Thursday, February 25, 2021

Raj postoji – Heaven Is For Real 2014 Recenzija Filma

Heaven Is for Real (2014)

Žanr  Biography, Drama, Family
Godina 2016
Redatelj: Randall Wallace
Glavne uloge:   Greg Kinnear, Kelly Reilly, Thomas Haden Church
Trajanje filma : 01:39:00
Datum izlaska :   16 April 2014 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU malom američkom gradiću, otac Todd, koji radi kao svećenik u lokalnoj crkvi, pokušava se nositi sa činjenicom da je njegov sin, navodno, posjetio raj dok je još bio na operacionom stolu i tamo vidio neke čudne stvari.

Nije me bilo dugo, ali nikako bez razloga, s obzirom da sam bio malkice pretpran obvezama, no to je nešto nebitno za ovaj film. Ono što bi vas moglo zanimati je da svakako da je u pripremi web-stranica ovog mog, nadam se, popularnog bloga, tako da, strpite se još malo…

Zanimao me film, i još kad sam pogledao trejler, imao sam osjećaj da će biti riječ o nekoj interesantnoj drami, mada činjenica da već naslovom određuje publiku i ograničava sebi broj fanova, bila mi je mali kamen spoticanja, da ga što prije pogledam kada dođe dobra snimka. U suštini, imamo jedan film koji promoviše religiju, rađen je prema knjizi koja je rađena prema istinitom događaju, odnosno, da ne komplikujem, otac djeteta koji je prošao sve ovo, sjeo je i napisao knjigu, publika je bila zadivljena, pa je neko rekao, hej, mogli smo snimiti film da i tu koji dinar zaradimo. Vjerujem da je dosta radoznalih ateista pogledalo film, neki možda čisto da se onako ismiju, a i meni lično smeta ovakav tip filmova koji direktno i pomalo zaslijepljeno želi poručiti ljudima: hej, Bog postoji, vjerujte! Vjernik sam, da budem precizniji, musliman sam, ali ovaj mi se film, u suštini, i svidio, ne zbog činjenice da vjerujem da se nešto ovako desilo, s obzirom da su amerikanci ljudi sa urođenom bujnom maštom i da je čitava ova priča itekako mogla biti iscenirana, zarade radi, nego mi se svidio jer mi je sat i po uz ovaj film začas prošlo i nekako me kupio svojom sadržajnošću i time što nekako izgleda ispunjeno i što izgledao kao neki pravi mali optimisitčni i sretan film koji je tu, u filmskom, i običnom svijetu, da pomaže ljudima. Performansi su na nivou i filmu se pristupilo itekako ozibljno, no par stvari tu para uši i nisu nimalo ugodni za oko. Prije svega, ovaj film je stilski nikakav, i reditelj se nije niti malo potrudio da tu ubaci neke svoje osebujnosti, da bude Tarantino, ali, šta je, tu je. Ne sviđa mi se, takođe to, što se ovdje olako prikazuju scene njihovih božanstava, kao da su to neki likovi iz crtaća i to ćete, garantujem, primjetiti, ali ponavljam, šta je, tu je.

Na IMDb.com ovaj film ima malih 5,5/10 a na Tomatoesima niskih 46%. Film je barem zaradio solidnu lovu, čak 98 i nešto miliona dolara, na budžet od samo 12. Reditelj filma je Randall Wallace, reditelj poznatih filmova kao što su ‘Čovjek pod željeznom maskom’, ”Bili smo vojnici” i ”Sekretarijat’.

Ostalo mi je još samo da zaključim, a obično zaključujem kratko, rečenicom ili dvije, eventualno. ‘Heaven is for Real’, savršen je film za religiozne fanatike, a obično smeće za agnostike i ateiste, baš kao što je i ‘Star Wars’ filmčina za ljubitelje svemira i znanstvene fanatike, a ja ga se, npr. ne usuđujem pogledati. Za mene je ovaj bio jedno prijatno, i prolazno iznenađenje. Toliko od mene.

Ocjena:6/10

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU