Friday, July 19, 2024

Kako je spašen gospodin Banks – Saving Mr. Banks 2013 Recenzija

Share

- Advertisement -

Kako je spašen gospodin Banks (2013)
Saving Mr. Banks

Žanr: Drama, Komedija, Biografski
Godina: 2013
Redatelj: John Lee Hancock
Producent: Kelly Marcel, Sue Smith
Glavne uloge: Ruth Wilson, Tom Hanks, Colin Farrell, Emma Thompson, Paul Giamatti, Rachel Griffiths. Jason Schwartzman, Bradley Whitford, B.J. Novak, Kathy Baker, Dendrie Taylor. Ronan Vibert, Demetrius Grosse, Mia Serafino, Melanie Paxson
Zemlja: Australija, SAD
Trajanje filma: 02:05:00
Datum izlaska: 20.10.2013 (svjetska premijera)

 

Saving Mr. Banks (Spasavanje gospodina Benksa) je jedan veoma šarmantan i sentimetalan projekat koji će obradovati većinu gledalaca. Mary Poppins je, u manjoj ili većoj meri, uticala na svakog od nas u detinjstvu i ovaj film dosta radi na nostalgičnoj bazi. Činjenica je da film u pojedinim trenucima ostavlja utisak čiste samopromocije, ali samo saznanje da je ovo biografski projekat svakoga zaintrigira i zainteresuje, iako definitvno nije stoprocentno urađen na osnovu istinitih činjenica.

Walt Disney (Tom Hanks) daje obećanje svojim ćerkama da će im doneti roman Mary Poppins na veliki ekran, ali se ispostavlja da je to veoma težak zadatak jer već dvadeset godina pokušava da otkupi prava na ekranizaciju od gospođe Travers (Emma Thompson). Ona je uverena da će Disney samo upropastiti njenu knjigu i zato tvrdoglavo odbija da mu prepusti prava, ali na nagovor njenog agenta ona odlazi u Kaliforniju kako bi se susrela sa njim, jer ima finansijskih problema. Provodi dve nedelje sa scenaristima i vodi računa da scenario bude napisan tačno onako kako ona želi.

Posle početnog zaleta stvari se komplikuju jer ne uspevaju da pronađu kompromis u vezi osnovnih stvari. U filmu ima i flešbekova detinjstva gospođe Travers koja je odrasla sa svojim ocem (Colin Farrell) kog je puno volela i pored njegovih problema sa alkoholom koji su ga konačno upropastili. Njena iskusvta iz detinjstva su najviše uticala na oblikovanje knjige i upravo to je glavni razlog tolikog njenog oklevanja oko ekranizacije.

Saving Mr. Banks je pametan i optimistički projekat koji će učiniti da vam tokom celog njegovog trajanja i dugo nakon odjavne špice klasične Disney-eve melodije odzvanjaju u glavi. Ovo je jedan od najboljih marketinških poteza reklamiranja kako Mari Poppins, tako i same Disny-eve imperije, ali se mora priznati da bi sve bilo uzaludno da Emma Thompson nije briljirala u glvanoj ulozi. Gospođa Travers nam tokom trajanja filma prikazuje brojne emocije, tako da na samom početku biva teška i neprijatna prema drugima, dok vremenom vidimo koliko je velika njena psihička bol i koliko je zaista njen roman bitan za nju.

Zaista je teško ne osetiti jake emocije tokom gledanja i projekat dosta angažuje gledaoca, nebitno koliko ste zainteresovani za samu životnu priču. Sa druge strane postoje ljudi koji vole Mari Poppins, ali ih ne zanima kako je film nastao, i čak i oni mogu uživati tokom gledanja. Veliki plus celom filmu daju flešbekovi, koji ekslipcitno pokazuju i sugerišu koliko je u stvari umetnikova prošlost bitna za ono čime se umetnik bavi, tj. da u svakome od nas možda čuči neki umetnik i konačno kako umetnost na različite načine utiče na sve nas.

Pored Emme Thompson koju je zaobišla nominacija za Oskara treba spomenuti Toma Henksa koji je zaista dobar u ulozi Walta Disney-a. Definitivno bi više pažnje dobio za svoj performans da nije maestralnog nastupa u filmu Captain Phillips (2013), naročito u zadnjih dvadesetak minuta tog filma. Plejada odličnih glumaca u sporednim ulogama, kao što su Colin Farrell, Jason Schwartzman i Paul Giamatti čine ovaj film još boljim i kvalitetnijim.

Ovo je jedan emotivan i šarmantan projekat koji će ljubitelje lakših komičnih drama naprosto oduvati. Sa odličnom glumom, zanimljivim scenarijom i radnjom koja na dosta nas utiče sentimetalno, treba svako da posveti vreme njegovom gledanju.

Ocjena Filma: 3,5/5

IMDB Ocjena Filma:7,5/10

Titlovan Trailer Filma: 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave