Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaSpotlight - Spotlight 2015 Recenzija Filma

Spotlight – Spotlight 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

 

Spotlight (2015)
Spotlight

 

- Advertisement -

Žanr: Drama, Triler
Godina 2015
Redatelj: Tom McCarthy
Glavne uloge: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams
Trajanje filma : 02:08:00
Datum izlaska :  25. Studeni 2015.Istinita priča o tome kako su novine ‘Boston Globe’ razotkrile dječije zlostavljanje u crkvi i kako je sve to potreslo crkvu do srži.

Ovaj film mi je nekako najviše privukao pažnje jer se pojavio tako tiho a odjednom napravio bum – zaradio odlične kritike i održao dobru reputaciju, a sam pomislio: hmm, ako već Mad Maxa ne budu nominovali za najbolji film, ali vjerovatno hoće, ali u slučaju da ne nominuju, moram imati drugog favorita. I onda sam se krenuo da ga gledam sinoć u nadi da će ispuniti kriterije da postane moj favorit.

I ispunio je sve te kriterije, ali nekako bi ga bilo nezahvalno proglasiti favoritom još, jer imam još neke filmova da odgledam, no pored svih veliki naslova koje sam već ranije pogledao, ovo je jedan od najkvalitetnijih. Tako ozbiljna tema, tako osjetljivo područje, odrađeno na ovakav način da vas jednostavno usisa u sebe i da vas čitavo vrijeme drži prikovanima uz sjedište. Radnja filma se vrti oko poznatih bostonskih novina ‘Boston Globe’, koji pokušavaju razotkriti slučaj pedofilije i zlostavljanja među svećenicima u lokalnim crkvama, ali istražujući izvor po izvor doći će do nevjerovatnih otkrića i šokirajuće istine. Činjenica da se ovakva tema dugo nije ekranizirala i dovodila u pitanje, sada je bio pravi trenutak jer djeluje kao fenomenalna osvježavajuća priča koja može doprijeti do svakoga. Uz dirljive performanse nekih sporednih glumaca, itekako dobru stvar i veliki doprinos su ostvarili Mark Ruffalo, kao jedan od novinara, zatim Stanley Tucci, koji igra advokata žrtava, Rachel McAdams, također kao novinarka i Michael Keaton kao urednik rubrike ‘Spotlight’. Film je maestralan na više nivoa, od glume pa do priče, od zapleta do kraja jer je sve stavljeno pod konac i uz možda pomalo spor početak, vraćaju nam se sve dinamičniji i dinamičniji trenuci pa sve do samog kilmaksa. Iako mislim da je film slabo zadirao u živote novinara uključenih u priču razotkrivanja i u živote zločinaca, dakle na polju karakterizacije djelimično slab, rijetko će kome to zasmetati i ostat će uz novinare od početka do kraja. Na ekran je stavljena vjera, posvećenost, sloboda mišljenja i tiska, nepravda i sentimentalan zaokret i sve to čini ovaj film jednom od najboljih drama u ovoj godini.

Ocjena na IMDb.com mu je visokih 8,4/10 a na Tomatesima zavidnih 97%. Reditelj filma je Tim McCarthy koji je u prošloj godini snimio jedan relativno neuspješan film kojeg su kritičari sasjekli ali ja mislim da je u pitanju jedna solidna dramica, a u pitanju je dramedija sa Adamom Sandlerom, ‘The Cobbler’, a on između ostalog, ima još filmova iza sebe tipa ”Win Win”, ”Station Agent” i ”The Visitor’. Film je zaradio više od 28 miliona dolara u Americi.

Volim kad je zanimljiv, volim kad šokira i inspiriše. ‘Spotlight’ sve to radi i samo je na korak od filma godine, na korak od statusa ”epski”.

Ocjena:9/10

- Advertisement -