Friday, April 19, 2024

Nightcrawler – Noćne kronike 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Noćne kronike (2014)
Nightcrawler

Žanr Drama, Krimi, Triler
Godina 2014
RedateljDan Gilroy
Glavne ulogeJake Gyllenhaal, Michael Papajohn, Marco Rodríguez
Trajanje filma : 01:57:00
Datum izlaska : 31. Listopad 2014.Nije tajna da danas krv prodaje vijesti. Što brutalniji i što šokantniji događaj, to će više medijskog prostora dobiti. Shvatio je to i sociopat Lou Bloom koji nakon bezuspješnog traženja posla odluči postati freelance TV reporter koji prati najcrnije od svih kronika – one noćne.

Obradovalo me kad sam vidio da je ovaj film konačno dostupan u online izdanju pa nisam htio dangubiti puno te sam ga odmah i pogledao. Na osnovu pogledanog trejlera i odličnih kritika, očekivao sam jedan savršeni mračni triler kakav dugo nismo gledali.

Ali vjerovatno je do mene. Zašto sam morao podići svoja očekivanja tako visoko i nadati se trileru kakav je bio npr. ‘The Game’ sa Michael Dogulasom, kada je ovaj film zapravo, pored svih potencijalnih scena u kojima je mogao biti ono za šta sam ga ja smatrao, zapravo više radio na tome da gradi jednog lika koji će nam biti tako omražen i gadan, ali hej, barem je film u tome uspio. I mislim da je to bio i krajnji cilj filma, a ne da pravi akcione i napete scene, koje je držao kao kec u rukavu kada se pokaže prava prilika da ih iskoristi. Ja sam film gledao sa velikom pažnjom jer mi je bio zanimljiv i ostao sam do samog kraja uz likove ali i zbog radoznalosti jer me očigledno nije moglo napustiti to pitanje šta će se desiti sa glavnim (anti)herojem. Kroz njegove planove, njegovu realizaciju istih planova i sve postupke koje savjesno čini, samo još više i više zalazite u dubinu njegove mračne i podmukle ličnosti i teško da ga možete gledati bez gađenja, a sve je to savršeno portretirao Jake Gyllenhaal, koji je već dobio nominaciju za Zlatni Globus a zapast’ će ga i nominacija za Oskara, čvrsto vjerujem. Da je film ”Paparazzi” iz dvije hiljade i neke godine izašao poslije ovog filma, onda bi taj izgledao kao blijeda kopija ”Nightcrawlera” koji, opet napominjem, radi sve da ne bude film sa akcijom i napetim scenama, nego da bude film o liku i o tome što ga je sve natjeralo da bude takav kakav jeste. Nešto kao roman ‘Stranac’, Alberta Kamija. U suštini, film nije nimalo loš i, pored toga što tako ofirno plasira scene u kojima se dešavaju nesreće, ubistva i požari, koje su potrebne da bi se do kraja sagradio lik kojeg igra Jake, mislim da će ga mnogi proglašavati kao jedan od boljih filmova iz ove godine.

Ocjena na IMDb.com mu je 8,1/10 a na Tomatoesima odličnih 95%. Na budžet od 8,5 miliona dolara film ej zaradio preko 37 miliona dolara, što i nisu cifre koje dokazuju popularnost, ali bolje išta nego ništa. Reditelj filma je Dan Gilroy, kojem je ovo debi. Njemu se smiješi nominacija za Oskara za najboljeg reditelja, predviđam, odnosno za režiju.

‘Nightcrawler” je film koji će vam se uvući pod kožu ako mu se prepustite i bez obzira što mene nije oduševio kao što sam računao da hoće, ne mogu a da ga tako lako pustim jer film sa zanimljivom pričom koju je ispričao na taj način da ćete, ili postati ovisni o njoj ili će vas već u početku zaboljeti briga i nećete mariti za jednim mračnim krimi trilerom. A budimo realni i Jake je odradio jednu od uloga karijere, a filmovi gdje se takve uloge zadese ne možemo zaboraviti brzo.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave