Sunday, July 21, 2024

SILENCE – Tišina 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Silence (2016)
Tišina

Žanr:  Drama, History
Godina 2016
Redatelj: Martin Scorsese
Glavne uloge:  Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson
Trajanje filma: 02:41:00
Datum izlaska:    13 January 2017 (USA)

Martin Luther King je rekao: Vjera je uzimanje prvog koraka cak i kad ne vidite cijelo stubište”. Martin Skorseze uvažena filmska karijera se može opisati kao predstaviti to stepenište, korak / film u isto vrijeme. Religija, duhovnost i da vjera, su odigrali kljucnu ulogu i njegovom životu i njegovim filmovima prije svega, Kundun i The Last Temptation of Christ, ali i većini njegovih drugih projekata.

Visoki svećenik (Ciaran Hinds) se sastaje s dva mlađa portugalska sveštanika o glasinama da je njihov mentor otac Ferreira (Liam Neeson) se navodno odrekao vjere i sad živi kao japanski budistički u Nagasaki. Dva mlada jezuitski svećenici, Rodrigues (Andrew Garfield) i Garupe (Adam Driver) odbijaju da vjeruju i zahtijevaju da se dozvoli da tragaju za Ferreira i vrate ga kući. Moglo bi se nazvati misija spašavanja, a njih dvojica bi se mogli nazvati misionari, ali ono sto slijedi je bolan test svoje vjere.

Martin Skorseze je radio na ovom strastvenom projektu vise od dva desetljeća otkako je pročitao Shusaku Endo roman (objavljen 1966.godine) Glumcacki članovi su se primijenili kroz različite interakcije projekta, ali nakon kino uspjeha The Wolf of Wall Street, Scorcese dobiva financijsku podršku da bi svoju viziju prikazao na ekranu. On je co-baousai scenarij za Jay Cocks (Gangs of New York), a rezultat je vizualni i emocionalni koji su jako dobro napravljeni.

17 stoljeća kršćanstva u Japanu može biti težak predmet prodaje široj filmskoj javnosti, i Scorcese izlazi na njegov način da ostavi bez odgovora na mnoštvo pitanja koje film postavlja. Umjesto da završi s čistim krajem, on ih ostavlja gledateljima koji su željni dalje rasprave, jasnoće i objašnjenja. Drugim riječima, to nema veliku žalbu i ne treba miješati sa svijetlom zabave.

Rodrigues je odlučan u svom uvjerenju da je Bog odgovor… cak i kad naslov filma je u prvom planu. Najčudniji lik u filmu je Kichijiro (odličan Yosuke Kubazuka). On je i vodič za svećenike i stalni izazov za svoju vjeru, a istovremeno pruža trenutke strip olakšanja u film. Da li je ovo Kurosawa film, ta ulogu bi savršeno odgovarala za veliki Tishiro Mifune.

Najočigledniji protivnik za svećenika je japanski stariji poznat kao inkvizitor. Issei Ogata prednjaci u ulozi lukavosti, pola nasmijan, sasvim obrazovan radni lider. Mućenja i progona ima previse detalja, ali opisuje kako cak i najžešći vjernici mogu odabrati život preko vjere. Filma spaja fikciju s nekim istina-i-život aspektima, i najefikasnije je na postavljanje pitanja i podsticanje misli. Sto je važnije – javne ili privatne vjere? Sumnja je dozvoljena, pa cak i razumljivo?Rodrigues je tako posvećen vjeri i postoji prisutan element mučeništva? Kako o “Isusu”? Da li je to izdaja ako se štedi vlastiti život? Je li Ferreira osramoćeni sveštanik ili jednostavno čovjek vrjednovanja? Film je prekrasan pogledajte (vrhunski rad od snimatelja Rodrigo Prieto i urednika Thelma Scoonmaker), dok je bio izuzetno težak za gledanje (i dosta dug). Budite spremni da izdvojite vremena za razmišljanje i diskusiju… možda cak i otkrijete neka iznenađenja uz vase stavove i uvjerenja.

Ocjena 8/10

 Silence (2016) on IMDb

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave