Sunday, March 7, 2021

Neslavno slavna Florence – Florence Foster Jenkins 2016 Recenzija

Neslavno slavna Florence (2016)
Florence Foster Jenkins

Žanr: Biografski, Drama, Komedija
Godina 2016
Redatelj: Stephen Frears
Glavne uloge:Rebecca Ferguson, Meryl Streep, Simon Helberg
Trajanje filma : 01:50:00
Datum izlaska :    23. Travanj 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPriča o Florence Foster Jenkins, njujorškoj bogatašici koja je sanjala da postane poznata operska pjevačica iako je imala užasan glas.

Već dugo se radujem ovom filmu, iako mu je trebalo polijepo vremena da pronađe svoj put do ”online” publike. Razlog mog radovanja je naravno glavna rola Meryl Streep i jedna itekako zanimljiva i poučna priča.

Ovih zadnjih par mjeseci očekujte biografske ili ratne drame, drame o crncima ili alternativne filmove koji se dovode do usijanja pred sezonu nagrada. Iako ovaj film nije izašao u tom osjetljivom i uzburkanom periodu, kada izroni dosta kvalitetnih filmova, ali i dosta propaliteta, ne sumnjam da će mimo toga, zgrnuti dosta nagrada i pohvala. ”Florence Foster Jenkins” je jedna biografska dramedija, ali i bez obzira na tog, ne odiše nekim ozbiljnim tonom niti nosi neku epski potencijal u sebi da bi zavladao i kinima i kritikom, ali i Oskarima npr., no ne treba zanemariti prvu stvar koju ću pohvaliti kod ovog filma; a to su naravno – performansi. Meryl Streep jednog dana u dalekoj budućnosti, kada umre, trebala bi biti štampana na nekoj novčanici tipa od dvadeset ili pedeset dolara. Uradila je toliko toga za filmsku industriju, ali i pored nje da bi to bilo najmanja počast kojoj bi joj mogli odati. U glavnoj ulozi ovog puta igra jednu zaluđenu bogatašicu koja je uvjerena da ima anđeoski glas, a sve ostalo je historija… Povjerovat ćete joj svaku riječ i svaki opjevani stih jer ona jednostavno vlada. Ovo bi joj mogla biti dvadeseta nominacija za Oskara(od čega ima tri osvojena). Hugh Grant, veliki komičar i romantičar, također je impresivan u svojoj ulozi. Podjednako ćete mu vjerovati. A Simon, Simon kojeg ja znam iz meni izuzetno mrske i antipatične serije ”The Big Bang Theroy”, fenomenalan je u sporednoj ulozi. Pored njih troje, ono što cijenim kod filma je narativna lahkoća, bez ikakve retrospektive i komplikovanih scena; jednostavno priča o zaluđenoj dami od koje je čovjek koji ju je iskreno volio, godinama krio loše kritike i ismijavanja, te se trudio da nikada ni sama ne posumnja u svoj očajan glas. Ono što je meni barem bilo komično kod filma jeste način i ta preslikana, dobro odglumljena smjelost kojom Streep glumi pjevanje prave gospođe Jenkins. Da, to sve što ćete čuti je zapravo njen glas, a sviranje klavira zapravo je autentično Simonvo.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,2/10 a na Tomatoesima 87%. Film je u Americi zaradio malo više od 24 miliona dolara. Reditelj filma je Stephen Frears, koji je nedavno boravio u Sarajevu na SFF-u, a on ima bogatu karijeru iza sebe koja je rodila naslove tipa ”High Fidelity”, ”Queen”, ”Philomena”, ”The Programm”, ”Dirty Pretty Things” itd.

U suštini, ovo je prelijepo napisan, izrealiziran i odglumljen film kojeg će neki zbog te suptilne neozbiljnosti možda pogrešno shvatiti i loše procijeniti, ali svakako zaslužuje barem šansu, vas istinskih ljubitelja dobre, pomalo humorne, ali iskrene biografske drame.

Ocjena:9/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU