Saturday, June 15, 2024

Song of the Sea – PJESMA MORA (2014) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Song of the Sea (2014)
PJESMA MORA
Žanr: Animirani/Obiteljski/Fantazija
Godina 2014
Redatelj: Tomm Moore
Glavne uloge:   David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska :    31 March 2016 (Bosnia and HerzegovinaSaorise, mala djevojčica koja se može pretvoriti u foku, odlazi na avanturu sa svojim starijim bratom kako bi spasila magični svijet kojem i ona pripada.

Dugo nisam gledao neki animirani film i čisto da razbijem tu monotoniju ‘negledanja’, odlučim se za ovo jedno neobično ali lijepo evropsko ostvarenje.

Nekad sam negdje pročitao nešto vezano za ‘Song of the Sea’ i znam da je bio nominiran za Oskara za najbolji animirani film, ali što se tiče kipića za tu kategoriju on isključivo ide najpopularnijem ostvarenju za kojeg se usput zadesi i da je kvalitetan i dopadljiv, ne nužno za nešto što je bolje od toga ali manje popularno. Ovaj film liči na one japanske/kineske odnosno azijatske filmove koji osvoje tamošnju publiku i nađu svoj put to svjetskih vrata filma poput ‘Pony’a, ‘Groblja krijesnica’, ‘Spirited Away’a koji krase kinematografiju svoje zemlje ali i dan danas se pamte kao jedni od najboljih animiranih filmova ikada. Što se tiče ovog filma, osim što je načinom snimanja i tematikom podsjetio na ta ostvarenja, podsjećao je malo i na prošlogodišnji ‘The Boxtrolls’, ali ‘Pjesma mora’ je i na svoj način jedna jako lijepa priča, odlična za malu djecu, što ne znači da je i stariji ne mogu pogledati. Ne očekujte tipičnu animiranu priču sa tipičnim zapletima i jednodimenzionalnim likovima što običaj ima ponuditi ‘Disney’ kao tvorac obiteljskih filmova, ali očekujte nešto magično, lijepo, slatko a u isto vrijeme srceparajuće i emotivno. Moram priznati, doduše, da me sam početak filma i kupio i da je kraj još jači od toga te da su u sredini filma iskoristili previše ‘magije’ za moj ukus i previše ‘fantazije’, da bi dozvolili i nama koji tražimo umjerenost da se maksimalno opustimo i uživimo u film. Inače, sve je nadoknadio i odličnim efektima i dizajnom, dakle vizualnim mogućnostima, ne ostavljajući nam puno prostora da o tome raspravljamo. Inspirativna nacionalna priča sa miksom modernih stvari i irskog folklora, mislim da su zaslužili Oskara za najbolji animirani film ali i ovako nisu prošli neopaženo.

Ocjena na IMDb.com mu je 8,3/10 a na Tomatoesima 98%. Reditelj filma je Tomm Moore, reditelj sličnog ostvarenja iz 2009te, ‘Tajna Kellssa’. Film je u Americi zaradio skoro 1 milion dolara na nepoznat ali vjerovatno simbolično mali budžet

Ne mogu potvrditi da će svim ljubitelja animiranog filma i ovo biti prava stvar, ali činjenica je da je ovo definicija jedne prave, simbolične bajke koja će kupiti djecu, a starije koji joj se prepuste… pa zasigurno i njih. Ako ne to, onda će se morati makar složiti s tim da je predivno i nedvosmisleno dobro snimljen i predstavljen publici.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave