Na mlijecnom putu – On the Milky Road 2016 Recenzija Filma

Na mlijecnom putu 2016 Recenzija filma
 Na mlijecnom putu 2016 Recenzija 

On the Milky Road 2016
Na mlijecnom putu

- Advertisement -

Žanr: Drama
Godina 2016
Redatelj: Emir Kusturica
Glavne uloge:  Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunovic
Trajanje filma: 02:05:00
Datum izlaska:    9 September 2016


Film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” filmski kritičari koji su pogledali igrani film Kusturice koji je snimio nakon pauze od devet godina opisuju ga kao zamorno romanticnu ekstravaganciju i djelo koje je previse pretrpano.

U filmu Kusturica glumi mljekara Kostu koji je zaljubljen u prekrasnu i tajnovitu ženu (Monica Bellucci), a sama priča se dešava za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995 godine.

Tajnovitu zenu koja se zove Nevjesta koju glumi Monica Bellucci i nema bas neku uvjerljivu priču. Monica je i Talijanka i Srpkinja koja je pobjegla iz takozvane Republike Srpske Krajine, i bivša djevojka engleskog generala koji je radi nje ubio svoju zenu, kaže Variety. Ljubav koja se desi između Koste i Nevjeste i nije neka velika ljubav.

U filmu Kusturica se fokusira na bilježenje prolaznih trenutaka i čudnih prizora, iza kojih se krije potpuna praznina. Film je o tragičnoj ljubavi gdje ne osjetimo ni tragediju ni strast likova uz koje se ne možete suosjećati. Sam film je u nekim svojim dijelovima zamoran, standardna Kusturičina verzija balkanske živosti, kojoj jedino pomaze prelijepa Monica Bellucci.

Magični realizam filma polako počinje da opada, a vrijednost skoro potpuno gubi nakon otprilike sat vremena trajanja filma. Tada dvije glavne zvijezde napuštaju selo gdje se do tada odvijala radnja, te se prebacuju u srpske krajolike, dok ih traže engleski komandosi. Kusturica je jasno fasciniran činjenicom da je uspio dobiti Monicu Bellucci, pretpostavljamo da je produživanje trajanja ovog filma samo izgovor da bi mogao provesti vise vremena glumeći s njom. Bez obzira na to koliko je lijepa kinematografija Gorana Volarevića u posljednjih pola sata filma, većina gledatelja će se zapitati da li je ovaj mljekarska priča mogla imati manje masti.

Ocjena 6/10

 On the Milky Road (2016) on IMDb

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...