Sunday, June 20, 2021

Nepoznata Djevojka – The Unknown Girl 2016 Recenzija Filma

Nepoznata djevojka –
The Unknown Girl 2016
Opis Filma

U kinima od: 18.05.2017 (Hrvatska)
Svjetska premijera: 18.05.2016
Žanr: Drama, Krimi, Misterija
Redatelj: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Producent: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Glavne Uloge: Adele Haenel, Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione, Thomas Doret, Christelle Cornil, Olivier Bonnaud, Louka Minnelli
Zemlja: Belgija, Francuska
Trajanje Filma: 113 minuta
Sinopsis/ Opis Filma:
Jenny Davin je mlada liječnica kojoj u kasnim večernjim satima netko pozvoni na vrata ordinacije, no ona ne otvori jer je gotovo radno vrijeme. Sljedeće jutro, ona sazna da je to bila djevojka koju je policija pronašla mrtvu i ne može je identificirati. Šokirana je, a ubrzo je obuzima i nevjerojatna grižnja savjesti što joj nije pomogla. Kako bi barem donekle umirila svoj osjećaj krivnje, Jenny kreće u potragu za imenom mrtve djevojke kako bi se dostojno sahranila.

Filmska Recenzija:
Braca Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne su dvostruki dobitnici palme u Cannesu, pravednički poznati po svojim pokretnim i društveno aktivnim realističkim dramama. Sve što rade mora biti od interesa, a njihov najnoviji rad The Unknown Girl, ima trenutke uvida, bljeske percepcije. Ali to nije njihov najbolji posao, i vrlo su daleko od postignutog u 2014toj godini s filmom Two Days, One Night. The Unknown Girl je neobična, dramatično ukočena i bezumna kvazi-proceduralno vezana uz tajanstvenu smrt; To ovisi o nizu neuvjerljivih, a zapravo graničnih, neprijateljskih, susreta i osobina zbunjujuće interne izvedbe Adèle Haenel, čija uobičajena iskra čini se da je prožela samosvijest.

Film The Unknown Girl govori o mladom liječniku koji odbija da otvori vrata operacije GP-a tajanstvenom pozivatelju u kasnim noćnim satima. Sljedećeg jutra otkriva da je pozivatelj djevojka koja je pronađena mrtva, a kako naslov govori, niko je ne može identificirati. To dovodi do osjećaja krivnje i žurnosti u našem glavnom liku. Adele Haenel daje izvanrednu izvedbu kao liječnik Jenny Davin. Potaknuta je da ponovo razmotri sve svoje želje za karijerom i razmišlja o tome šta znaci davati savjete društvu koje se mijenja.

Kamera je često ručna. U najboljem slučaju to nam omogućava da uđemo u glavni lik. U svojim manjim trenucima ograničava neke detalje, ili se osjeća previse očito – odstupajući od naturalističkih izvedbi. Naročito preuređeni od strane brace Dardenne kako bi imali vise smisla za događaje na ekranu, ritam je ponekad malo slab, kada se uspoređuje s njihovim drugim projektima. Nema fancalne prirode filma poput “The Child”.

Ova mala udaljenost koju imamo od likova znaci da očekivani zaštitni znaci ne rade sto posto. Još uvijek postoje pripovijesti koje emocionalno utječu s likovima na rubu zakona, odgovornosti i društvenog statusa. S vremena na vrijeme su u potpunosti istraženi. Razumijemo Jennyino očajavanje i ponavljajuću narav odabrane profesije u poznatim pokretima kamere.

Svaka scena sastoji se od puno fizičkih detalja. Vidimo Jenny u svom radnom mjestu, a zatim u blizini radnog mjesta dok odlučuje. Često je glavni lik radi povlačenje pripovijesti u svom smjeru. To je dobra linija između toga sto je pozitivan pripovjedački uređaj, a šta je izmišljen. Snimanje na lokaciji je uvijek važno za Dardenneove, koji provode do mjesec dana na tom područiju tijekom pretprodukcije, kako bi vidjeli postoje li narativni prijedlozi ili teme koje se predlažu kroz ideju mjesta.

Ocjena: 6/10

 The Unknown Girl (2016) on IMDb

Trailer:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...