Sunday, June 9, 2024

Plaćenici 2 – The Expendables 2 2012 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Plaćenici 2 – The Expendables 2 2012

Žanr: Akcija, Avantura, Triler
Godina 2014
Redatelj: Simon West
Glavne uloge: Sylvester StalloneLiam HemsworthRandy Couture
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska : 15. Kolovoz 2012

Plaćenici – The Expendables, (2010)

The Expendables 3 – Plaćenici 3 2014 Recenzija Filma

Sve ono po čemu smo pamtili Stallone-a kao Rokija i Ramba, Schwarzenegger- a kao Terminatora i Commandos-a, pa i ostale likove u svojim klasičnim ulogama, prisutno je i u The Expendables 2 i to u duploj dozi. Od otpornosti na metke i suludih akcija, do izlizanih, ali legendarnih fraza, tipa Arnie-ve „I’ll be back“ ili pak Willis-ove „Yippie-Kai-Yay, Motherfucker!” Čitav omaž karijerama glavnih junaka, reklo bi se. U poređenju sa prvim delom The Expendables-a, ovaj fim se po pitanju opšteg utiska ne razlikuje mnogo, ali ipak ima neke svoje prednosti.

Akcija kreće od samog početka, a ekipa je bogatija likovima poput Chuck Norris- a i Jean Claude Van-Damme-a, kojima je definitivno mesto u projektu kao što je ovaj. Dok se neki od aktera ovog filma zaista ne mogu požaliti na svoje karijere, za druge, koje više pamtimo kao glumce B kategorije, npr. Dolph Lundgren-a ili Van Damme-a, ovo je bila idealna prilika da zaigraju u filmu visoke produkcije.

Količina kvalitetnijih scena borilačkih veština u The Expendables 2 u određenoj meri opada. Razlog tome je što Yin Yang (Jet Li) nakon početka filma misteriozno nestaje. Zapravo Jet napušta snimanja zarad drugog projekta. On je zasigurno dominirao u tom polju, te taj segment akcije razumljivo gubi na vrednosti. Na njegovo mesto dolazi Maggie Chan (Yu Nan) takodje Kineskinja.

Ova zamena bi potencijalno mogla predstavljati parodiju na poteškoće zapadnog čoveka da vizuelno razlikuje azijate, te da se zamena neće ni primetiti, čak ni kada su oni suprotnog pola. Takođe, ova zamena neodoljivo podseća na nedovršeni film Bruce Lee-a The Game of Death (1972), gde Lee usled smrti ne uspeva završiti ulogu, te se u delovima filma gde on nedostaje ubacuje drugi glumac koji groteskno podseća na njega.

Schvarzenegger i Willis ovoga puta imaju nešto značajnije uloge, čime zanimljivost filma automatski raste. Ujedno, čini se da je sada rađeno i na unapređivanju humora, čemu Arnold-ove klasične pošalice takođe doprinose. Najbezbolnije je Expendables projekat shvatiti kao svojevrsnu parodiju, što ona jednim delom jeste i prepustiti se uživanju. Najzanimljivija stvar je što oni ne ismevaju druge, kao što je sa parodijama slučaj, nego sebe i svoje celokupne karijere. Takav čin treba ceniti. Jedini član posade čija uloga nije toliko parodična jeste Jason Statham, kao Lee Christmas. To je razumljivo s obzirom da je njegova karijera tek u jeku.

Drugi nastavak popularne akcije

Za nekoga ko nikada nije čuo za Sylvester Stallone-a , Arnold Schawrzenegger- a ili bilo kog drugog glumca iz ove ekipe, a takvih je definitivno malo, ovaj film bio bi samo još jedan u nizu besmislenih akcija. Sam film zaista nema neku vrednost u okviru devete umetnosti. Međutim za nas koji smo uz ove momke odrastali, detinji san je najzad ostvaren. Svi heroji naše mladosti najzad u jednom filmu. Čini se međutim da je to ujedno i jedina vrednost ovog filma, ali nas to sigurno neće sprečiti da se vrhunski zabavimo gledajući ga.

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave