Wednesday, May 22, 2024

Smrt Staljina – The Death of Stalin 2017 Recenzija

Share

SUMIRANJE

Smrt Staljina - The Death of Stalin 2017 Ostatak tima je takođe dobar i zabavan. Zapravo, u jednoj stvari, čak i film je prevazišao strip. Ponekad izgleda da je strip zapanjen osećanjem Staljinove smrti. Režiser je to ovdje dobro prikazao.
- Advertisement -

Smrt Staljina (2017)
The Death of Stalin

Žanr: Komedija | Historija | Drama
Godina: 2017
Redatelj: Armando Iannucci
Producent: Armando Iannucci, David Schneider
Glavne uloge: Olga Kurylenko, Jason Isaacs, Steve Buscemi, Richard Brake, Andrea Riseborough, Rupert Friend, Jeffrey Tambor. Paddy Considine, Michael Palin, Roger Ashton-Griffiths, Simon Russell Beale, Jonathan Aris, Dermot Crowley, Paul Whitehouse, Cara Horgan
Zemlja: Francuska, Engleska
Trajanje filma: 01:47:00
Datum izlaska: 09.03.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 15.03.2017.
Hrvatska 15.03.2017.
Srbija 15.03.2017.

 

Tekst o SMRT STALJINA, prateći događaje iz 1953. godine, sastoji se od citata i najava oko smrti “velikog lidera”. “SMRT STALJINA” je događaj koji je ušao u kolektivnu svest naroda i folklora iza Gvozdene zavese, a sve što se desilo u Sovjetskom Savezu onda se može zvati po onoj narodnoj “kada nema mačaka, miševi kolo vode”.

Kao što se može pretpostaviti, makar što se tiče priče, priča o mačkama i miševima uskoro će se pretvoriti u onu koja će biti sledeća mačka u kavezu. Crtež koji prikazuje likove Berije, Hruščova, Malenkova i Molotova. Upravo među njima da će se voditi borba za dominaciju, i sasvim je jasno da će sva četiri koristiti Stalinovu senku u njihovu korist. Istorija nas uči ko je uspeo, a crtanjem nije sasvim jasno da li je strip kritike komunizma ili kritike moći uopšte. Jer, bez obzira na to što je SSSR, borba za moć, poput onih na stripu, može se desiti bilo gdje. Snaga je poželjna, slabost se eksploatiše.

Smrt Staljina vrh i dno

Ovde se to dovodi do krajnosti. Stvar je jednostavna: ili ste na vrhu ili ne. Scenarist Fabien Nury je napisao priču koja je smesna i zabavna, igrajući se na karikaturu vlade. Takvu priču dobro ilustruje crtež Thierrya Robina, jer je njegov crtež igriv, a ipak taman po potrebi. Vidimo kako Staljinova djeca nisu u stanju da postanu nezavisni ljudi. Preko njih se i stanovnici SSSR-a pitaju ono dobro znano: “Šta će biti sa nama”? Taj osećaj sigurnosti, poštujući pravila, jedan je od glavnih paradoksa diktature. Paradoks je ono što su pisci stripova uhvatilica sjajno.

Da li je ovo, međutim, takav karikaturni pristup sovjetskom režimu i Staljinu, kako je to personifikacija koja se prenosi u film? Film koji je na stranicama Cinestara preveden kao “Smrt Staljina” (neko ko verovatno nije znao da je to bio snimak stripova) je režirao Armando Iannucci. Izbor režisera bio je da se strip prati skoro bukvalno. Ali najvažnija stvar u ovom filmu je genijalan Steve Buscemi koji kombinuje likove Nucky Thompsona iz “Boardwalk Empire” i Pete iz velike Horace & Pete serije. S jedne strane, njegov Hruščov je neraskidiv kao Nucky, a sa druge strane izgleda karikirano kao Pete. Međutim, i ovo je još jedna sličnost sa serijom “Horace & Pete”, obe verzije su podjednako opasne.

Glumci dobri i zabavni

Ostatak glumačke ekipe također je dobar i zabavan. Zapravo, u jednoj je stvari čak film nadmašio strip. Strip na trenutke izgleda zagušen osjećajem važnosti Staljinove smrti. Ovdje je redatelj to prikazao lepršavo jer svi članovi Komiteta izgledaju kao da su napokon oslobođeni osjećaja sapetosti svjesni da je konačno došla njihova šansa. Za pohvalu je i odabir glumačke ekipe. Uz Buscemija, tu su Adrian McLoughlin kao Staljin, Michael Palin kao Molotov, Simon Russell Beale kao Berija i Jeffrey Tambor kao Malenkov. „Smrt Staljina“ je film o korupciji i preživljavanju u sustavu u kojem je ono nije samo političko. Odabir da u filmu glume američki glumci pokazao se ispravnim jer dodatno naglašava prikrivenu poruku stripa:

Sovjetski političari mogu igrati glavne uloge, ali prljava igra se ne razlikuje mnogo. IMDB OCJENA: 7.2/10

 

Titlovan Trailer Filma:

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Smrt Staljina - The Death of Stalin 2017 Ostatak tima je takođe dobar i zabavan. Zapravo, u jednoj stvari, čak i film je prevazišao strip. Ponekad izgleda da je strip zapanjen osećanjem Staljinove smrti. Režiser je to ovdje dobro prikazao.Smrt Staljina - The Death of Stalin 2017 Recenzija