Friday, April 19, 2024

Neslavno slavna Florence – Florence Foster Jenkins 2016 Recenzija

Share

- Advertisement -

Neslavno slavna Florence (2016)
Florence Foster Jenkins

Žanr: Biografski, Drama, Komedija
Godina 2016
Redatelj: Stephen Frears
Glavne uloge:Rebecca Ferguson, Meryl Streep, Simon Helberg
Trajanje filma : 01:50:00
Datum izlaska :    23. Travanj 2016.Priča o Florence Foster Jenkins, njujorškoj bogatašici koja je sanjala da postane poznata operska pjevačica iako je imala užasan glas.

Već dugo se radujem ovom filmu, iako mu je trebalo polijepo vremena da pronađe svoj put do ”online” publike. Razlog mog radovanja je naravno glavna rola Meryl Streep i jedna itekako zanimljiva i poučna priča.

Ovih zadnjih par mjeseci očekujte biografske ili ratne drame, drame o crncima ili alternativne filmove koji se dovode do usijanja pred sezonu nagrada. Iako ovaj film nije izašao u tom osjetljivom i uzburkanom periodu, kada izroni dosta kvalitetnih filmova, ali i dosta propaliteta, ne sumnjam da će mimo toga, zgrnuti dosta nagrada i pohvala. ”Florence Foster Jenkins” je jedna biografska dramedija, ali i bez obzira na tog, ne odiše nekim ozbiljnim tonom niti nosi neku epski potencijal u sebi da bi zavladao i kinima i kritikom, ali i Oskarima npr., no ne treba zanemariti prvu stvar koju ću pohvaliti kod ovog filma; a to su naravno – performansi. Meryl Streep jednog dana u dalekoj budućnosti, kada umre, trebala bi biti štampana na nekoj novčanici tipa od dvadeset ili pedeset dolara. Uradila je toliko toga za filmsku industriju, ali i pored nje da bi to bilo najmanja počast kojoj bi joj mogli odati. U glavnoj ulozi ovog puta igra jednu zaluđenu bogatašicu koja je uvjerena da ima anđeoski glas, a sve ostalo je historija… Povjerovat ćete joj svaku riječ i svaki opjevani stih jer ona jednostavno vlada. Ovo bi joj mogla biti dvadeseta nominacija za Oskara(od čega ima tri osvojena). Hugh Grant, veliki komičar i romantičar, također je impresivan u svojoj ulozi. Podjednako ćete mu vjerovati. A Simon, Simon kojeg ja znam iz meni izuzetno mrske i antipatične serije ”The Big Bang Theroy”, fenomenalan je u sporednoj ulozi. Pored njih troje, ono što cijenim kod filma je narativna lahkoća, bez ikakve retrospektive i komplikovanih scena; jednostavno priča o zaluđenoj dami od koje je čovjek koji ju je iskreno volio, godinama krio loše kritike i ismijavanja, te se trudio da nikada ni sama ne posumnja u svoj očajan glas. Ono što je meni barem bilo komično kod filma jeste način i ta preslikana, dobro odglumljena smjelost kojom Streep glumi pjevanje prave gospođe Jenkins. Da, to sve što ćete čuti je zapravo njen glas, a sviranje klavira zapravo je autentično Simonvo.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,2/10 a na Tomatoesima 87%. Film je u Americi zaradio malo više od 24 miliona dolara. Reditelj filma je Stephen Frears, koji je nedavno boravio u Sarajevu na SFF-u, a on ima bogatu karijeru iza sebe koja je rodila naslove tipa ”High Fidelity”, ”Queen”, ”Philomena”, ”The Programm”, ”Dirty Pretty Things” itd.

U suštini, ovo je prelijepo napisan, izrealiziran i odglumljen film kojeg će neki zbog te suptilne neozbiljnosti možda pogrešno shvatiti i loše procijeniti, ali svakako zaslužuje barem šansu, vas istinskih ljubitelja dobre, pomalo humorne, ali iskrene biografske drame.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave