Tuesday, December 7, 2021
HomeDramaLaku noć, mamice / Goodnight Mommy (2014) Recenzija

Laku noć, mamice / Goodnight Mommy (2014) Recenzija

-

Laku noć, mamice (2014)
Ich seh, Ich seh / Goodnight Mommy

Žanr Drama, Horor
Godina 2014
Redatelj: Severin Fiala, Veronika Franz
Glavne uloge: Susanne Wuest, Elias Schwarz, Lukas Schwarz
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska :   30. Kolovoz 2014.U sred toplog ljeta, dva dječaka dočekuju majku koja dolazi iz bolnice i čije lice je umotano u zavoje, no ubrzo zatim primjećuju da se njihova majka ponaša čudno i počinju sumnjati da je to uopšte ona.

Nakon što sam vidio da je imao dobar primjer na festivalima kao jedan evropski horor, tačnije austrijski, to me i više nego zaintrigiralo pa sam mu odlučio dati šansu, a i čisto da odskčim od holivudskih blockbusterčića i dam oduška svima koji to ne podnose.

Ruku na srce, bilo je malo paranoje na početku ali se brzo razišla kad sam shvatio da sam se uhvatio u koštac sa zanimljivim i pametnim filmom koji ne samo da odskače od žanra horor, nego prvenstveno gradi priču ostavljajući po strani momente za prepadanje i krv i akciju. Nemojte ste čuditi, ali to u ovom slučaju definitivno mali jer sa mjestom radnje i svojim likovima, ‘Goodnight Mommy’ ili originalno ‘Ich seh, Ich seh’, stvorit će takvu vibru i atmosferu da će sasvim olako naći svoje fanove i oni koji će mu skinuti kapu. Želim svakako napomeni da ovo nije film za svakoga jer je umjetnički vid horora koji traži pažnju i iziskiva strpljenje, ali njegova nedinamičnost će odbiti mnoge. Sam kraj djelovao mi je dvosmisleno i za moj ukus i jeste bio s premalo akcije ostavljajući puno praznog hoda, ali šta je tu je, još uvijek ga smatram zanimljivim, stravičnim i ekspreimentalnim filmom koji uspijeva u većini svojih nakana. Radnja se vrti oko dva dječaka blizanca čija majka nakon operacije dolazi kući posve neprepoznatljiva i kada žele ispitati ko stoji iza zavoja, tada kreće onaj ‘fun’ part i nosi sa sobom veliki veo misterije i nedorečenosti što ne može a da ne ostavi neki utisak. Performansi izuzetni, čak štaviše, doprinose čitavoj austrijskoj kinematografiji, tako da kapa za kasting ide dole.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,1/10 a na Tomatoesima simboličnih 73%. Veronika Franz(Dog Days, Paradies: Glaube) i Severin Fiala su porijeklom iz Austrije i reditelji su ovog filma. Nema podataka o zaradi niti ikakvim financijama.

Preporučit ću ga samo strpljivima i onima koji ne smeta njemački jezik, a svi ostali nek odustanu bez obzira što izgleda tako napeto i što mislite da će vas prestrašiti do srži. Nije ovo horor za vas, ali bit će vam drago ako bude.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts