Sunday, June 16, 2024

Oblik vode – The Shape of Water 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Oblik vode 2017
The Shape of Water

Žanr: Avantura, Drama, Fantastika
Godina: 2017
Redatelj: Guillermo del Toro
Producent: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Glavne uloge: Doug Jones, Michael Shannon, Sally Hawkins, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer. Lauren Lee Smith, Richard Jenkins, David Hewlett, Morgan Kelly. John Kapelos, Nick Searcy, Cyndy Day, Madison Ferguson, Dru Viergever, Jayden Greig
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:1203:00
Datum izlaska: 31.08.2017 (svjetska premijera)
U kinima od : 22 December 2017 (USA)
B i H 31.01.2018.
Hrvatska 31.01.2018.
Srbija 31.01.2018.

 

Ponekad dolazi film koji se osjeća poznatim na više načina. Isporučujući nešto jedinstveno i doista posebno, a Oblik VODE definitivno se uklapa u tu kategoriju. Redatelj Guillermo del Toro, ovo je film koji izaziva klasične senzacionalne osjećaje filmova, ali se miješa u nevjerojatno romantičnom plakatu. Sve iskreno vjerojatno ne bi trebalo da funkcioniše, ali nekako to radi. Možda je samo jedan od najboljih filmskih režisera za pokretanje.

Početkom šezdesetih godina, na vrhuncu hladnog rata, Elisa Esposito (Sally Hawkins) je usamljena nijema žena koja radi u sastavu čišćenja u vladinoj zgradi. Njena radna prijateljica Zelda Fuller (Octavia Spencer) štiti je i daje joj savjete kad su na poslu, a kod kuće susjed Giles (Richard Jenkins) koji uživa u njenim posjetima … iako on sve govori.

Elisina dnevna rutina je malo uzdrmana kada se pojavljuje novi šef sigurnosti Richard Strickland (Michael Shannon), koji je donio sa sobom čudnog Amphibian Man (Doug Jones – The Bye Bye Man 2017, ). Dr. Robert Hoffstetler (Michael Stuhlbarg) izgleda fasciniran od strane stvorenja, dok Strickland daje mu stočnu hranu kako bi ga zadržao u redu. Elisa se nalazi u nevjerojatnom prijateljstvu s Amphibian Man. Uskoro shvaća da ne može sjediti i dopustiti da se ovaj novi prijatelj eksperimentira dalje. Sada djevojka koja ne može ni govoriti mora pronaći hrabrosti da učini ono što nitko drugi neće, iako ona nije jedina sa skrivenim dnevnim redom.

U godini ispunjenoj snažnim glumačkim performansama na ekranu, ovaj film nije slab, zahvaljujući uglavnom izazovnoj izvedbi Sally Hawkins (Paddington 2 2017) koja mora koristiti znakovni jezik, zajedno s njezinim tijelom i izrazima lica kako bi izvela njezin čudan lik. To je majstorski napor i pokazuje zašto je glumica koja dosljedno uspijeva uhvati publiku i potpuno izgubi sebe u ulozi. Ovdje su trenuci s kojima me je iznenadila. Osobito na sceni u kojoj pokušava uvjeriti susjeda zašto moraju učiniti nešto nevjerojatno opasno i teško, dok koristi znakovni jezik kako bi prenijela važnost njezinih osjećaja … to je surovo i najbolji mogući način.

Richard Jenkins je čudesan kao Giles, zatvoreni gej čovjek koji živi u vrijeme kada biti gay nije bilo prihvatljivo ni na koji način, a to je utjecalo na njegov rad, njegov život i omelo ga dok ga vrijeme nije učinilo starim. Taj lik je karakter svih nas, shvaćajući bol žalosti i stvarnost života koji nas često pogađa. Njegova hemija s Hawkinsom je uzvišena, i on je jedan od najsimpatičnijih i najiskrenijih likova koji će se ove godine prikazati na velikom ekranu.

Michael Shannon je veličanstveno neugodan kao Strickland, nezadovoljni vojni čovjek koji živi za službu, ali nije zadovoljan pravilnom procedurom. Šokantno, nalazimo mu obitelj koja ga čeka svake noći, s ljubavlju žene i dvojicom entuzijastičnih klinaca … ali shvaćamo da je to samo neželjena zabluda za njega, jer njegova ljubav (ili radije strast) je ono što trenutno radi. Kada viče na nepokorne predmete, to je zastrašujuće i utjecajno, jedan od njegovih najboljih i najintenzivnijih likova do danas.

Octavia Spencer je kod kuće igrajući Elisovog radnog prijatelja, uvijek gledajući i pokušavajući da je održi na sigurnom, ali ne boji se govoriti, barem kad su iza zatvorenih vrata. Michael Stuhlbarg zabavlja se igrajući tajanstvenog dr. Hoffstetler, čovjeka sa skrivenim motivima, ali i onog s mekanom stranom rijetko vidjenom u teškom svijetu u kojem živi. Ali nisam mogao završiti ovu recenziju bez obzira na majstorski rad koji je Doug Džouns radio kao Amfibijski čovjek.

Oblik vode veliko prijateljstvo čudnog bića i čovjeka

Doug je radio na gotovo svakom filmu kojeg je Guillermo napravio. Često pod vrlo teškim nadomjescima i protetskim aparatima, a u ovom slučaju pretvoren je u veličanstven i izvanzemaljski oblik. Bez da je mogao govoriti, on je jednako imao težak posao kao i Hawkins, možda čak i teži. Tako da je ona barem mogla iskoristiti svoje lice kako bi prenijela emocije. Jones se mora osloniti na govor tijela i pokret kako bi prodao ovu ulogu. Njegova izvedba je toliko lijepa da će također biti privlačan kao i Elisa.

Neki će možda pronaći određene scene malo previše čudne ili jednostavno bizarne, uključujući i neke seksualne sadržaje koji su ponekad neskladni, au neko vrijeme nemoćno emocionalni. Guillermo del Toro ne samo da daje ovom filmu šareni stil i prezentaciju, nego i oblikuje svoje likove na način koji ih čini povezane i snažno odjekuju s publikom , poput gledanja likova iz stvarno dobrog romana, i samo odletite sa stranice.

Ocjena Alexandrea Desplata je divna i pokretna, dajući filmu zvuk sličan klasičnom komadu holivudske zabave. Oblik VODE je fascinantna produkcija, anđeoska i nježna kad treba biti, i nepristojna i oštra kad služi svrsi. No, na kraju je nešto čarobno koje stvarno rezonira s umom i duhom. Ovo možda nije film za sve, ali one s malo ekscentričnim ukusima, ili možda oni sa željom za nečim neobičnim … ti će ljudi biti vrlo zadovoljni novim remek-djelom del Tora.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: 7,9/10

Titlovan Trailer filma:

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave