Tuesday, December 7, 2021
HomeDramaNevina laž - The Good Lie 2014 Recenzija

Nevina laž – The Good Lie 2014 Recenzija

-

Nevina laž (2014)
The Good Lie

Žanr: Drama
Godina 2014
Redatelj: Philippe Falardeau
Glavne uloge: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska :   3. Listopad 2014.Izbjeglice iz Sudana dobijaju priliku započeti novi život iznova i to daleko negdje u Americi, u Kanzas Sitiju, a priliku za sve omogućit će im Carrie, uposlenica u agenciji za zapošljavanje.

Navikli smo da su većinom bijelci a pogotovo amerikanci heroji, tako da oni opet, i u ovom filmu spašavaju dan, a žrtve i oni napaćeni, ovaj put su, što je očigledno, crnci. Radnja filma je bazira na istinitom događaju, dakle na dešavanjima od prije dvadesetak godina na ovamo, kada su se djelile, samim tim i ratovale, neke afričke države.

Film počinje scenama kada se upoznajemo sa glavnim protagonistima filma i sa njihovom prošlošću koja ih je navela da bolji život traže u Americi. Dosta scena je mučno za gledanje i poprilično su potresene, uzmemo li u obzir da su doista autentinčo prikazane ali i solidno odglumljenje. Film je, barem mene, neodoljivo podsjećao na ‘The Blind Side’, onu dramu u kojoj je glumila Bullock kada je dobila Oskara. To što me ovaj film podsjeća na taj, nije loša stvar, s obzirom da je riječ o odličnom filmu, što rezultira činjenicom da mi se i ovaj na kraju svidio, bez obzira što ne zaobilazi neke uobičajene stereotipe i ne nudi ništa novo i specijalno. Ova godina je bila poprilično radišna za Reese Whiterspoon, jer nam uskoro dolaze i još njena nova dva filma, i to biografska drama ‘Wild’, za koju je primila nominaciju za Zlatni Globus, a i krimi komedija ‘Inherent Vice’. I u ovom filmu je dokazala da je prevazišla ona vremena kad je bila glumica dječijeg lica i dokazala je da je sada ozbiljno dobra glumica. ‘The Good Lie” je, kad sve sagledamo, dirljiva priča o tužnim sudbinama izgubljene djece Sudana, koja je na tim poljima osjećanja odradila nevjerovatan posao a to ćete osjetiti, unesete li se dovoljno film, kada vidite da ste se par puta naježili a neki možda budu dovedeni na ivicu suza. Pored svega toga, ima i nekih simpatičnih komičnih scena, tako da mislim da se ovaj film ne može proglasiti lošim ili nimalo vrijednim gledanja.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,1/10 a na Tomatoesima ima odličnih 86%. Film je uspio zaradite više od 2 miliona dolara na nepoznat budžet, što i nije neka zarada, ali nije se više ni moglo očekivati. Reditelj filma je francuskog porijekla, dakle Philippe Falardeau i nema toliko poznate filmove iza sebe ali izdvojit ću neke kao što su’Gospodin Lazhar’ i ‘Congorama’.

‘The Good Lie’ nije najbolje ostvarenje godine i definitivno nema mnogo toga po čemu bi se moga izdvojiti kao poseban, ali ima dosta svojih kvaliteta, dirljiv je i poučan, a prije svega odlično je odglumljen i mislim da ne bi trebali zalaziti u koncept filma jer šta je tu je. A tu je nešto dobro.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts