Monday, July 1, 2024

Soba – Room 2015 Recenzija filma

Share

- Advertisement -

Soba (2015)
Room

Žanr Drama
Godina 2015
Redatelj: Lenny Abrahamson
Glavne uloge: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers
Trajanje filma : 01:58:00
Datum izlaska :  25. Studeni 2015.Nakon što su petogodišnji dječak Jack i njegov majka pobjegli iz višegodišnje zatočenosti u maloj sobi, novo okruženje koje će dječak spoznati bit će nešto očaravajuće i zastrašujuće u isto vrijeme.

Po strani sam ostavio neke filmove koji me već dugo čekaju kako bi poklonio pažnju ovom filmu koji je kupio hvalospjeve, koji je očaravao publiku i kritičare i koji me je zbog toga a i zbog svoje priče itekako zaintrigirao.

Riječ je o remek – djelu, o najboljoj drami u protekloj godini, o filmu koji ima srce, ima dušu, koji daje nadu i oduzima je, koji je, koliko težak, toliko i lijep i koji iznjedrio odlične performanse koji su još samo ljepše upakovali ovu priču nazvanu ‘Room’. Ne, ‘The Room’, nemojte da bi vam se dogodilo da pomiješate ta dva filma, a o čemu je riječ oni iskusniji filmaši već znaju. Vi koji vam se motaju upitnici iznad glave – proguglajte malo ovu rečenicu ”You’re tearing me apart Lisa!”. Da mi se vratimo na ovu ‘Sobu’. Polovina filma se odvija u sobi, odnosno u šupi sa samo jednim prozorom odnosno svjetlarnikom, kako ga naziva mali dječak i tu upoznajemo majku i njenog sina Jacka koji u uvodu filma slave njegov rođendan. Torta je improvizirana i sve je improvizirano jer taj mali prostor sa jedva dvadesetak kvadrata je čitav svijet za malog dječaka kojeg je kreirala njegova majka. U želji da mu da ne daje lažnu nadu, da ga ne drži u želji da spozna nešto više, taj vansjki svijet o kojem dječak može samo sanjati, ona za njega kreira svijet. I to je jednostavno dovoljno da se objasni majčinska ljubav, bez obzira što je to dijete vjerovatno rezultat silovanja i neželjene trudnoće. Ona u toj sobi, u toj šupi provodi vrijeme kao zatočenik, kao talac jednog bolesnog uma i iako se na trenutke njen duh lomi, njena nada opstaje da će se ponovo vratiti kući. I vraća se, nakon što ona i njen sin isplaniraju bijeg – ali tu ne staje priča. Dalje nam je plasirano dječakovo viđenje svijeta koje je potpuno autentično i tačno, zatim njihovo prilagođavanje, njihov odnos sa bliskim ljudima, dječakov prvi susret s psom itd., zatim njihovo opraštanje od ‘Sobe’ odnosno šupe i prihvaćanje novog, boljeg života. Što se tiče performansa, sasvim je sigurno da je Brie Larson favorit i iako još nisam gledao nastup Cate Blanchett u ‘Carol’, meni jedne od dražih glumica u čiji talenat nikada ne sumnjam, smatram da bi zasluženo ovaj Oskar trebao ići Larsonovoj. Velika nepravda ove godine, pored izostavljenih nominacija za Hardya u ‘Legendi’, za Carrey Mulligan u ‘Suffragette’ i Charlize Theron u ‘Mad Maxu’ , nepravedno su izostavljene nominacije za dječaka Jacoba Trembleya koji može biti učitelj nekim starijim kolegama. On je maestralan, on ne glumi – on razvaljuje ali vjerujem da njegov talenat i rad neće stati na ovome jer je potencijal kakav se rijetko viđa. Odlična je bila i glumica Joan Allen.

Ocjena na IMDb.com mu je 8,3/10 a na Tomatoesima 97%. Lenny Abrahmson je reditelj filma poznat po prošlogodišnjem ‘Franku’ i još jednoj dramediji, ‘What Richard Did?’ Film je zaradio više od 5 miliona dolara u Americi. Nominovan je u četiri kategorije za Oskara među kojima je i ona za najbolji film.

”Room” je težak i neće možda svakome leći ali svako bi mu trebao dati šansu jer je filmski endem i vraća nadu u filmove koji vas dugo drže pod utiskom nakon gledanja.

Ocjena:10/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave