Saturday, June 15, 2024

Posljednji egzorcizam (The Last Exorcism, 2010) Recenzija

Share

- Advertisement -

Posljednji egzorcizam
(The Last Exorcism, 2010)
Žanr: Drama, Horror, Thriller
Godina: 2010
Redatelj: Daniel Stamm
Glavne uloge:  Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr
Trajanje filma : 01:27:00
Datum izlaska :     27 August 2010 (USA)Cotton Marcus (Patrick Fabian) je sveštenik koji se takođe bavi izbacivanjem demona iz ljudi. Međutim, pošto ni sam ne vjeruje u opsjednutost, za vrijeme egzorcizama koje upražnjava izvodi svakakve ludorije dodavajući sam svoje specijalne efekte, poput dima i grmljavine kako bi svoje djelo učinio što više realnijim. Kao takav postaje zanimljiv mladoj novinarki koja uz pomoć svog takođe mlađahnog snimatelja odluči da snimi posljednji Marcusov egzorcizam te pokaže javnosti kako je opsjednutost tek puko ljudsko praznovjerje.

Film je sniman u konceptu dokumentarca, što danas i nije inovacija, kad se uzme u obzir da se u svakojake tematske filmove ubacuje taj segment snimanja danas, što su mnogi dočekali na nož, no moram da priznam da je osjećaj dosta više jeziviji nego da je sniman uobičajenom behind scene kamerom. Uz neke male scenarističke propuste stvarno je super gledati sveštenika Marcusa koji, sumnjičav čak i u svoje vjerovanje, na trenutke se zajebava po misama, ubacujući ni manje ni više nego recepte za jela u iste. Detalj straha u filmu je malo malaksalo prikazan, kad se uzme u obzir obrađena tematika, no ono što je zanimljivo, djevojčica koja je opsjednuta, nema nikakvog mejkapa, dakle nikakve šminke, što mi je bilo jako interesantno zbog same činjenice da je uprkos tome mlada, neiskusna glumica opet uspjela da izvuče solidnu glumu. Nakon i više no solidnih prvog dijela i zapleta, rasplet već polako postaje dosadan i predvidljiv uz par neprobavljivih scenarističkih propusta popraćenih neuvjerljivom glumom glavnih likova. Priča odaje nedorečenost a pojedine scene naprosto odišu amaterstvom, što je u ovom slučaju neoprostivo, s obzirom da su se scene samo par minuta prije zapleta odradile na dosta dobrom nivou. Kraj je već dosta bolji, uz krajnji twist koji je donekle i neočekivan, ali opet nedorečen. Završetak, koji se desio u doslovno dvije sekunde je u najmanju ruku katastrofalan, što još jednom pokazuje dokle je dosezalo redateljovo oscilirano umijeće, pa možda čak i strpljenje.

Sve u svemu, film vrijedi pogledati, barem zbog ovih dijelova koji su dosta solidni, ili pogledajte da se makar začudite koliko neko može da razdvoji film, sa ogromnim razlikama između dijelova. Barem je gluma u dijelovima ponekad i odlična.

Ocjena: 5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave