Friday, March 5, 2021

Shelley 2016 Recenzija Filma

Shelley (2016)

Žanr: Drama, Horor
Godina 2016
Redatelj: Ali Abbasi
Glavne uloge: Ali Abbasi, Maren Louise Käehne
Trajanje filma: 01:31:00
Datum izlaska:   29 July 2016 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAAko želite da vam ostavi da se osjećate pomalo zbunjeni i pomalo ludi onda je ovo filma za vas. Shelley je dramatičan horor film u režiji Ali Abbasi

Prica počinje sa rumunjskom djevojkom koja odlazi da živi sa svojim sefom i njegovom zenom u sumu gdje nemaju ni struje. Vremenom Elena (sobarica) i Louise postaju prijatelji. Louise (Ellen Dorrit Petersen) i Kasper (Peter Christoffersen) žele da postanu roditelji, ali Luiz ne može imati djecu. Ona stvara pakt sa svojom rumunjskom sobaricom, Elena (Cosmina Stratan), da nosi Louisino dijete. Nakon sto je razmislila ona je ipak pristala da bude surogat majka ali stvari ne ispadnu kako su planirali.

Shelley ima jako sličan stil kao i Antichrist: stvarno ne dozvoljava da znaš šta je stvarnost, a šta nije; šta je povezano s mentalnim bolestima, a šta nije. Shelley je bila zanimljiva, ali ne i najbolji film koji sam vidio.

Iskreno, osjetio sam se malo uznemirenim kada je sve bilo gotovo. Previse pitanja na koja i nije bilo nekog odgovora. Ostaje pitanje: Zašto li par živi u šumi bez struje? Odgovor, je naravno da je to odlično za horor film, ali to i nije neko adekvatno objašnjenje. Je li ovo vjerski? Možda je malo misterije i dobro, ali je smiješno izbjeći problem uopšte.

Bilo mi dosadno, onda sam bio zbunjen, zatim u soku! Kraj filma je bio toliko predvidljiv da sam razmišljao da li i da ga pogledam. Shelley ima stvarno puno neiskorištenog potencijala. Mislim da su nas i pisac i redatelj trebali da odvedu malo vise u razvoj price ili cak da naprave puno bolji kraj. Fali ono “nešto”. Rotten Tomatoes ima film na impresivnih 100%, dok IMDb daje samo film 5.7 / 10.

Ocjena 5/10

 Shelley (2016) on IMDb

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU