Sunday, March 7, 2021

Kosturski blizanci – The Skeleton Twins 2014 Recenzija Filma

Kosturski blizanci (2014)
The Skeleton Twins

Žanr: Drama
Godina 2014
Redatelj: Craig Johnson
Glavne uloge: Kristen Wiig, Ty Burrell, Bill Hader
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska :  18. Siječanj 2014.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon što je pokušao samoubistvo, brat blizanac se vraća svojoj sestri koju nije vidio deset godina i njihovo ujedinjenje može da spasi mnogo toga.

Vrlo je riskantno odlučiti smiksati dva žanra i to komediju i dramu i očekivati dobar prijem, ali ovom filmu se posrećilo da uz sve to im neosporiv šarm i dvije glavne jake uloge. Pa da vidimo kako je to izgledalo.

Sa simpatičnim trejlerom/najavom i sa solidnim kritikama koje su ga okružile nakon izlaska, nisam mogao a da mu ne odolim. Još uzmemo li u obzir da glavnu ulogu igra, meni jako draga glumica Kristen Wiig, a jednu od sporednih, urnebesni Phil Dunphy iz Moderne Obitelji, odnosno Ty Burell, koji ovdje igra suštu suprotnost sebe iz te humoristične serije, pa se pitam kako ranije nisam pogledao ovaj film. Uglavnom, radnja film se vrti oko tridesetogodišnjaka homoseksualaca, koji nakon niza neuspjeha u poslovnom i ljubavnom životu sebi odluči oduzeti život. Međutim, i tu neće uspjeti, pa ga ubrzo pronalaze i spašavaju. Malo me taj dio podsjetio na ‘Little Miss Sunshine’ ali, nebitno. Utočište nalazi kod sestre blizankinje kod koje takođe nije sve tako bajno, ali zajedno, kako se čini, mogu prevazići sve. Iako djeluje pomalo depresivno i uspavljujuće, film ima neke doista komične momente, a prije svega nevjerovatne performanse, a i neke životne pouke koje se lako daju izvući iz filma, pa se može i preporučiti na gledanje, ali ne baš svima, jer dinamika i tempo filma ne dozvoljavaju svima da se uz njega smiju, ili eventualno zaplaču, jer je više tip filma kojeg samo pažljivo posmatrate dok migate i dišete. Ne očekujte neku bum-inovaciju iz 2014te godine, ali pristojan filmčić sa dobrim performansma, i ne samo dobrim, nego jakim i odvažnim, je nešto što već možete.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7/10 a na Tomatoesima zavidnih 87%. Reditelj filma je Craig Johnson, poznat, po ne baš poznatom filmu, ‘True Adolescents’. Film je u Americi uspio zaraditi 5 miliona dolara i koju hiljadu više.

‘Blizanci kostura’ je barem iskren, i svoju neoriginalnost nadoknađuje glumačka ekipa, a svu depresivnost i sivilo, par komičnih momenata. Nije najbolji, ali je dobar.

Ocjena:7/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU