Friday, March 5, 2021

Meadowland (2015) Recenzija Filma

Meadowland (2015)

Žanr: Drama,
Godina 2015
Redatelj: Reed Morano
Glavne uloge:  Olivia Wilde, Juno Temple, Elisabeth Moss
Trajanje filma : 01:44:00
Datum izlaska :   23 October 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASANakon neprežaljenog gubitka, Sarah i njen suprug Phil, nose se sa nezamislivim posljedicama. Dok on gubi osjećaj za stvarnošću, Sarah dalje srlja u propast.

Prošao je izvjestan period otkako nisam pogledao neku dramu, nedvosmislenu, pravu prvacatu dramu sa težnjom, sa pričom i sa iskrenim i dirljivim trenucima u kojoj su glumci dali sve od sebe.

Onda se odlučim da pogledam ovaj film, relativno nepoznat koji nije stvorio još nikakvu reputaciju, ali ima izuzetne dobre kritike, zanimljiv trejler i sve je to prethodilo mom gledanju ‘Zemlje livada’. Filmova slične tematike, koji govore o gubitku, pogotovo djece, imamo jako puno i većina njih se izvlače na moćne performanse, stavljajući priču i naraciju u drugi plan i na kraju to ne ispadne kao neki dugotrajni naslov vrijedan pamćenja. Radnja ove priče počinje sa slikom o naizgled savršenoj tročlanoj porodici čiji se životi ruše nakon što njihov devetogodišnji sin iznenada nestane. Oni gube razum, udaljuju se jedno od drugoga, sve u potrazi za odgovorima i smislom života. Iako je film itekako težak, djeluje depresivno i tužno kako ide iz minute u minutu do samog raspleta, ovo je jedan iskrena, realistična i dirljiva priča koja odlično analizira majku, oca, ponaosob, zatim njihov međusobni odnos i odnos sa drugima nakon teškog gubitka. Sve ovo je fino upakovano sa dvosmislenim krajem koji fino zaključuje čitavu priču. Oliva Wilde ponudila je performans karijere, a Luke Wilson dokazao ponovo da se u dramama jednako dobro snalazi kao i u komedijama. Neizostavni su pomeni Juno Temple, kao sporedne glumice i Johna Leguizama. Očigledno je da je ova drama koja je zasjenjena skupljim filmovima, ovjekovječana poznatim glumcima koji svoj talenat nisu uopšte štedili. ‘Meadowland’ je studij karaktera koji nije za svakoga, ali svako ko ga pogleda neće biti ravnodušan. Nemojte ga gledati čisto kao film, pun dijaloga, scena, glumaca koje znate, inače će biti smiješno dosadan… gledajte ga kao život koji se dešava svuda oko nas i koji nikoga ne zaobilazi, jer o tome priča ‘Meadowland’.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,1/10 a na Tomatoesima fantastičnih 100%. Nema podataka o zaradi, kako se dalo pretpostaviti. Film je režirao Reed Morano kojem je ovo debi i to očigledno pametan debi koji će mu otvoriti mnoga vrata.

Primjer dobrog filma koji ne dosegne toliko daleko, ali dosegne dovoljno daleko da ga vidi određen broj ljudi koji znaju cijeniti kinematografiju u njenom punom sjaju koja nekada treba ispričati i priče koje se tiču svih nas. I nas koji gubimo i koji pobjeđujemo.

Ocjena:8/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU