Pogledajte Najbolji Filmovi 2020. Godine

Najbolji Filmovi 2020. je bila godina bez presedana za kino, ali ipak je uspjela proizvesti neke sjajne filmove. Evo najboljih filmova iz 2020. godine.

- Advertisement -

…2020. godina bila je bez presedana i teška godina za kino (kao i sve ostalo), ali ipak je objavljeno nekoliko sjajnih filmova, a ovdje su i najbolji filmovi 2020. godine. Pandemija KV imala je veliki utjecaj na industriju zabave, što je dovelo do gašenja produkcija, kinematografije prisiljavanja na zatvaranje ili, u najboljem slučaju, otvaranja s ograničenim kapacitetom, a čitav niz filmova je kasnio, mijenjajući kalendar izlaska za sljedećih nekoliko godina i nepovratno mijenja način rada industrije.

Top 10 Najočekivanijih Nastavaka Filmova Koji Izlaze 2021. godine

Primamljivo je pomisliti koji bi mogli biti najbolji filmovi 2020. da su svi objavljeni, a glavni hitovi poput Dune, No Time To Die i Black Widow gurnuli su se uz nova izdanja voljenih redatelja poput Edgara Wrighta i Wesa Anderson. No iako je 2020. bila drugačija godina, to ne mora nužno značiti da je bila posve loša za filmove. Kinematografskih izdanja bilo je malo, ali ipak je bilo nekih za pamćenje i prije i nakon što se svijet preokrenuo. Porast streaming usluga i VoD-a dodatno je pomogao ublažiti bol zbog manje novih izdanja u kinima, premda s nekim velikim implikacijama na budućnost, od kojih sva neće biti pozitivna.

10. Host

U svoje vrijeme možda neće postojati film kao Host, horora iz 2020. godine koji je zamišljen, snimljen, montiran i objavljen tijekom pandemije CO-19. U Hostu se grupa prijatelja okupi na tjednom pozivu Zoom, za koji je jedan od njih unajmio medij. Seansa neizbježno polazi po zlu, a ono što slijedi zumeri – i publiku – uvodi u užas koji je za manje od sat vremena uzbudljiv, zastrašujući i tako savršeno bilježi osjećaje zaključanosti. Hostova upotreba Zooma inventivna je koliko i zeitgeist-y, ali istinski je zastrašujuća na načine koji idu daleko dalje od njene premise i nikada ne dopušta da taj koncept postane samo trik. Umjesto toga, Host kombinira svoje nove uređaje s isprobanim tehnikama horor filmova, stručno upotrebljavajući elemente kao što su mrak, izolacija i oskudnost, zajedno s likovima i pričom koja vas uvlači. Voditelj potiče višekratni ponovni pregled impresivnog broja skrivenih referenci horor filmova prokrijumčarenih tamo. Domaćin je sjajan horor za 2020. godinu, ali ujedno je i sjajan horor film.

9. Mank

Crno-bijeli film o stvaranju Građanina Kanea, fokusiran na scenarista Hermana J. Mankiewicza, nije bio najočitiji izbor za prvi film Davida Finchera od 2014. godine, ali gledajući ispod Mankovih zamki iz razdoblja lako je shvatiti zašto je redatelj proveo toliko dugo pokušavajući snimiti film (u početku se to trebalo dogoditi devedesetih, scenarij je napisao pokojni Jack Fincher, Davidov otac). Iako produkcija s ljubavlju rekreira Zlatno doba Hollywooda, sve do opeklina cigareta na filmskom kolutu, Mank je ciničan kao što biste očekivali od proizvođača Fight Cluba. Redatelj koristi Manaka kako bi izrazio frustracije svime, od politike do studijskog sustava gnječeći autorsku viziju; slično kao i sam Citizen Kane, i sada zvuči istinito koliko i vrijeme u kojem je postavljeno. Možda nije remek-djelo na toj razini (ali tada je malo filmova), ali izvedeno u još jednoj transformirajućoj izvedbi Garyja Oldmana u naslovna uloga i preokret Amande Seyfried u karijeri kao Maria Daviesa, Mank je mračan, smiješan i više nego pomalo tragičan.

8. Borat Subsequent Moviefilm

Nastavak kultne komedije iz 2006. godine za koju nitko nije znao da mu treba ili ne, do samo nekoliko tjedana prije puštanja, čak i događao, Borat naknadni Moviefilm nekako je uspio biti jednako iznenađujući, urnebesan i izazovan kao i prvi film, ako ne i sasvim revolucionaran. Borat 2 ima nekoliko velikih trenutaka osmišljenih kako bi prikazao kontroverze i šokirao gledatelje, uključujući infiltraciju CPA-ovog govora Mikea Pencea i neslavnu sekvencu Rudyja Giulianija koji “uvlači košulju”. Radeći ove stvari i još mnogo toga, Borat 2 pruža pronicljiv i otvoren pogled na Ameriku pod Donaldom Trumpom i Ameriku tijekom CO-19 i kako su se te dvije stvari sudarile. Možda najnečudnije od svega, međutim, nije to što je Sacha Baron Cohen uspio ponovno izvesti ovo, ili kv preokret na kraju, već što Borat 2 ima slatku, ljubavnu temu veze i ljubavi između oca i kćeri, pridajući neke osjećaje apsurdnoj komediji. Lijepo je.

7. Da 5 Bloods

Bilo koje godine, Da 5 Bloods mogao bi biti snažan film: Spike Lee kako se bavi Vijetnamskim ratom, miješajući akcijske sekvence s temama sjećanja, kako se Amerika odnosi prema svojim veteranima, posebno prema obojenim ljudima, pa čak i šire i dalje prema rasizmu u Sjedinjenim Državama Države tada i sada snažna je poruka, posebno u rukama jednog od najvitalnijih glasova kina, za koji Da 5 Bloods dokazuje da Lee apsolutno ostaje. Godine 2020., objavljujući usred prosvjeda Black Lives Matter, tada Da 5 Bloods poprima još veću relevantnost i hitnost; ovo nije bila samo povijesna drama, već snažna izjava o trenutnom burnom razdoblju američke povijesti. Film je prepun ideja, ambicija i osjećaja, sa svojom energijom i bijesom koji izbijaju s ekrana, i nadovezuje se na nevjerojatno dojmljiv zaključak, uz zapanjujući monolog Paula Delroya Linda koji bi ga trebao staviti – zajedno s ostatkom filma – upravo u borbi za nagrade.

6. Tenet

Palindromski film Christophera Nolana nije baš oduševio publiku niti spasio kino kako se redatelj mogao nadati, ali pružio je ulogu jednog od najinteligentnijih, najizazovnijih i jedinstvenih blockbuster filmova posljednjih godina. Čak i prema Nolanovim standardima, Tenetova uporaba i miješanje s vremenom zbunjuje, ali u osnovi je uzbudljiva špijunska priča s visokim ulozima i bombastičnom akcijom; redatelj nije snimio film o Jamesu Bondu, ali ovo je njegov vlastiti spin na 007, uzimajući te tropove i pakirajući ih u nešto novo i uzbudljivo – miješanje Quantum of Solace s kvantnom fizikom; manje Nema vremena za umiranje, a više samo nema vremena. To je film koji traži objašnjenje, no ima se što reći i za nastavak vožnje, koja osim Nolanovih tipično sjajnih akcijskih garnitura sadrži i sjajnu glumačku postavu (posebno sjajni Robert Pattinson i Elizabeth Debicki), i prekrasna kinematografija. Problemi s Tenetovim miješanjem zvuka prisutni su, ako su malo pretjerani, a to je film koji zahtijeva ponovno gledanje zbog toga koliko ga je teško pratiti. No, ima se što reći i za film vrijedan 200 milijuna dolara koji to čini, a ta su ponovna gledanja u konačnici nevjerojatno korisna, ali čak i bez njih ovo je blistav, gladak film događaja koji je bolji na velikom platnu, ali još uvijek vrlo dobar u Dom.

5. Emma

Anya Taylor-Joy imala je smiješno dobru 2020. godinu, a iako je njezina uloga u Kraljičinom gambitu pobrala najviše hvalospjeva, Emma pokazuje da je svladala veliki ekran jednako kao i mali. Taylor-Joy glumi istoimenu junakinju u posljednjoj adaptaciji Emme Jane Austen, a njena uloga za romantično uplitanje pokazuje se kao spoj napravljen u nebesima. Film Autumn de Wilde postiže isti fini balans s likom kao i knjiga, čineći publiku svjesnom njezinih negativnijih osobina, ali nezadrživo simpatičnih u isto vrijeme. Glumicu prati sjajna sporedna glumačka postava, uključujući Johnnyja Flynna koji ulazi u panteon velikih vodećih ljudi u Austenovim filmovima, a njegova i Taylor-Joyjeva kemija osvjetljavaju film. Sve to okruženo raskošnim, lijepim i popustljivim ambijentom koji savršeno bilježi grandioznost svog vremena, ali ima i moderno okretanje koje se osjeća svježe, potpuno relevantno i vjerno modernom vremenu, dok istodobno bilježi sjajan smisao za humor i feminističko slanje i Austenovih djela.

4. The Invisible Man

2020. je možda bila horor godina, ali donijela je i nekoliko briljantnih horor filmova, a najbolji od njih bio je The Invisible Man. Suvremeni riff spisateljice i redateljice Leigh Whannel o klasičnom Univerzalnom čudovištu pokazuje da ovim likovima nisu potrebni zajednički svemiri da bi funkcionirali, ali zahtijevaju sjajne priče, zvjezdane performanse, genijalni osjećaj mašte i istinske strahove. Nevidljivi čovjek ih ima sve, a zatim i neke. Ovo moderno kazivanje sjajno prikazuje naslovnog junaka kao plinara, a pametno se fokusira na svoju žrtvu, Ceciliju Elisabeth Moss. To je proučavanje traume i zlostavljanja, i premda bi u ovom slučaju partner bio doslovno nevidljiv čovjek, govori s toliko priča da je to utemeljeno na moćan, dirljiv način. Moss je zapanjujuće dobra u glavnoj ulozi – dugo je bila jedan od najboljih glumaca u tome što nije koristila ništa osim svog lica kako bi prenijela niz emocija, i to ovdje doseže svoj zenit, dok se preplašena i ranjiva prebacuje u jaku osobu gdje to može kontrolirati. S nekoliko scena koje se svrstavaju među najbolje godine – i zasigurno najšokantnije – Nevidljivi čovjek jedan je od najinventivnijih i najstrašnijih filmova koje ćete gledati 2020. godine.

3. Birds Of Prey

Da, Birds Of Prey izašle su 2020., što je bila iznenađujuća činjenica kao i sam film. Labavo nastavljajući priču Harleyja Quinna iz Odreda za samoubojice, Birds Of Prey (I emancipacija jednog Harley Quinna) pružaju onu vrstu prikazivanja za uvijek popularni lik DC-a za koji su se mnogi nadali da će film iz 2016. godine. Birds Of Prey dobro prolazi na blagajnama i prije pandemije, ali to je injekcija čistog adrenalina i zabave koja je zaslužila toliko više. Oduševljeno nasilan, mračno komičan, samosvjestan i prepun ugodnih likova – od naslovnih Ptica, od kojih svaka dobije trenutak da zasja, do negativca Crne maske, s Ewanom McGregorom koji se najbolje zabavljao u DCEU filmu – i kinetička, kreativna akcija. U središtu svega je Robbie’s Quinn, koji donosi više slojeva u izvedbu i prikazuje sjajan strip film, potvrđujući da je kasting zaista savršen. Filmska kašnjenja značila su da je 2020. bila kratka za strip filmove, ali s uzbudljivom, živahnom režijom Cathy Yan i oštrim scenarijem Christine Hodson, malo bi se ionako podudaralo s pticama grabljivicama u smislu čiste superherojske filmske zabave.

2. Palm Springs

Huluova romantična komedija vremenske petlje, Palm Springs, briljira ne samo zakucavanjem dva svoja pojedinačna aspekta – koncepta Groundhog Day-esquea i rom-con-a, već i koliko domišljato spaja njih dvoje. Slijedeći dvoje stranaca koji se na vjenčanju u Palm Springsu sretnu i upletu se u vremensku petlju, Palm Springs stavlja svoj preokret u koncept čineći ga dvoje ljudi umjesto jednog i koristeći vrijeme miješajući se istražujući njihov život i pokušava ih približiti jedno drugome. To je opako pametno i užasno smiješno, ali ujedno i slatko, romantično i šarmantno. To je dijelom i zahvaljujući pametnom pisanju Andyja Siare i samopouzdanju Maxa Barbakowa, ali Palm Springs na kraju ne bi uspio s manjim brojem potencijalnih kupaca. Andy Samberg i Cristin Milioti dokazali su svoje komedijske vještine u filmovima Brooklyn Nine-Nine i How I Met Your Mother, te čine jedan od najboljih rom-com parova u posljednjih nekoliko godina ovdje. Oni se stručno nadopunjuju, natjerajući publiku da se korijeni za njih (i usput se smije i plače), i što je najvažnije, savršeno su vjerodostojni i autentični, dajući Palm Springsu nužnu osnovu usred svojih smicalica koje putuju kroz vrijeme koja drži film na mjestu.

1. Hamilton

Je li to film? Glazbeni? Filmski mjuzikl ili glazbeni film? Bez obzira na etiketu koju ste stavili, verzija Hamiltona na Disneyu + oduševila nas je sve 2020., ostavljajući urednike bespomoćnima u odabiru bilo čega drugog za najbolji film godine. Snimljena tijekom tri noći 2016. godine, snimka možda neće u potpunosti obuhvatiti razmjere emisije u kojoj biste je uživo vidjeli, ali to nadoknađuje doista pokazujući osjećaje produkcije, izbliza omogućavajući gledateljima da pogledajte koliko glume ima među pjevanjem i plesom. Objavljen u streamingu, s raznolikom glumačkom postavom, i priča priču o dvije Amerike (tada i sada), u izbornoj godini, ni manje ni više, tada se Hamilton u mnogome osjeća kao presudni trenutak pop-kulture 2020. godine, ali je također samo nevjerojatno dobar.

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...