Tuesday, June 18, 2024

Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday (2021) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Daniels nije uspio iznijeti kvalitetnu priču za osobu jaku poput Billie Holiday. Zajedno s scenaristom Suzan-Lori Parks (Native Son, 2019), Daniels je predstavio The United States vs. Billie Holiday kako bi uhvatio osobne trenutke koje je proživjela Billie Holiday nakon što je američka vlada procijenila da je njezina pjesma potaknula veće društvene trzavice između afroameričkih građana i njihovih tlačitelja.
- Advertisement -

Adaptirano iz knjige pod naslovom Chasing the Scream: First and Last Days of the War on Drugs, koju je napisao Johann Hari, najnovijeg filma koji je režirao Lee Daniels (The Batler, Lee Daniels, 2013.), Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday pokušava potaknuti narativnu stranu legendarne pjevačice Billie Holiday za koju mnogi ljudi možda nisu znali.

S karijerom koja traje duže od dva desetljeća, Holidayovu sliku koja je bila toliko popularna u eri 30-40-ih kao jazz pjevač s vokalnim vještinama zbog kojih je ušla u drugi razred od većine drugih pjevača često je zasjenjuju različiti pravni slučajevi povezani s upotrebom narkotika i ilegalne droge. Njezina ovisnost o narkoticima i ilegalnim drogama učinila je da se Holiday i dalje zatvara i pod strogim je nadzorom Federalnog ureda za narkotike. Međutim, kako je otkrio THE UNITED STATES VS. BILLIE HOLIDAY, pažnja koju Federalni ured za narkotike daje Holidayu nije uvijek povezana s ovisnošću.

Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday Filmske Recenzije

Godine 1939. Billie Holiday (Andra Day) objavila je pjesmu pod nazivom Strange fruit čiji su tekstovi nadahnuti raznim činovima linča u Sjedinjenim Državama koji su uglavnom bili usmjereni na Afroamerikance. Uspjeh pjesme mogao je povećati popularnost njezinog imena, ali je istovremeno osvijestio prisutnost Billie Holiday zbog političke vrijednosti sadržane u tekstu pjesme. Sudeći da će tekstovi pjesme izazvati bijes i otpor Afroamerikanaca, šef Federalnog ureda za narkotike Harry J. Anslinger (Garrett Hedlund) pokušava ušutkati Billie Holiday koristeći njezinu ovisnost o narkoticima i ilegalnim drogama. Billie Holiday nije se samo predala – čak i kad joj je prijetnja uništila pjevačku karijeru i spotakla niz njenih bliskih prijatelja da se okrenu protiv nje. Otpor Billie Holiday potrajao je do posljednjeg daha.

U usporedbi s kolegama afroameričkim jazz pjevačima poput Elle Fitzgerald, Count Bassie i Louisa Armstronga, koji su svoje pjesme odlučili predstaviti kao sredstvo zabave, jasan je bio strogi izbor koji je Holiday donijela izražavajući ugnjetavanje koje je doživjela njezina rasa, je hrabar izbor. Ne čudi što su Holiday i njenu pjesmu Strange Fruit smatrali pokretačima prvih koraka za građanska prava afroameričkih građana u Sjedinjenim Državama. Zajedno s scenaristom Suzan-Lori Parks (Native Son, 2019), Daniels je predstavio The United States vs. Billie Holiday kako bi uhvatio osobne trenutke koje je proživjela Billie Holiday nakon što je američka vlada procijenila da je njezina pjesma potaknula veće društvene trzavice između afroameričkih građana i njihovih tlačitelja (čitaj: bijelih građana). Nažalost, pripovijedanje koje su predstavili Daniels i Parks često gubi fokus priče zbog čega ovaj film polako gubi i snagu i privlačnost pripovjedača.

Umjesto da Billie Holiday učine središnjim likom sa snažnim i dubokim istraživanjem likova, The United States vs. Billie Holiday čak radije govori o muškim figurama oko nje – od kojih većina dolazi s ljubavnom pričom s likom Billie Holiday. Unatoč tome, istovremeno, Daniels i Park također nisu u mogućnosti prikazati zanimljivu priču o odnosu likova Billie Holiday s tim muškim likovima. Priče tada završavaju poput dramskih epizoda sapunice koje su daleko od toga da su atraktivne i utapaju bit lika Billie Holiday, i kao pjevačice i kao čvrste figure čijeg se utjecaja plaše brojne stranke u vladi Sjedinjenih Država. Očito propuštena prilika za figuru koja je velika poput Billie Holiday da dobije priču koja odgovara njezinom talentu i čvrstini.

The United States vs. Billie Holiday može predstaviti zanimljive trenutke pripovijedanja kad se vremenska traka snimanja usredotočuje na “hladni rat” koji se dogodio između lika Billie Holiday i vlade Sjedinjenih Država. Lik Harryja J. Anslingera, opet, nije uspio biti pravilno predstavljen, iskopajte priču. Međutim, politički sukob koji nastaje između dva lika može dati snažan emocionalni intenzitet priči filma. Ovaj se film također može osjećati živim kad lik Billie Holiday dobije zaseban prostor za pripovijedanje koji istražuje stranu njezine osobnosti. Polazeći od njezine hipnotičke sposobnosti pjevanja, njezine mračne prošlosti ili kada lik provodi vrijeme s bliskim prijateljima. S narativnim trajanjem koje traje 130 minuta, Daniels nije u mogućnosti pružiti više prostora za prisustvo ovih najboljih trenutaka.

Daniels nije uspio iznijeti kvalitetnu priču za osobu jaku poput Billie Holiday. Međutim, The United States vs. Billie Holiday i dalje je ugodan zahvaljujući pojavi postave glumačkog ansambla. Kao lik Billie Holiday, Day je uspjela predstaviti lik koji je ne samo atraktivan već i u stanju ostaviti dubok dojam na svako oko koje ga pogleda. Glumačka izvedba za pjevačicu Day, Day nikada nije pokazala oklijevanja u svojoj želji da oživi figuru koja je tako kultna poput lika Billie Holiday. Uloga Hedlunda u ulozi Harryja J. Anslingera i Trevante Rhodes u ulozi Jimmyja Fletchera nije dobila snažan dio priče. Ipak, pojavljivanje Hedlunda i Rhodesa čine ova dva lika prilično značajnima po njihovoj prisutnosti u pripovijedanju ovog filma. The United States vs. Billie Holiday ojačali su i nastupi Natasha Lyonne, Roba Morgana, Da’Vine Joy Randolph i Evana Rossa. IMDB Ocjena Filma: 6.4/10

SJEDINJENE DRŽAVE PROTIV BILLIE HOLIDAY (2021)
The United States vs. Billie Holiday

Žanr: Biograski, Drama, Music, Filmovi 2021
Godina: 2021
Redatelj: Lee Daniels
Producent: Suzan-Lori Parks, Johann Hari
Glavne Uloge Glumci: Andra Day, Natasha Lyonne, Trevante Rhodes, Miss Lawrence, Garrett Hedlund, Rob Morgan, Da’Vine Joy Randolph, Kevin Hanchard, Evan Ross, Tyler James Williams, Tone Bell, Erik LaRay Harvey
Zemlja: USA
Trajanje filma: 130 min
Datum izlaska: 26.02.2021 (svjetska premijera)
U kinima od : Hrvatska, BiH 25.03.2021

Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Daniels nije uspio iznijeti kvalitetnu priču za osobu jaku poput Billie Holiday. Zajedno s scenaristom Suzan-Lori Parks (Native Son, 2019), Daniels je predstavio The United States vs. Billie Holiday kako bi uhvatio osobne trenutke koje je proživjela Billie Holiday nakon što je američka vlada procijenila da je njezina pjesma potaknula veće društvene trzavice između afroameričkih građana i njihovih tlačitelja.Sjedinjene Države Protiv Billie Holiday (2021) Recenzija Filma