Wednesday, May 22, 2024

Knjižara – The Bookshop (2017) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Knjižara - The Bookshop (2017) Filmske produkcijske vrijednosti su nedvojbeno jake. Kinematografija i dizajn produkcije su lijepe. Oni čine divan posao i pokazuju prekrasne znamenitosti engleskog primorskog mjesta i prevoze publiku natrag u vrijeme do kada je postavljen film.
- Advertisement -

Knjižara (2017)
The Bookshop

Žanr: Drama
Godina: 2017
Redatelj: Isabel Coixet
Producent: Isabel Coixet, Penelope Fitzgerald
Glavne uloge: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Hunter Tremayne, Honor Kneafsey, James Lance, Frances Barber, Reg Wilson. Michael Fitzgerald, Lucy Beckwith, Nigel O’Neill, Jorge Suquet, Harvey Bennett, Lana O’Kell, Adie Allen
Zemlja: Njemačka, Španjolska, Engleska
Trajanje filma: 01:53:00
Datum izlaska: 10.11.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 01.11.2018.
Hrvatska 01.11.2018.
Srbija

 

Knjižara Filmske Recenzije

Knjižara (The Bookshop) je novi film redatelja Isabela Coixeta temeljenog na istoimenom romanu Penelope Fitzgerald. Prati ženu 1959. godine u malom gradu Engleske koja odluči otvoriti knjižaru u povijesnoj zgradi usprkos javnoj opoziciji. Igrao je na festivalima, uključujući Berlin i Seattle.

U konačnici, otkrio sam da je film uglavnom lagan i ugodan. Čini se da zapravo ne postoji mnogo “supstancijalnosti”, budući da nema očitog dubljeg značenja ili društvene poruke, ali film je ipak neodoljiv. To je uglavnom zbog likova u srcu priče. Mnogi od njih su simpatični. Protagonist Firence (Emily Mortimer) dobiva dovoljno pozadine kako bi publika mogla razumjeti i povezati s njom bez potrebe da se produži rok trajanja filma ili uključuje nepotrebni ekspozicijski dijalog. Ja stvarno volim kako je film koristio odnos između nje i njezinog naučnika kako bi je razvio i uspostavio kao snažnu žensku ulogu.

Dobar je bio i gospodin Brundish, koji je igrao Bill Nighy. Iako njegov lika pada u blago tipičan “zatvoreni starac koji nauči biti ljubazan” uzorak, on je i dalje jedan od najboljih i zanimljivijih dijelova filma. Postoji i neki čvrsti komični reljef u znaku Mila (James Lance). To što sam rekao, mislim da postoje neka pitanja sa scenarijom. Pokušanje, iako ne nužno dosadan, malo je sporo da se najviše pozorno prati. Osim toga, film nije u potpunosti emocionalno zadovoljavajući. Postoje neki vrlo manipulativni trenuci za suzu, a kraj je vrlo iznenadan i mijenja ton iz lijevog polja.

Kinematografija

Filmske produkcijske vrijednosti su nedvojbeno jake. Kinematografija i dizajn produkcije su lijepe. Oni čine divan posao i pokazuju prekrasne znamenitosti engleskog primorskog mjesta i prevoze publiku natrag u vrijeme do kada je postavljen film. Male detalje, poput književnih aluzija, također pomažu poboljšati periodizaciju i užitak filma. Cijeli ansambl čini nevjerojatan posao u filmu. Emily Mortimer je izuzetno snažna u svojoj vodećoj ulozi, pružajući uvjerljivu izvedbu koja doista nosi film. Ona ima dobru kemiju s Billom Nighyjem, koji je snažan kao i uvijek u svojoj ulozi, igrajući na tip, ali to dobro čini. Ostali izvođači u kast uključuju Honor Kneafsey, James Lance, i Patricia Clarkson, od kojih svaki dodaje blistav film.

Sve u svemu, jako mi se svidjelo Knjižara (The Bookshop) . Iako je prilično čudan i beznačajan, ima zanimljivu priču i uglavnom je lagana. IMDB Ocjena Filma: 6.5/10

 

Titlovan Trailer Filma: 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Knjižara - The Bookshop (2017) Filmske produkcijske vrijednosti su nedvojbeno jake. Kinematografija i dizajn produkcije su lijepe. Oni čine divan posao i pokazuju prekrasne znamenitosti engleskog primorskog mjesta i prevoze publiku natrag u vrijeme do kada je postavljen film.Knjižara - The Bookshop (2017) Recenzija Filma