Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaLand of Mine - Minsko polje 2015 Recenzija Filma

Land of Mine – Minsko polje 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -
Land of Mine - Minsko polje 2015 Filmske recenzije
Land of Mine – Minsko polje 2015 Recenzija

Land of Mine (2015)
Minsko polje

Žanr: Drama, Histori, Ratni
Godina 2015
Redatelj: Martin Zandvliet
Glavne uloge: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman
Trajanje filma: 01:40:00
Datum izlaska:    10 September 2015
U kinima od :   17 February 2017 (USA)
                    Srbija   25.02.2017.

- Advertisement -Drugi svjetski rat je često znao biti tema u dosta ratnih filmova. Film je priča o sredini 1945 godine nakon petogodišnje okupacije nijemaca, koji se povlače i duz cijele obale ostavljaju preko dva miliona mina koje su trebale da spriječe moguće iskrcavanje protivničkih snaga. Skupina njemačkih zarobljenika uglavnom mladica, pod vodstvom danskog poručnika Rasmussena, moraju da raščiste dansku obalu od mina koje su poredali nijemci. Momci razminiravajući obalu su tako blizu života i smrti, nisu imali hrane i vode i bili su pod vojničkom mržnjom poručnika Rasmussena.

Film počinje kolonom njemačkih vojnika koji se vraćaju kući iz Danske gdje jedan od vojnika nisi dansku zastavu. Carl Rasmussen u tom trenutku gubi potpuno razum, napada mladog vojnika, uzima mu zastavu i govori “Ovo je moja zemlja!”. Lako je prepoznati emocije Rasmussova gdje prevladava mržnja i bijes, a upravo spomenuta scena odlično uvodi u apolitičnu i antiratnu dramu. Njemački ratni zarobljenici obavljaju svoj zadnji zadatak prije nego krenu kući, naravno ako uspiju da prežive.

Direktor Martin Zandvliet, koji je napisao scenarij, postavio je za glavnu ulogu odličnog Roland Møller igra strogog, ali u duši pravednika pripadnika danske vojske. Grupa dječaka, koji ne izgledaju kao vojnici, na čelu sa Sebastian. Iako su samo djeca, koja su prisilno poslana u rat i koji i dalje zovu svoje majke, Zandvliet ih je predstavio kao odrasle osobe s izgrađenim karakterima. Na primjer, Sebastian je rođeni vođa koji je dokazao svoje postupke, to su dva vrlo povezana blizanca, kukavica (dezerter) i cinik. Mladi danski glumci jako su dobro izveli svoje uloge.

Iako je izgledalo da je rat završio, posljedice rata su bile vidljive na obje strane. Nijemci i Danci izgledali su fizički, psihički iscrpljeno, dok je danska obala koja je dobro prikazana u filmu i dalje skrivala veliki broj opasnosti koje su se nalazile pod pijeskom. U filmu ima prikazano nekoliko stvarno šokantnih scena stradavanja, ali “Under sandet” iako je imao tešku temu, većinom je lagan za gledanje. Zandveliet je uspio da razbije težinu filma dječačkim dijalozima o vraćanju kući i planovi šta će raditi kad se vrate. Scenarij je ubacio i dva sporedna lika koju ćemo ulogu shvatiti nešto kasnije, to u zena i njena kćerka oboje su Dankinje. Zena je poput poručnika Rasmussena, koja je također pod utjecajem rata, ne želi da im ista s Nijemcima i kad god može kažnjava ih, a njena mlada kćerka je jedno zaigrano dijete koje ne vidi neprijatelja, niti opasnosti koje još uvijek traju.

Film je sniman prema istinitoj prići, “Under Sandet” je vrlo potresan i realan film. Iako ne nudi previše sadržaja ili specijalnih scena, Zandvlietov film nosi određenu “težinu” zbog prikazanih nekih detalja koje nas upozoravaju na strahote rata. Na žestoke borbe za opstanak mladih ljudi čija su blatnjava lice i suzne oči skrivene pod teškim kacigama, a njihov zadatak je da “očiste” naizgled napuštena bojišta koja će sigurno izazvati empatiju i ostavili dubok trag kod većini gledalaca.

Ocjena 8/10

 Land of Mine (2015) on IMDb

- Advertisement -