Friday, April 19, 2024

Pawn Sacrifice (2015) Recenzija

Share

- Advertisement -

Pawn Sacrifice (2015)

Žanr:  Biography, Sport , Drama
Godina 2015
Redatelj: Edward Zwick
Glavne uloge:    Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard
Trajanje filma : 01:55:00
Datum izlaska : 25 September 2015 (USA)Radnja koja se odvija tokom Hladnog rata, kada se najveći šahista na svijetu Bobby Fischer nađe između dvije velike sile kada izazove Sovjetski savez i njihovog igrača.

Već sam ranije naglašavao kako biografske drame umiju biti problematične ako ih se dohvati neko preambiciozan, ili još gore, neiskusan. Sad za lika imamo ponovno jedan osjetljiv lik, a riječ je o najvećem šahistu svih vremena, ali sreća da je ova nepopularna tematika urodila plodom…

Radnja nas uvodi u svijet ovog šahiste dok je bio dijete, zatim u period kada je postao profesionalni igrač i kada je imao jako zeznute protivnke, te u film zavire u trenutke kada se Fischer borio sa vlastitim demonima, kada je bio na granici genija i luđaka i imamo priliku vidjeti njegov sami kraj, što nam je prikazano na jedan vrlo autentičan način. Već sam napomenuo da bi rijetko koga mogla zanimati ova tema, lik i djelo ovog čovjeka, ali film je odrađen na jedinstven način, i iako djeluje poprilično mračno, depresivno i sivo, ono što ga je podiglo iz umrtvljenosti i što ga stavlja na listu mogućih konkurenata za predstojeće nagrade, jest svakako nastup Tobey Maguiera. On je već dokazao ulogom u filmu ‘Brothers’ da je prerastao uloge u superherojskim i neozbiljnim filmovima, a sada ponovo stavlja pečat na sve to, tako da mislim da zaslužuje barem nominaciju za Oskara. Mišljenja sam da se film može pogledati radoznalosti radi i da je solidno ostvarenje, nikako nadprosječna priča o mentalnim bolestima i borbi jedne individue s tim, ali prevazišao je moja očekivanja i ubrao kol’ko tol’ko mojih simpatija. Iako neki smatraju da sam Bobby nije utjelovljen na način na koji je on dosta živio, ja ne mogu suditi o tome, ali mogu još jednom izdvojiti ozbiljnost i mračnu stranu filma koja ne ostavlja ravnodušnim i ne mogu se osjetiti slobodnim da film preporučim baš svakome.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,1/10 a na Tomatoesima zavidnih 70%. Reditelj filma je Edward Zwick, poznat po filmovima tipa ‘Prkos’, ‘Posljednji samuraj’, ‘Leaving Normal’, ‘Ljubav i ostale droge’, ‘Courage under Fire’ itd. Dobitnik je i jednog Oskara. Film je na nepoznat budžet zaradio više od 6 miliona dolara širom svijeta.

Mislim da su ljudima koji stoje iza ovog filma namjere bile sasvim drugačije, ali razlog relativno male popularnosti ovog filma je sama tema, možda slab marketing i pristup publici na jedan nezahvalan način, ali svejedno – ‘Pawn Sacrifice’ drži do svoje originalnosti i osvaja performansima.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave