Sunday, June 16, 2024

Sluškinja – Ah-ga-ssi aka THE HANDMAIDEN 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Sluškinja - Ah-ga-ssi aka THE HANDMAIDEN 2016 Radnja Filma
Sluškinja – Ah-ga-ssi aka
THE HANDMAIDEN 2016
 Opis Filma

Ah-ga-ssi aka THE HANDMAIDEN
 Sluškinja 2016

Žanr: Drama, Misterija, Romantika
Godina 2016
Redatelj: Chan-wook Park
Glavne uloge: Min-hee Kim, Jung-woo Ha, Jin-woong Jo
Trajanje filma: 02:25:00
Datum izlaska:    14 May 2016
U kinima od :  
                    Hrvatska 11.05.2017.  

Kultni južnokorejski reditelj Park Čan-Vuk je stekao međunarodnu slavu svojom antologijskom osvetničkom trilogijom odakle je, hronološki gledano, drugi film, “Oldboy” postigao najveći uspeh obezbedivši reditelju Gran pri žirija na Kanskom festivalu. Te 2003. godine, Kventin Tarantino je izjavio, a što u njegovom slučaju nije bilo iznenađujuće, da je “Oldboy” najbolji film festivala. Time su se još više otvorila vrata i za neke druge južnokorejske autore čime se ovaj deo azijske kinematografije, uz kinesku i japansku, pokazao kao ozbiljan i ravnopravan takmac na međunarodnom planu. I pored očigledne bizarnosti i uvrnutosti, filmove Park Čan-Vuka, kojima nije nedostajao ni efekat totalnog šok preokreta, karakteriše fascinantna vizuelna kultura i estetika koja je ujedno postala i prepoznatljiv brend novije južnokorejske kinematografije

Kao i u prethodnim Parkovim filmovima osnovna tematska linije u „THE HANDMAIDEN“-u je tek paravan za složeniju priču čiji se podslojevi otkrivaju u trenutku kada gledalac misli da je uspostavljen narativni kontinuitet čiji je ishod sveden na mnogo suženiji broj konačnih razrešenja. Time priča dobija dugačiju dinamiku i dodatno novi broj mogućih raspleta , ali se pri tom ne gubi osnovno usidrenje zadate teme. U „THE HANDMAIDEN“-u sve vreme provejava slutnja da događaji nisu onakvi kakvim se predstavljaju, ali Parkov rediteljski štimung priče i impresionstička fotografija u nekim trenucima stavljaju u zaborav ovu slutnju i postaju dominantan konstitutivni element sa naglašenim poetskim stilom. Ova autentična poetska stilizacija je uveliko pomogla Parku da temi osvete u prethodnim ostvarenjima, koja sama po sebi upućuje na grubost spoljašnje forme, da pesničku sofisticiranost na filmu tako da i najbrutalnije scene imaju lepotu vrhunskog književnog dela. I pored toga što „THE HANDMAIDEN“ ne obiluje na ovako posvećen način sličnim scenama, što je u ovom slučaju bila ispravana Parkova odluka, njihov jak šok efekat je zamenjen podsmešljivim tonom kako bi se pokazala banalnost jeftine erotske literature kojoj robuju Fuđivara i Kouzuki.

S druge strane, kasting filma obuhvataju, možda ne široj publici poznati odlični južnokorejski glumci, koji su zapaženije uloge imali u grupi najzanimljivijih južnokorejskih trilera poslednjih godina. Lažnog grofa Fuđivaru koji je na granici između genija za prevare i samodopadnog ispraznog šarlatana tumači, uz dosta diskretne komičnosti, Ha Džung-vu, koga ljubitelji južnokorejskog filma pamte u izvanrednoj ulozi „nepodnošljivog“ psihopate u filmu „The Chaser“. Na prvi pogled naivnu, gospođu Hideko, tumači Kim Min-hi, glumica neobične fizionomije i istančanosti koja je poznatija po ulozi u još jednom uzbudljivom južnokorejskom trileru, „Helpless“, gde glumi devojku sa poremećajem ličnosti i lažnim identitetom. Najmlađa iz kastinga je Kim Te-ri koja se, s obzirom na mnogo bogatije iskustvo svojih starijih kolega, odlično snašla u ulozi Suk-Hi. Sudeći po važnosti rediteljskog potpisa filma, „THE HANDMAIDEN“ joj je omogućio da sebe predstavi kao ozbiljnu i perspektivnu glumicu mlade generacije južnokorejskog glumišta.

Sve u svemu, „THE HANDMAIDEN“ je drugi Parkov istorijski film (prvi je „Joint Security Area“ koji koristi sličan koncept u doba rata između Severne i Juže Koreje), ali ne u svojoj grandioznosti i spektakularnosti koja je karakteristična za ovaj žanr, već kao okvir u kome su smešteni portreti ljudskih intriga i složene slike nepredvidive ljudske prirode Ali ono što je apsolutno je da Park Čan-vuk još jednom potvrđuje svoju rediteljsku nepomućenost i britkost koje još uvek imaju dovoljno energije da se na zavidnom tehničkom nivou, estetski i kontemplativno nose sa svakim novim sineastičkim izazovom.

Ocjena: 8/10

 The Handmaiden (2016) on IMDb

Titlovan Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave