Friday, February 26, 2021

Pawn Sacrifice (2015) Recenzija

Pawn Sacrifice (2015)

Žanr:  Biography, Sport , Drama
Godina 2015
Redatelj: Edward Zwick
Glavne uloge:    Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard
Trajanje filma : 01:55:00
Datum izlaska : 25 September 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASARadnja koja se odvija tokom Hladnog rata, kada se najveći šahista na svijetu Bobby Fischer nađe između dvije velike sile kada izazove Sovjetski savez i njihovog igrača.

Već sam ranije naglašavao kako biografske drame umiju biti problematične ako ih se dohvati neko preambiciozan, ili još gore, neiskusan. Sad za lika imamo ponovno jedan osjetljiv lik, a riječ je o najvećem šahistu svih vremena, ali sreća da je ova nepopularna tematika urodila plodom…

Radnja nas uvodi u svijet ovog šahiste dok je bio dijete, zatim u period kada je postao profesionalni igrač i kada je imao jako zeznute protivnke, te u film zavire u trenutke kada se Fischer borio sa vlastitim demonima, kada je bio na granici genija i luđaka i imamo priliku vidjeti njegov sami kraj, što nam je prikazano na jedan vrlo autentičan način. Već sam napomenuo da bi rijetko koga mogla zanimati ova tema, lik i djelo ovog čovjeka, ali film je odrađen na jedinstven način, i iako djeluje poprilično mračno, depresivno i sivo, ono što ga je podiglo iz umrtvljenosti i što ga stavlja na listu mogućih konkurenata za predstojeće nagrade, jest svakako nastup Tobey Maguiera. On je već dokazao ulogom u filmu ‘Brothers’ da je prerastao uloge u superherojskim i neozbiljnim filmovima, a sada ponovo stavlja pečat na sve to, tako da mislim da zaslužuje barem nominaciju za Oskara. Mišljenja sam da se film može pogledati radoznalosti radi i da je solidno ostvarenje, nikako nadprosječna priča o mentalnim bolestima i borbi jedne individue s tim, ali prevazišao je moja očekivanja i ubrao kol’ko tol’ko mojih simpatija. Iako neki smatraju da sam Bobby nije utjelovljen na način na koji je on dosta živio, ja ne mogu suditi o tome, ali mogu još jednom izdvojiti ozbiljnost i mračnu stranu filma koja ne ostavlja ravnodušnim i ne mogu se osjetiti slobodnim da film preporučim baš svakome.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,1/10 a na Tomatoesima zavidnih 70%. Reditelj filma je Edward Zwick, poznat po filmovima tipa ‘Prkos’, ‘Posljednji samuraj’, ‘Leaving Normal’, ‘Ljubav i ostale droge’, ‘Courage under Fire’ itd. Dobitnik je i jednog Oskara. Film je na nepoznat budžet zaradio više od 6 miliona dolara širom svijeta.

Mislim da su ljudima koji stoje iza ovog filma namjere bile sasvim drugačije, ali razlog relativno male popularnosti ovog filma je sama tema, možda slab marketing i pristup publici na jedan nezahvalan način, ali svejedno – ‘Pawn Sacrifice’ drži do svoje originalnosti i osvaja performansima.

Ocjena:6/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU