Friday, July 19, 2024

Money Monster – Igra novca 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Igra novca (2016)
Money Monster

Žanr: Drama, Kriminalistički, Triler
Godina 2016
Redatelj: Jodie Foster
Glavne uloge: Caitriona Balfe, Julia Roberts, George Clooney
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska : 13. Svibanj 2016.Voditelj talk-showa o financijama Lee Gates i rediteljka te emisije stavljeni su u tešku poziciju kada njihov studio preuzme naoružani napadač.

Ima filmova koje jedva čekate pogledati, pa ako vam se ukaže prilika da ih gledate u kinu, letite bezobzirno i nadate se dobroj zabavi. Zatim one koje bi ste rado pogledali, ali ne u kinu ili na nekom drugom velikom platnu, nego bi ste se strpili i čekali da izađe dobra snimka pa ga gledali kod kuće, sami ili u društvu. I onda ima filmova koje ne želite pogledati ni u kinu, ni kod kuće, nikada, nigdje.

”Money Monster” spada u drugu skupinu, dakle filmovi koje možete čekati i onda pogledati kod kuće, ali eto na nagovor prijatelja, umjesto prvobitno zamišljenog ”Central Intelligence”a, sa Hartom i Johnsonom, pogledamo mi ovaj. Gajio sam visoka očekivanja s obzirom na glumačku ekipu, ali i iskusnu rediteljsku palicu(ne iskusnu zbog režiranja, nego zbog dodira sa filmom) ali i zbog čitave zanimljive premise. Doduše, onaj ko je imalo upućen u svijet filma, shvatio je zasigurno dosad kako ovaj film liči na onaj iz devedesetih sa Hoffmanom i Travoltom u glavnim ulogama – Mad City, tako da kod ovog ne možemo pohvaliti inovativnost ili reći da je unio dozu kreativnosti, no ono što pristajem je to da je ”Money Monster” zanimljiv, gledljiv i solidan film koji je s razlogom u skupini filmova koji se ne moraju nužno gledati u kinu. Od početka pa do samog kraja film je naglasio očigledan i sirov humoristični ton što na prvu loptu može izgledati čudno i neobično, ali ja to shvaćam kao način da pokažu apsurdnost emisije koju vodi lik George Clooneya, ali samim time su uspjeli satirično da se osvrnu na aktuelne talk-show emisije koje imaju bilo kakve veze za biznisom i financijama. Na početak radnje i na zaplet ne moramo dugo čekati, što je u ovom slučaju pozitivna stvar, ali dosta praznog hoda kod filma itekako ima. Pod ”praznim” hodom podrazumijevam scene koje ne doprinose cjelokupnom odvijanju radnje i scene koje nas tjeraju da pogledamo na sat. Od čitave glumačke ekipe, hodanja po žici, solidnih nastupa i svih tih variranja, izdvojio bih nastup Julie Roberts kao najangažovaniji i najdjelotvorniji, samim time i najbolji. Nije bez razloga dobitnica Oskara, brojnih drugih nagrada i priznanja te glumica sa stažom većim od 25 godina. Kod filma bih izdvojio jednu scena koja ima potencijalnu legendarnost i epsku težinu u sebi, scenu koju sam doživio na sličan način kao jednu sličnu iz serije ”Game of Thrones”, a u pitanju je trenutak kada lik Geroge Clooneya, Lee Gates i lik Jack O’Connela, Kayle, hodaju kroz par njujorških ulica kako bi došli do konačnog obračuna. Ta scena predstavlja hod srama, u jednom trenutku, zatim hod istine i razotkrivanja, u drugom trenutku. Nije nevažna ta scena nimalo i nosi za sobom i najviše emotivnosti i najviše pažnje ali i uzbudljivih preokreta.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,8/10 a na Tomatoesima 55%. Zaradio je preko 76 miliona dolara na budžet od 27. Jodie Foster, čije sekundarno zanimanje spominjah gore, iza sebe ima par filmova, što se tiče redteljskog stvaralaštva i to relativno neuspješni ”The Beaver”. te dramedije ”Little Man Tate” i ”Kući za praznike”.

Kada iskalkulišemo sve atribute, mane, vrline i sporne trenutke, ”Money Monster” je solidna ubica vremena.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave