Friday, April 19, 2024

Joy (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Joy (2015)
Joy

Žanr: Biografski, Drama, Komedija
Godina 2015
Redatelj: David O. Russell
Glavne uloge: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Dascha Polanco
Trajanje filma : 02:04:00
Datum izlaska : 25. Prosinac 2015.Joy je bezvremenska priča o djevojci koja se kroz sve prepreke u životu bori kako bi osigurala pristojan život sebi i svojoj američko-italijanskoj porodici te s punim pravom razvija matrijarhat u svojoj okolini.

Meni većinom negativne kritike pokvare iznaneđenje i unaprijed najave da će bit riječ o lošem filmu pa ga odgledam reda radi, ali nekad srećom, naletim na neko ostvarenje koji mi se iskreno svidio i kojeg preporučim uprkos tome što su ga ‘vamo dočekali na nož. Šta hoću reći? Pa ‘Joy’ je jedan od onih filmova koji nije ni tamo ni ‘vamo, ni na nebu ni na zemlji, a predviđaju mu blistaviju budućnost na dodjelama nagrada pa se zbog toga inekako održava na površini vode.

David O. Russel koji već u zadnja svoja tri projekta uspješno surađuje sa Jennifer Lawrence ali i sa Bradley Cooperom, ponovo ih ujedinjuje te plasira jednu priču o ljubavi, prijateljstvu, istrajnosti i borbi. I o tome koliko jedna žena može biti jaka. Eh sad, zbog činjenice da se film kreće u tom smjeru, vjerujem da bi radikalne feministkinje možda i našle utjehu u ‘Joy’, a inače je ovo ostvarenje čiji intezitet zanimljivosti opada iz minute u minutu, pa od početka kada tek krene, bezuslovno se vežemo za naizgled zanimljive i živopisne likove a već u drugoj polovini oči nam se sklapaju i počinjemo da odustajemo. Razlog ovome je sama priča koja ne nudi ništa intrigantno, ne krade nam pažnju i ne izaziva nas na razmišljanje tako da već mogu zaključiti da je ovo, iako šarmantna zamisao, relativno neuspješna i ne donosi ideju u život onu koja je bila u prvom planu. S prvom najavom, sa scenama kad Jennifer Lawrence drži pušku, sa pahuljama snijega, imao sam osjećaj da će biti u pitanju jedna stabilna, sentimentalna drama ali ova priča o disfunkcionalnoj obitelji sama je po sebi disfunckionalna pa vam preporučujem da se držite podalje od nje. Pored Jennifer, koja ovaj film čini iole gledljivim, solidan nastup je imala i Virginia Madsen ali i Isabella Rosellini ali svejedno sumnjam da će ovaj film biti žestoka konkurencija na Oskarima te da će ove dvije nominacije za Zlatni Gloubs biti jedina stvar kojom se može pohvaliti.

Ocjena na IMDb.com mu je slabih 6,6/10 a na Tomatoesima također slabih 57%. Film će vjerovatno brojati velike gubitke jer na 60 miliona dolara ima tek 19ak miliona dolara zarađenih širom svijeta, a možda se i izvuče do kraja praznika, ko zna? David O. Russel kojeg već spominjah, iza sebe ima naslove tipa ”Silver Linings Playbook”, ”American Hustle”, ”Three Kings”, ”Boksač” itd.

”Joy” još nije propao niti će, nije blizu dna ali daleko je od vrha i s ovim metaforama mogu do sutra, ali reditelj je očigledno ove godine htio biti primjećen ponovo na predstojećim dodjelama i proći možda bolje nego prije ali suviše je eksperimentisao, nije ostao dosljedan svom stilu i to ga je koštalo.

Ocjena:4/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave