro kao TV voditelj. Bilo je i drugih manjih uloga poput Zazie Beetz (Deadpool 2) kao Arthurovog susjeda, Bretta Cullena (The Shallows) kao Thomas Wayne, Glenn Fleshler s Leigh Gil-om kao Arthurovog suradnika Randall & Gary, odnosno Douglasa Hodgea.

Muzika postavka

Jedan nevjerojatan faktor koji sam osjetio u ovom filmu bila je postavka. Postavljen je 1970-ih u izmišljeni grad Gotham koji je bio baš stvoren i doista je imao mračan i tmurni osjećaj. Odjel za kostime također je fantastično obavio svoj posao s odjećom koja je izgledala vrlo slično iz tog razdoblja. Drugi dio koji je bio sjajan bila je pozadinska muzika i zvuk. Neke su pjesme odsvirane u savršeno vrijeme, a bila je i tišina s nekim izbliza pogledima na Arthurovo lice koje je bilo upravo očajno. Također sam osjetio da je ton filma dosljedan do kraja i da moram zahvaliti redatelju Toddu Phillipsu (trilogija o Hangoveru, film Starsky & Hutch itd.) za upravljanje maksimalnim iskorištavanjem svih tih aspekata.

Joaquin Phoenix

Za film koji se fokusirao na razvoj lika jedne osobe, to je sigurno bio jedan od najboljih koje sam ikad vidio. Joaquin Phoenix stvarno je otišao skroz kako bi se ovaj lik osjećao tako stvarno. Koliko razumijem, on namjerno gubi više od 20 kilograma kako bi ga prikazao kao neuhranjenu osobu (takva posvećenost). Stvarno smo bili strahopoštovani zbog njegove predstave, a nakon što sam vidio Joaquina u ovoj ulozi, možda je čak uvjerljiviji od portreta Heath Ledger u filmu The Dark Knight. Na mnogim web stranicama pročitao sam da bi Joaquin možda mogao biti kandidat za različitim nagradama za ovaj film. Vidjet ćemo o tome za nekoliko mjeseci.

Samostalan film

Oh, volio sam i činjenicu da, iako se radilo o filmu o Jokeru, pisci nisu zaboravili da će on biti Batmanov negativac i bilo je malo pogleda koji bi nas mogli podsjetiti na to. Ali ovo nije dio DC-ovog proširenog svemira, jer je trebao biti samostalan film. Nešto što se može činiti čudnim i vjerojatno zbunjujućim ako očekujete te veze. Stoga samo smatrajte to psihološkim trilerom dramskog filma koji se usredotočuje na lik stripa. Btw, bilo je i jednog ili dva zaokreta koji su trebali dodati dodatno iznenađenje, ali kako ih nije bilo previše teško proći, mislim da nisu baš bili korisni dodaci.

Zaključak Joker :

Sveukupno, ovo je bio fantastičan film, vrlo mračan i prilično nasilno obuzet nevjerojatnom izvedbom Joaquina Phoenixa. Film koji možda neće biti ugodan (vjerojatno čak i uznemirujući) za publiku koja traži lagane filmove s puno radnji. Moja djevojka i ja bili smo dio onih koji su jako uživali u filmu. Način na koji je Joker bio okarakteriziran bio je nevjerojatan jer ponekad nas je mogao natjerati da se osjećamo tužno ili ga sažalimo, što je samo pokazalo koliko je film sjajan koliko smo znali da ne smijemo sažaliti tako zlu osobu. U svakom slučaju, ako tražite težak dramski film takvog kvaliteta, onda je ovaj definitivno za vas. IMDB Ocjena Filma: 9.4/10

Titlovan Trailer Filma Joker:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Sveukupno, ovo je bio fantastičan film. Joaquin Phoenix stvarno je otišao skroz kako bi se ovaj lik osjećao tako stvarno. Postavljen je 1970-ih u izmišljeni grad Gotham koji je bio baš stvoren i doista je imao mračan i tmurni osjećaj. Također sam osjetio da je ton filma dosljedan do kraja.Joker - Džoker (2019) Recenzija Filma