Friday, May 24, 2024

Naslijeđeno zlo – Hereditary (2018) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Naslijeđeno zlo (2018)
Hereditary

Žanr: Drama, Misterija, Horor
Godina: 2018
Redatelj: Ari Aster
Producent: Ari Aster
Glavne uloge: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro, Ann Dowd, Zachary Arthur. Mallory Bechtel, Mark Blockovich, Gabriel Monroe Eckert, John Forker, Austin R. Grant. Rachelle Hardy, Brock McKinney, Marilyn Miller, Jason Miyagi
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:07:00
Datum izlaska: 07.06.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 21.06.2018.
Hrvatska 21.06.2018.
Srbija 21.06.2018.

 

Ari Aster poduzima prve korake u redateljskom poslu, ali njegovo ime je valjalo imati na oku. Cijela Amerika prvog stoljeća, “Heritage”. NASLIJEÐENO ZLO “, premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu. To je horor vrlo klasičnog temelja: inspiriran “Rosemary Child” i priča o paranormalnoj zavjeri, sjećanju “Ne gledaj unatrag” i traumu nakon bolnog gubitka. Aster je nedavno izgubio bliske rođake. Nije ni čudo da je u svom filmu velika pažnja bila posvećena žalosti i borbi protiv života (“Nasljedni” je poput celuloidnog rječnika neočekivanih tuga). Projekt započinje obiteljskom dramom koja se uskoro razvija u metafizički film tragičnog horora.

U Utahu žive Grahamovi: glava obitelji, Steve (Gabriel Byrne), njegova supruga Annie (Toni Collette), priprema se za izložbu u galeriji umjetnosti, kao i dvoje odrasle djece. Peter (Alex Wolff, “My Friend Dahmer” ) voli odlaziti na zabave i opijati se ilegalnim sredstvima. Charlie (Milly Shapiro) malo je čudna, a njezina je baka najbolji prijatelj. Kada ova umre, svijet tinejdžera postaje prazno i ​​melankolično mjesto. Apneja je majstor u borbi protiv apatije, koji ima nekoliko emocionalno iscrpljujućih godina. Nažalost, najgore je pred njom …

Ustanovimo da je Annieina majka patila od disocijacijskog poremećaja identiteta. U narednim otkrićima (“NASLIJEÐENO ZLO” obiluje tačkama, od kojih se najjače poslužuju već u 20. i 30. minuti prikazivanja), uzmemo skeptični stav: sve što se događa na ekranu može biti grozni izum glave – genetski opterećeno ludilo. Postoji hladnoća u Grahamovom području. Aster sugerira da objašnjenje ovih incidenata može biti mentalna bolest, pa čak i posjedovanje – možda, ali ne nužno. Nešto je strašno u zraku; to je naglašeno gustim, orkestralnim zvučnim zapisom Colina Stetsona. Zvučni zapis donosi niz udaraca na naše uši, što je dosadno dezorijentirano. Također ostaje na dobrom pustu s pričom, jer je sam film, poput rollercoastera, pun energije i nepredvidljiv.

NASLIJEÐENO ZLO je dramski horor

Unatoč očiglednim izvorima inspiracije, “NASLIJEÐENO ZLO” ostaje nasljedni “izvorni i iznenađujući film. Povijest izaziva otežano disanje; to je puno pletiva i okreće na intrige, ali i stalno destabilizirati sliku situacije. Aster je preuzeo neobičan stil pripovijedanja: “NASLIJEÐENO ZLO” je dramski horor film, ali u filmu su također bile jasne i uznemirujuće komedije. Dio toga utječe i činjenica da postoje Grahamovi ljudi koji su izuzetno emocionalno zatvoreni, čak i negirajući demonijska otkrića koja se javljaju u vlastitom salonu. Annie i Peter učinili su mnogo loših stvari za sebe i svoje voljene, ali ne priznaju svoje pogreške. Sastanci grupe za podršku jedina su prilika da Anna odbaci negativna osjećanja; sa suprugom, žena ne želi razgovarati o tome što leži na njezinom srcu.

Toni Collette ponekad je fenomenalna u svojoj ulozi i mogla bi se hrabro natjecati u utrci za Oscara za najbolju glumicu. Annie je u svojoj interpretaciji žene puna unutarnjih sukoba. Stalno se bori s boli, ljutnjom i razočaranjem; sukcesivne tragedije izgledaju zapanjene. “NASLIJEÐENO ZLO” je prokleto intenzivan film, a najsavršenije, najviše vatrene emocije oslikane su na Colletteovom licu. S vremena na vrijeme su tako oštre. Rane nanesene herojima također leže na fikciju: na sceni školskih grčeva, tijelo Alex Wolffa zaista krvari.

„NASLIJEÐENO ZLO”nije – i nije namjeravao biti – ugodan horor. Teška i tamna atmosfera filma trebala bi mu pružiti obožavatelje ne samo amatere horor; atraktivna audiovizualna omotnica oduševit će svakoga tko se usuđuje pozvati ljubavnicu Božića. Također zapamtite o povratku parcele: ponekad “NASLIJEÐENO ZLO” doista je šokantan.

Ocjena Filma: 3.5/5

IMDB Ocjena Filma: Hereditary
(2018) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave