Drama Soba - Room 2015 Recenzija filma

Soba – Room 2015 Recenzija filma

-

- Advertisement -
- Advertisement -

Soba (2015)
Room

Žanr Drama
Godina 2015
Redatelj: Lenny Abrahamson
Glavne uloge: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers
Trajanje filma : 01:58:00
Datum izlaska :  25. Studeni 2015.Nakon što su petogodišnji dječak Jack i njegov majka pobjegli iz višegodišnje zatočenosti u maloj sobi, novo okruženje koje će dječak spoznati bit će nešto očaravajuće i zastrašujuće u isto vrijeme.

Po strani sam ostavio neke filmove koji me već dugo čekaju kako bi poklonio pažnju ovom filmu koji je kupio hvalospjeve, koji je očaravao publiku i kritičare i koji me je zbog toga a i zbog svoje priče itekako zaintrigirao.

Riječ je o remek – djelu, o najboljoj drami u protekloj godini, o filmu koji ima srce, ima dušu, koji daje nadu i oduzima je, koji je, koliko težak, toliko i lijep i koji iznjedrio odlične performanse koji su još samo ljepše upakovali ovu priču nazvanu ‘Room’. Ne, ‘The Room’, nemojte da bi vam se dogodilo da pomiješate ta dva filma, a o čemu je riječ oni iskusniji filmaši već znaju. Vi koji vam se motaju upitnici iznad glave – proguglajte malo ovu rečenicu ”You’re tearing me apart Lisa!”. Da mi se vratimo na ovu ‘Sobu’. Polovina filma se odvija u sobi, odnosno u šupi sa samo jednim prozorom odnosno svjetlarnikom, kako ga naziva mali dječak i tu upoznajemo majku i njenog sina Jacka koji u uvodu filma slave njegov rođendan. Torta je improvizirana i sve je improvizirano jer taj mali prostor sa jedva dvadesetak kvadrata je čitav svijet za malog dječaka kojeg je kreirala njegova majka. U želji da mu da ne daje lažnu nadu, da ga ne drži u želji da spozna nešto više, taj vansjki svijet o kojem dječak može samo sanjati, ona za njega kreira svijet. I to je jednostavno dovoljno da se objasni majčinska ljubav, bez obzira što je to dijete vjerovatno rezultat silovanja i neželjene trudnoće. Ona u toj sobi, u toj šupi provodi vrijeme kao zatočenik, kao talac jednog bolesnog uma i iako se na trenutke njen duh lomi, njena nada opstaje da će se ponovo vratiti kući. I vraća se, nakon što ona i njen sin isplaniraju bijeg – ali tu ne staje priča. Dalje nam je plasirano dječakovo viđenje svijeta koje je potpuno autentično i tačno, zatim njihovo prilagođavanje, njihov odnos sa bliskim ljudima, dječakov prvi susret s psom itd., zatim njihovo opraštanje od ‘Sobe’ odnosno šupe i prihvaćanje novog, boljeg života. Što se tiče performansa, sasvim je sigurno da je Brie Larson favorit i iako još nisam gledao nastup Cate Blanchett u ‘Carol’, meni jedne od dražih glumica u čiji talenat nikada ne sumnjam, smatram da bi zasluženo ovaj Oskar trebao ići Larsonovoj. Velika nepravda ove godine, pored izostavljenih nominacija za Hardya u ‘Legendi’, za Carrey Mulligan u ‘Suffragette’ i Charlize Theron u ‘Mad Maxu’ , nepravedno su izostavljene nominacije za dječaka Jacoba Trembleya koji može biti učitelj nekim starijim kolegama. On je maestralan, on ne glumi – on razvaljuje ali vjerujem da njegov talenat i rad neće stati na ovome jer je potencijal kakav se rijetko viđa. Odlična je bila i glumica Joan Allen.

Ocjena na IMDb.com mu je 8,3/10 a na Tomatoesima 97%. Lenny Abrahmson je reditelj filma poznat po prošlogodišnjem ‘Franku’ i još jednoj dramediji, ‘What Richard Did?’ Film je zaradio više od 5 miliona dolara u Americi. Nominovan je u četiri kategorije za Oskara među kojima je i ona za najbolji film.

”Room” je težak i neće možda svakome leći ali svako bi mu trebao dati šansu jer je filmski endem i vraća nadu u filmove koji vas dugo drže pod utiskom nakon gledanja.

Ocjena:10/10

- Advertisement -
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Najnovije

Rumble (2020) Trailer Filma

Paramount Animation objavio je prvi službeni trailer za nadolazeći animirani čudovišni film "Rumble". Animirani...

Blithe Spirit (2020) Trailer Filma

Dan Stevens glumi holivudskog scenarista kojeg je progonio duh njegove bivše supruge u prvom službenom traileru za...

The Most Dangerous Animal of All Season 1 (2020) Trailer Serije

FX je objavio službeni trailer za "The Most Dangerous Animal of All", četverodijelnu dokumentarnu seriju o stvarnim...

Transformers: War for Cyberton Season 1 (2020) Trailer Serije

Pogledajte prvu službenu najavu za film "Transformers: War for Cybertron", Netflixovu nadolazeću anime seriju u tri poglavlja...

Dreamkatcher (2020) Trailer Filma

Pogledajte službeni trailer za "Dreamkatcher", novi horor triler u kojem glumi Radha Mitchell (The Darkness), Lin Shaye...

The Postcard Killings (2020) Trailer Filma

Zvijezda "The Walking Dead" Jeffrey Dean Morgan prelazi od brutalnih zombi ubistava do groznih ubistava dok glumi...

Obavezno Pričitati

Mercury 13 (2018) Trailer

U kinima od 20 April 2018. Godine Naziv: Mercury 13...

Trailer: Fahrenheit 451 (2018)

  Prikazuje se … 2018. god. Žanr: Drama / SF Režija: Ramin Bahrani Scenarist: Ramin Bahrani Glavne...

You might also likeRELATED
Recommended to you