Friday, July 19, 2024

Rock kraljica – Ricki and the Flash 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Rock kraljica (2015)
Ricki and the Flash

Žanr: Drama, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Jonathan Demme
Glavne uloge: Meryl Streep, Sebastian Stan, Kevin Kline
Trajanje filma : 01:44:00
Datum izlaska :  6. Kolovoz 2015.Muzičarka koja je otišla od svega kako bi oživjela svoj san da postane rock pjevačica, sada se mora vratiti kući kako bi ispravila stvari sa svojom porodicom.

Nakon par dana odmora, vraćam se sa jednom simpatičnom mjuzikl dramedijom koja u naslovnoj ulozi ima neprevaziđenu glumicu, onu koja je postavila nove standarde u glumi, žena koju su odbili za prvu ulogu jer im je bila ”previše ružna”, a danas je definicija ljepote u umijeću glume i svaki film u kojem se ona pojavi, ne smije se tek tako preskočiti. U pitanju je Meryl Streep, a sada nije odabrala toliko težak i zahtjevan projekat već nešto jednostavno i lagano, ali nešto što bi joj svakako opet moglo donijeti Oskarovu nominaciju jer je žena opet pre*ebala.

Nisam bez razloga rekao jednostavan i lagan projekat, jer navikli smo, barem s njene strane, teške i iscrpljujuće uloge u filmovima s težinom i velikim značajem, a ovog puta radnja njenog novog filma se bavi disfunkcionalnom obitelji, ili više difunkcionalnom majkom koja je otišla od svog supruga i djece kako bi ostvarila svoj san, a onda nekoliko godina poslije, kada su djeca odrasla i već postala zrela za ženidbu i udaju, ona se vraća jer se njena kćerka pokušala ubiti nakon što ju je zaručnik ostavio. Ovakve formule su tipične i predstavljaju riječ ”ustaljenost” u holivudskom svijetu, jer nema baš puno inovativnosti u sadržaju ‘Ricki and the Flash’, izuzev činjenice da ćete vidjeti Merly kako pjeva hitove poput ‘Bad Romance’ itd. i vidjete ćete je kako glumi u paru sa svojom kćerkom, Mamie Gummer, koja je očigledno talenat naslijedila od svoje majke. U pitanju je, dakle, jedan film sa poznatim zapletom i raspletom koji očigledno pokušava upasti u vodu takmičara za ovogodišnjeg Oskara, ali pored mnogo ozbiljnijih i daleko originalnijih naslova, mislim da će mu poći za rukom samo da Streep osvoji devetnaestu nominaciju za Oskara. Pored činjenica koje upravo iznesoh, ostalo mi je još da kažem da nije u pitanju loš film, niti nešto odlično, nego naprotiv, jedno malo ali solidno ostvarenje kojim možete ubiti vrijeme ako ga imate za ubijanje i pogledati ga ako ste fan Streepove jer ona očarava i nosi čitav film na svojim leđima. Sa svojih šezdeset šest godina izgleda kao žena od četrdeset šest godina, ne samo zbog svog izgleda, nego zbog načina kako svoj lik dostavi u punom svjetlu. Sjetimo se samo kad je glumila ‘Čeličnu lady’ i kako je savršeno odradila portret starice pred smrt. ‘Ricki and the Flash’ je prosječnost u svom najboljem izdanju koja na dosjetljive načine se dotiče emocija i dirljivih trenutaka u životu. Ne mogu a da ne pomenem i nastup Kevina Klinea, nekad poznatog komičara, koji, iako je zasjenjen svojom kolegicom, ponovo je jako dobar ali mu nije pružena takva mogućnost da nam dočara svoj maksimum u performansu.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 6,1/10 a na Tomatoesima solidnih 65%. Film je na 18 miliona dolara zaradio preko 40 miliona širom svijeta. Jonathan Demme je reditelj filma poznat po klasicima tipa ‘Filadelfija’, ‘Kad jaganjci utihnu’ i po priznatim filmovima poput ‘Beloved’, ‘Something Wild’ a u uvodu sam htio napomenuti kako ovaj film neodoljivo podsjeća konceptom na ‘Rachel se udaje’, no to sam propustio, ali me podsjetila sada rediteljeva biografija u kojoj stoji i ovaj film kao njegovo rediteljsko umijeće, pa sama sličnost ni ne čudi.

”Ricki and the Flash” ne mora stojati na vašoj listi obaveza za kraj sezone, ali ako vas je ova kritika iole zaintrigirala, bujrum, ne znam zašto bi vam iko stao u kraj…

​Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave