Tuesday, December 7, 2021
HomeDramaMost špijuna - Bridge of Spies 2015 Recenzija Filma

Most špijuna – Bridge of Spies 2015 Recenzija Filma

-

Most špijuna (2015)
Bridge of Spies

Žanr: Drama, Triler
Godina 2015
Redatelj: Steven Spielberg
Glavne uloge:Tom Hanks, Austin Stowell, Alan Alda
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska : 16. Listopad 2015.Američki advokat je unajmljen od strane države da brani Sovjetskog špijuna kojeg su uhvatile njihove vlasti i kada mu je pripao taj nezahvalni zadatak, on pristaje i na zamjenu uhvaćenog špijuna za američkog pilota kojeg su zatočili Rusi .

Ne trebam uopšte praviti uvod za ovakav tip filma kada je sama najava, ime reditelja, ocjene i reputacija filma reklo sve. Ono što mogu reći je da sam jedva čekao da izađe film i bio sam dovoljno strpljiv kad ono – evo ga tu je.

Riječ je, ne o špijunskom filmu, nego o filmu o špijunima jer nećete vidjeti ovdje nikoga na nekom tajnom skrivenom zadatku ali ćete vidjeti odličnog Hanksa kako za jednog dobija dvojicu. Nema vam šta biti nejasno jer, iako je ovo djelo jednog genija, jednog Spielberga, samo pratite pažljivo od početka i za rezultat ćete biti oduševljeni ovom pametnom, oštrom i odličnom biografskom dramom, s obzirom da se film bazira na životu advokata iz pravog života. Ah, šta možemo kad Hanksu ide odlično utjelovljivanje ličnosti iz stvarnosti. Ovaj film je priča o advokatu koji prvo brani sovjetskog špijuna uhvaćenog u njihovoj zemlji a zatim ga šalju u Njemačku da izvrši zamjenu – uhvaćeni špijun za njihovog – američkog pilota. No Hanks nikada ne igra mlakonje i negativce nego uvijek ambiciozne i pametne ljude, tako da on se neće zasititi samo njihovim pilotom nego će tražiti i od Nijemaca da mu isporuče i uhvaćenog američkog studenta koji se pobunio u nemirima kod berlinskog zida. Iako mu je falilo ”ono” nešto, jedan dio, neki faktor da ovo u potpunosti bude Spielbergovski film, svejedno je ‘Bridge of Spies’ jedan od najboljih filmova ove godine a to što traje skoro dva i po sata nema nikakve veze jer uz britke i oštre dijaloge i to što je reditelj u velikoj mjeri obratio pažnju na detalje, čine ovaj film itekako gledljivim i zanimljivim pa ćete vjerujem, do samog kraja uživati. Pored Hanksa koji je, kako je i očekivano, posvećen ulozi i samom filmu, jako dobar performans nudi i Mark Ryalnce koji igra sovjetskog špijuna te mislim da tu slijedi jedna nominacija za Oskara. Ne treba spominjati koliki je Spielberg patriota, što se može vidjeti kroz njegove filmove u prošlosti tako da ne treba toliko puno polemisati o propagandnom duhu ovog filma.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,9/10 a na Tomatoesima odličnih 91%. Na 40 miliona dolara film je zaradio više od 130. Spielberg iza sebe ima mnogobrojne hitove tipa ‘Lincoln’, ‘War Horse’, ‘Indiana Jones’, ‘Rat svjetova’, ‘Spašavanje vojnika Ryana’, ‘Schindlerova Lista’, ‘Amistad’, ‘Umjetna inteligencija’, ‘Uhvati me ako možeš’ itd. Zanimljivo je da su scenarij za ovaj film raditi braća Coen, također majstori u svom zanatu, itekako priznati i poznati.

‘Most špijuna’ je odličan film, još jedna odlična suradnja reditelja sa njegovim omiljenim glumce i jedan osvježavajuć pogled na prošlost i Hladni rat. Bit ćete pozitivno iznenađeni i bezuslovno vam će svidjeti ovo novo ostvarenje koje koristi sve svoje potencijale i to se tako očigledno vidi.

Ocjena:9/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts