Sunday, July 21, 2024

Opasnost iz dubine – The Shallows 2016 Recenzija Filmova

Share

- Advertisement -

Opasnost iz dubine (2016)
The Shallows

Žanr:  Drama, Triler, Horror
Godina 2016
Redatelj: Jaume Collet-Serra
Glavne uloge: Blake Lively, Óscar Jaenada, Brett Cullen
Trajanje filma : 01:41:00
Datum izlaska :  24. Lipanj 2016.Daleko stotinama metara od plaže, surferka Nancy je suočena s velikim morskim psom i svjesna je da mora igrati pametno kako bi preživjela.

Dugo, dugoočekivani film koji je izašao još prije dva mjeseca, a ja opet stignem ga pogledati u kinu i ne zažalim jer se čekanje isplatilo, a fala Bogu strpljive sam prirode.

Iako je većini ovaj film zapao za oko zbog intrigantnog i zanimljivog trejlera, meni je bio na listi za gledanje iz razloga što do u detalje znam rad i stvaralaštvo reditelja koji stoji iza ovog filma i nisam nikako posumnjao da će nas ponovo ostaviti bez teksta, ali samo sam se htio uvjeriti kakvog će inteziteta biti to ostavljanje bez teksta. Nisam neki naročiti fan ”morskih” filmova, da se tako izrazim, mada se za nuždu mogu i pogledati. Eh sad, filmovi s ajkulama znaju biti itekako problematični i nezahvalni za gledanje, a u drugoj krajnosti, mogu biti izvrsni i filmovi za pamćenje. Jedan takav kojeg pamtim još iz djetinjstva i kojeg sam gledao više puta, svakako je ”Deep Blue Sea”, sa Samuel L. Jackson. Proguglajte i sjetit ćete se o kojem je filmu riječ. Da ne pominjem ”Ralje”, koji su obavezna lektira za iskusne filmaše, ali to su kultni žanrovski filmovi koje je skoro pa nemoguće nadmašiti, ali, ali… ali ”The Shallows” mu je ozbiljno priprijetio, makar ograničavajući svoj kvalitet na jednu generaciju, ali i to je nešto. Naravno da je nemoguće nadmašiti ”Ralje” i tu priču, ali ovaj film je stvorio ime za sebe i mislim da je potcjenjen, s obzirom da nisam vidio da se pisalo o njemu baš puno i da je izazvao neku pomamu, ali zaslužuje je i argumentirat ću zašto. Prije svega, film je u svoj žanr, dakle horor, odlično ukombinovao tu neku melodramu i harmoničnost što je itekako očigledno i tome svemu još više pridonosi nastup Blake Lively. Poznata ”tračerica” je oduvala, u svakom smislu, opasno uzdrmavajući tron Jaime Lee Curtis, poznate horor kraljice i mislim da je bila pun pogodak za čitavu priču. Ova ”Opasnost iz dubine” na neki je način ”Starac i more”, a u neku ruku je i ”Pijev život”. Otkud da pronađem tu simboliku? Jer ovo nije samo borba s ajkulom, borba s plimom i osekom, ovo je borba za mnogo više. A i ja se borim trenutno kakvu ocjenu dati filmu i kad već vagam, moram dodati i neke negativne stvar. Dobro, ne baš negativne, ali film prkosi nekim činjenicama kada je riječ o morskom svijetu, a eto ja sam se zadesio da znam o čemu je riječ, no neću kvariti više ničiji utisak i mišljenje i zato ako se film prikazuje u vašem kinu, pohitajte…

Ocjena na IMDb.com mu je 6,7/10, a na Tomatoesima zavdnih 77%. Film je širom svijeta zaradio malo jače od 75 miliona na budžet od 17. Reditelj kojeg spominjah zapravo je, niko drugi no Jaume Collet-Serra, krivac za ”Siroče”, ”Kuća voska”, ”Run All Night”, ”Non-Stop” i ”Gol 2”

Zabavan i drži pažnju od početka do kraja te stavlja vas na ivicu sjedala, ”The Shallows” je pravo ljetno osvježenje i primjer svima kako se pravi jedan ljetni horor film koji sve ima, pa čak i ajkulu.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave