Saturday, December 4, 2021
HomeBiographyLove & Mercy (2015) Recenzija Filma

Love & Mercy (2015) Recenzija Filma

-

Love & Mercy (2015)

Žanr: Biography, Drama, Music
Godina 2015
Redatelj: Bill Pohlad
Glavne uloge:  John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks
Trajanje filma : 02:01:00
Datum izlaska :   19 June 2015 (USA)U šezdesetim godinama, vođa popularne grupe Beach Boys, Brian Wilson bori se sa konstantnim pshičkim problemima u želji da stvori remek – djelo. Već u osamdesetima bio je pod nadzorom psihijatra dvadeset i četiri sata.

Teško se upustiti u biografske filmove jer teško da ima vrijednih pomena, pogotovo u novije vrijeme kada ih je sve više a sve slabijeg su kvaliteta. Najpopularniji žanr kako su skorašnja istraživanja pokazala svakako su akcioni/avanturistički i horori, a najmanje popularni su upravo biografski filmovi. Pored svega toga, zamislite kako je meni bilo krenuti s gledanjem. Ali otpočeo sam i… nisam se pokajao.

Naime, nikada nisam bio neki naročiti fan američke muzike iz šezdesetih, sedamdesetih pa čak i osamdesetih godina kada su vladali žanrovi poput džeza, roka i nešto popa. Ovaj film zadire u dva perioda, dakle pričajući jednu retrospektivnu priču o pojedincu, frontmenu grupe Beach Boys koja vam možda nije dosada bila poznata ali ćete imati sada priliku da se upoznate s njom. Jedini razlog iz kojeg se ona nije maksimalno proslavila jeste činjenica da su u isto vrijeme svijetom harali hitovi Beatls-a i dan danas jedne od neprevaziđenih grupa. Reditelj i scenarista ovog filma baziraju se na čovjeku čija je priča vijedna ekraniziranja i koja je ekranizirana tako da je jedan od primjera kako se biografski film treba snimati. Biti skroman, biti pri zemlji, a opet ponuditi intrigantne momente i imati značajan kraj. Ono što ovaj film još čini izuzetnim su svakako performansi koji će vjerovatno ove godine biti na listi nominovanih za Oskare ili neke druge nagrade, pa se iskreno nadam da će Paul Dano ove godine možda i dobiti taj kipić ako mu se ne nađe neka dostojna konkurencija, a i Cusack takođe pokazao je da je majstor svjetskog kalibra. Odlični su i Banks i Paul Gaimatti za kojeg sam primjetio da je postao jedan od onih glumaca sporednih uloga koji nikada da nađe svoj film i svoj lik i ostaje zasjenjen iako je stvarno čovjek i umjetnik vrijedan pomena. ”Love & Mercy” će vam se možda činiti teškim za praćenjem pošto prati dva razdoblja jednog čovjeka, ali na taj način je prikazana njegova različitost koja je evidentna iako je riječ o jednoj individui kojoj je ipak bila dijagnosticirana psihička bolest uzrokovana problematičnom prošlošću. Uvjerljiva i interesentna priča imat će pažnju onih koje sam već pridobio početkom kritike i mislim da će im skoro dva sata filma brzo proći ukoliko ih kupi priča o ovom pjevaču. Pomalo neobična i neće buditi neke snažnije emocije, ali će vam se svidjeti definitivno.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,6/10 a na Tomatoesima zavidnih 90%. Film je u Americi zaradio nešto više od 12 miliona dolara što govori o popularnosti ovog žanra. Bill Pohland je reditelj filma koji iza sebe ima jedna slabo poznat film ”Old Explorers”.

Film još više uzdižu njegovi glumci i ostavljaju pečat u ovoj godini za jedan od filmova koje treba pogledati. Čovjek čiji je život prikazan vjerovatno je ponosan na objektivnost a i ujedno na ljepotu i besprijekornost ovog filma.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts