Thursday, July 25, 2024

Samo je kraj svijeta – Its Only the End of the World 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Samo je kraj svijeta - Its Only the End of the World 2016 Opis filma
Samo je kraj svijeta –
Its Only the End of the World 2016
Recenzija Filma

SAMO JE KRAJ SVIJETA 2016
Its Only the End of the World

Žanr: Drama
Godina 2016
Redatelj: Xavier Dolan
Glavne uloge: Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard
Trajanje filma: 01:37:00
Datum izlaska:    19 May 2016
U kinima od :    B i H   16.03.2017.
                    Hrvatska 16.03.2017.  
                    Srbija    16.03.2017.  

                      Louis (Gaspard Ulliel), nakon dugih godina dolazi u posjet da vidi svoju obitelj u francuskom selu. Nije nerazumno, njemu je dijagnosticirana smrtna bolest. On želi reći zbogom majci,braci i sestrama, ali shvaća koliko je otuđen. Ubrzo saznajemo da je otišao nenadano i da je karijeru kao dramski pisac ostavio. Kada se pojavljuje na kućnom pragu iznenađenje za sviju počinje. Louis nikako ne može da uspije da pronađe pravi trenutak da ima kaže veliku vijest jer izgleda da su za ostatak familije njihovi problemi i svađe preče od njegove posjete.

Majka Martine (Baye) je rastresena, ali draga žena preke naravi koja jako voli zvuk svog glasa, pa se zato stalno trudi da govori i bude u centru pažnje. Ipak, ispod te neprimjereno blesave površine, ona je ipak dovoljno lucidna i perceptivna. Brat Antoine (Cassel) je nesiguran u sebe, nesretan u životu, ljubomoran na sve druge, uvijek je na rubu nasilja, a ponekad tu zamišljenu granicu i prelazi, barem u verbalnom smislu. Osim njih, u kući su i dvije osobe koje Louis ne poznaje. Jedna je žena njegovog brata, Catherine (Cotillard) koja je u familiju ušla pošto je on izašao. Ona je srdačna i sklona priči o stvarima u njenom životu, uglavnom deci, ali od početka odaje čudne vibracije. Druga “neznanka” je sestra Suzanne koja se od sasvim male djevojčice kada je Louis odlazio pretvorila u lijepu i nježnu buntovnicu koja je na brata ponosna, ali osjeća tugu što se ne poznaju.

Redatelj Xavier Dolan s pravom se naziva čudom od djeteta iz svjetske kinematografije. U svojih 27 godina, on je prikupio šest dugometražnih igranih filmova. On je razvio osebujan stil. Naglasak na emocije, konkretnije uključivanje muzike i visoke estetske vizualizacije nije za svakoga. Neko ga hvali, drogi ga smatraju ludim. U svakom slučaju momak je cijenjeni stručnjak filma. It’s Only the End of the World je nagrađen na festivalu u Cannesu Grand nagradom žirija. Scenarij na temu predstave Jean-Luc Lagarce je napisao Dolan.

Drama Francusko-kanadska korporacija fokusira se na jedan dan disfunkcionalne obitelji u prostoru kuće s vrtom. Sat i pol duga priča puna je žestoko vulgarnih dijaloga. U takvim scenama Gabriel Yared uključuje kičastu muziku koja će vise stajati u nekom ruskom filmu nego u francuskom. Kičastih stvari je višestruko, od ekstravagantno obučenih i jako našminkane majke preko gayskih igara.

Xavier Dolan je radio na filmu sa suvremenim francuskim glumcima. Gaspard Ulliel zaglavi u mojoj glavi kao poznati dizajner u filmu Saint Laurent. Sve se čuva u mraku. Marion Cottilard muž u obitelji svađe obično uzima kao nepristran promatrač, s druge strane Vincent Cassel, uz Lea Saydoux je glavni arhitekt problema, iritiran eksplodira na najmanji impuls.

Na kraju, Juste la fin du monde nije Dolanov najbolji film, niti njegov najzreliji, možda čak ni najintimniji.Dobar je, čak vrlo dobar. I u svakom slučaju predstavlja korak naprijed ka osvajanju svijeta, većim budžetima, većim glumačkim imenima, možda čak i većim pričama. Xavier Dolan nam raste pred očima i mijenja se od fascinantno talentiranog klinca prema velikom svjetskom autoru.

Ocjena 7.5/10

 It's Only the End of the World (2016) on IMDb

Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave