Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeCrimePsi rata - War dogs 2016 Recenzija Filma

Psi rata – War dogs 2016 Recenzija Filma

- Advertisement -

Psi rata (2016)
War dogs

Žanr: Drama, Komedija, Ratni
Godina 2016
Redatelj: Todd Phillips
Glavne uloge: Miles Teller, Ana de Armas, Jonah Hill
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska :  19. Kolovoz 2016.Dva prijatelja iz škole ponovo se sreću na jednoj sahrani i kroz priču počinju zajednički posao koji će ih pretvoriti u najveće krijumčare oružja u Americi.

Eto mene ponovo u kinu. Ustvari iz kina. I nosim jedan svjež proizvod, ko iz pećnice, s obzirom da je još aktuelan u svjetskim kinima i da je izašao prije sedmicu, dvije.

A bilo je smijanja, moram vam reći. I hroktanja i suza. Valjda mi je prijalo društvo, uz to je film bio pun pogodak izašao sam vidno raspoloženiji nego što sam ušao. Iako mi je radnja bila onako poznata, imala je par sličnosti s ”Vukom s Wall Street”a, a Jonah Hill nije jedna od tih sličnosti, meni se svidio taj spoj komedije sa kriminalističkom dramom koja od jednog duhovitog tona, odjednom zalazi u mračni i ozbiljni dio gdje se preispituju ljudski potez i odluke. Bilo mi je začuđuje, ali sada je pohvalno to što je Todd Philips, poznati reditelj komedije, zašao u ovako jednu kompleksniju priču koja nije posve smiješna i urnebesna, ali kad je smiješna i urnebesna, onda zaista zasija. Miles Teller se već ozbiljno pretvara u cijenjenog i često angažiranog holivudskog glumca, ali ovog je puta, barem po mom mišljenju, pomalo u sjeni Jonaha Hilla. Mislim, ipak on ima dvije nominacije za Oskara iza sebe, ali to ovoga puta nema nikakve direktne veze, jer jednostavno je Hill predan i uživljen do kraja, a moja simpatija prema njemu još više pojačava ove riječi hvale. A zbog čega me podsjetio na vuka Di Caprija i njegov hit iz 2013. Pa film, slikovito al’ prepoznatljivo oslikava brz put do slave i love te strmoglav pad na dno. I film par puta referencira na ”Scarface”, a i sam taj klasik je isto priča od puta do slave, novca i moći i onda pad na dno koji obično simbolizira odlazak u zatvor ili smrt. Također, film se dotiče jedne jako osjetljive ali bitne teme; tema o ratu, naoružanju i ljudima koji ne kroče na bojište, ali ubiru novac iz svega toga, i iako bih o toj temi mogao razglabati do jutra i novog sutra, ”War Dogs” otvaraju oči, mogu vam reći, ali nikako na jedan suhoparan i dosadan način, nego naprotiv, na zanimljiv i nerijetko zabavan način. Naravno, pričamo o filmu koji je baziran na istinitom događaju.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,3/10 , a na Tomatoesima 60%. Film trenutno teži oko 51 milion dolara sa bioskopima širom svijeta, ali nesumnjivo je da je ovakav žanr itekako popularan i da će se novci barem još neko vrijeme nizati. Todd Philips, kojeg spominjah na početku, pozant je po ”Mamurluk” trilogiji, zatim filmovima kao što su ”Old School”, ”Starksy & Hutch”, ”Due Date”, ”Road Trip” i sl.

Postoji razlog zbog kojeg sam film smjestio u kategoriju krimića, jer je film prevenstveno to – dakle krimić, ali humoristični i ležerni, koji se dotiče jedne ozbiljne tematike ali na ležeran i nimalo težak način. Moj uvod u recenziju će vas možda odvesti na krivi put, tako da ne očekujte čistokrvnu komediju, ali ako vas je imalo trejlerom privukao, ne razmišljajte puno…

Ocjena:8/10

- Advertisement -