Monday, May 16, 2022
HomeDramaSaulov sin - Saul fia / Son of Saul 2015 Recenzija filma

Saulov sin – Saul fia / Son of Saul 2015 Recenzija filma

-

Saulov sin (2015)
Saul fia / Son of Saul

Žanr: Drama, Horor, Triler
Godina 2015
Redatelj: László Nemes
Glavne uloge: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn
Trajanje filma : 01:57:00
Datum izlaska :   15. Svibanj 2015.1944. godina je. Nijemci gube rat i zato žele što prije smaknuti veliki broj Jevreja, dok jedan od njih, u zloglasnom logoru pokušava sahraniti dječaka za kojeg vjeruje da je njegov sin.

Tako sam bio fino već napisao recenziju, ali mi se slučajno sve izbrisalo pa na ivici plača pišem sve ponovo. Naime, već dugo sam htio da pogledam ovaj film i to otkako su izašle nominacije za Oskara jer je bilo izvjesno da će ovaj film dobiti i nominaciju i Oskara, kao što već jeste, ali tek mi se sad ukazala prilika i uvijek je dobro razbiti monotoniju holivudskih proizvoda.

Film je o holokaustu, o stradanju jevreja i drugih. Radnja je smještena u periodu kad su nijemci gubili rat pa su što prije htjeli ubiti što veći broj jevreja, stavljajući ih u gasne komore a zatim spaljujući njihova tijela. Jedan mali dio njih, označeni crvenim slovom “x” na leđima, rade sve što im kažu nadređeni; čiste krv s podova, spaljuju odjeću i doukmente svojih sunarodnjaka, poznanika i prijatelja, a ostavljaju vrijedne stvari poput nakita i sl. Nakon što je jedan dječak preživio gasnu komoru, Šaul ga počinje posmatrati kao svog dječaka, iako mi nismo sigurni da li su stvarno u ikakvoj krvnoj povezanosti, te hodajući po ivici smrti, traži rabina i savršeno mjesto za sveti obred tj. sahranu. Eh, neki dan sam pogledao još jedan film o holokaustu, prikazan na jedan suptilniji ali svejedno bolan način, samo što taj film dolazi iz Amerike. Riječ je o “Dječaku u prugastoj pidžami” i taj film me još jednom podsjetio na užase bilo, bilo kojeg rata. Ovaj film to radi bez imalo patetike i sentimentalnosti i uz činjenicu da nikada nije htio biti komercijalan, što i nije na kraju, Šaulov sin je suviše ličan, ali isto tako brutalan, mučan i direktan. Snimljen skoro čitav u jednom kadru, nas gledaoce to stavlja u vrlo nezavidan položaj jer smo čitavo vrijem “osuđeni” da pratimo korake Šaula, stopu po stopu, i da gledamo pakao iz njegove perspektive. On je prognan, on je osuđen na smrt eventualno, lice mu je bezizražajno, a tijelo tromo i bezosjećajno ali on se na kraju svega svejedno nasmije. To je scena koja dira srce, dok se čitav film svejedno pogirava sa vašim razumom, testirajući vašu moć izdržljivosti i donoseći jednu novu dimenziju horora holokausta. Portret Šaula je fenomenalan a glumac koji stoji iza toga je Geza Rohrig. On je maestralan ambasador svoje zemlje za glumu jer je pokazao potencijal i talenat Mađarske u najboljem svjetlu. “Son of Saul” je došao u najbolje vrijeme, da prikaže i pokaze, da upozori i objasni, da razdrma i osvjesti sve nas o tome kakav je rat, bio on svjetski ili građanski, bio on mali ili veliki, ali i pored priče o ratu, Šaul priča mnogo više…

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,9/10 a na Tomatoesima 96%. Zaradio je milion dolara i nešto samo u Americi. Reditelj filma je Laszlo Nemes, kojem je ovo prvi dugometražni film ali nesumnjivo je da će mu donijeti mnogo velike šanse u svijetu filma.

Nije ovo film za svakoga. Mnogi traže drame sa poznatim temama i sretnim krajevima i zadovolje se time. Šaul je daleko, daleko od toga. Mučne i uznemirujuće scene koje se odvijaju pred vašim očima dok iz pozadine dolaze užasavajući zvuci, čuje se oružje, galama, buka i plač i što je najjasnije, čuje se rat i tako se dobro čuje.

Ocjena:8/10

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts