Saturday, June 15, 2024

Posljednji Božić – Last Christmas (2019) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Posljednji Božić Približavajući se previše temama u nadi da će se razlikovati, Last Christmas ne uspijeva zaviriti u srž njegovih najozbiljnijih tema. Napori scenarija da se poveže s Kate i osjećaju je manipulativno i iritantno.
- Advertisement -

Posljednji Božić (2019)
Last Christmas

Žanr: Komedija | Romansa | Drama
Godina: 2019
Redatelj: Paul Feig
Producent: Bryony Kimmings, Emma Thompson
Glavne uloge Glumci: Emilia Clarke, Michelle Yeoh, Emma Thompson, Henry Golding
Zemlja: Engleska, SAD
Trajanje filma: 01:43:00
Datum izlaska: 07.11.2019 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 07.11.2019.
Hrvatska 07.11.2019.
Srbija 07.11.2019.

Posljednji Božić Paul Feig inspiriran je božićnom himnom Georgea Michaela i podsjeća na zbijeno i preuređeno božićno drvce. Njegova predvidljivost kao praznični film može se suprotstaviti žanrovskim, zabavnim i zdravim dodacima. Kombinacija Feigove režije i scenarija Emme Thompson uzbudljiva je, a Last Christmas donosi sve što obećava božićni film. Priča, teme, glazba i vizualni sadržaji odgovaraju blagdanskom duhu. Također jedinstveno spaja trope tipične za podžanr s neočekivanim temama i socijalnim temama. Iako je pretjerano ambiciozan i zauzet, u kratkom vremenu su njegova postignuća divna. Kao takav, sveobuhvatni način na koji golica svaku božićnu filmsku kutiju bit će mučan za neke, ali draži za božićne ljubitelje.

Posljednji Božić Filmske Recenzije

Kate ( Game of Thrones, Emilia Clarke) je nestašna junakinja koja živi destruktivnim životnim stilom i bezobrazno radi u londonskoj božićnoj trgovini kao vilenjak. Dok bez sreće provodi svoj san pjevačice, uskoro upoznaje Toma (Henry Golding, Ludi bogati Azijci ). Karizmatičan je i tajanstveni stranac koji joj pomaže da vidi čari u životu i nadahnjuje je da se ponovno pronalazi. Ovu smo priču vidjeli već mnogo puta u bezbroj romantičnih komedija i božićnih filmova. Iako je predvidljivo i nedostaje mu oduševljenje, izvršenje priče ostaje uzdižuće, inspirativno i dirljivo.

Na premijeri filma u Sydneyu Feig je opisao nespornu moć zvijezde Emilije Clarke, osobinu koju ispoljava u ovom filmu. Kate prelazi iz neprimjerenog u lik s kojim se publika potpuno suosjeća, posebno što se tiče njezine veze s Tomom. Napori scenarija da se poveže s Kate i osjećaju je manipulativno i iritantno. Ipak, u blagdanskom duhu, oprošteno je zbog Clarke-ove izvedbe, koja Kate prožima toplinom. Golding je ljubavni interes savršen za sliku i njegov rad se uklapa u Clarkeove. Njihova sjajna kemija dodatno jača emocionalno ulaganje publike.

Zaplet ..

Unatoč napadu bajkovitih svjetala, šarenih šljokica, uznemirujućih ukrasa božićnih drvca koje je prodao Djed (Kate šefa smiješno glumi Michelle Yeoh) i predvidive svečane glazbe, Last Christmas pokušava nadmašiti ove praznične filmske spone. Film se ne temelji samo na Wham-u iz 1986. godine! klasika, koja se tijekom blagdana svirala više od 500 puta u svakom prodajnom mjestu, ali djeluje i kao poklon glazbenoj ostavštini Georgea Michaela. To sadrži pjesmu po kojoj je dobila ime, Michael-ove druge hit-singlove i novoobjavljenu pjesmu. Tu je i nekoliko Wham! i George Michael Uskršnja jaja, što čini ovaj suptilni kinematografski počast čovjeku koji je umro prije tri godine.

Zaplet o utjecaju imigracije, zdravstvenih problema i beskućništva (problem koji je jednom bio bliski Michaelovom srcu) ima na obitelji. S obzirom da se Kateina obitelj preselila iz Jugoslavije kad je bila mlađa da bi izbjegla rat, njezina se obitelj bori da se prilagodi životu u Velikoj Britaniji. Njezin otac Ivan (Boris Isaković) ne može naći posao u svojoj struci, a njena majka Petra (Emma Thompson) bori se da se odrekne svojih starih načina. Obje njihove nevolje imaju negativne učinke na obitelj. Thompson uvjerljivo glumi Petru i uzima zamke koje će mnogi prepoznati od vlastitih majki i pretvara ih u zlato komedije.

Posljednji Božić Zaključak:

Približavajući se previše temama u nadi da će se razlikovati, Last Christmas ne uspijeva zaviriti u srž njegovih najozbiljnijih tema. Njegov pad je što nas scenarij usmjerava prema ozbiljnim pitanjima (posebno epidemiji beskućnika), ali pribjegavaju božićnim tropima prije nego što kažu bilo što značajno. Očito da su Paul Feig i Emma Thompson pokušali donijeti više sloja ovim utješnim podsjetnikom kako je divno biti živ. Pa ipak, njihove ambicije rezultiraju s previše buke uz božićne napade. Bez obzira na to, to je ugodno i uzdižuće i postat će redoviti pregled prosinca u godinama koje dolaze. IMDB Ocjena Filma: 6.6/10

Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Posljednji Božić Približavajući se previše temama u nadi da će se razlikovati, Last Christmas ne uspijeva zaviriti u srž njegovih najozbiljnijih tema. Napori scenarija da se poveže s Kate i osjećaju je manipulativno i iritantno. Posljednji Božić - Last Christmas (2019) Recenzija Filma