Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeBiographySteve Jobs - Steve Jobs 2015 Recenzija Filma

Steve Jobs – Steve Jobs 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

Steve Jobs (2015)
Steve Jobs

Žanr Biografski, Drama
Godina 2015
RedateljDanny Boyle
Glavne ulogeMichael Fassbender, Seth Rogen, Kate Winslet
Trajanje filma : 01:59:00
Datum izlaska :   8. Listopad 2015.Priča o Steve Jobsu, jednom od najvećih ljudi u prošlom stoljeću i o tome kako se njegovo ”Apple” carstvo zaista razvijalo.

Koliko su ameri zaista opčinjeni likom i djelom Steve Jobsa, govori činjenica da je ovo drugi film o njemu u samo dvije, tri godine i to pričam o igranim filmovima, ne brojeći dokumenatre filmove i serije. Prvi igrani koji je izašao 2013., također u sezoni nagrada, onaj sa Ashtonom Kutcherom, poptuno je podbacio. Ne samo da nam se nije svidio( mislim nama, publici i kritičarima), nego mnogi kažu da nije u potpunosti realističan i autentičan.

Zato je studio Universal dobio još priliku da nam u režiji velikana, Danny Boyla, predstavi biografsku priču vrijednu genija Jobsa. Bogat kasting i ideja sa smislom i ciljem je prezentirana u dvosatnom biografskom filmu koji je na jedan strastven a ujedno i izopačen način prikazala najbitnije trenutke u životu osnivača firme Apple. Kada je prvi put predstavljen Mac publici, kada se susreo sa svojom kćerkom za koju je vjerovao da mu nije kćerka, sukobi sa kolegama, odnos sa Wozniakom i svi oni prelomni trenuci u njegovom životu gdje je predstavljen, ne samo kao vrhunski genije nedostižnih kvaliteta nego i kao bezosjećajno čudovište koje je težilo ka savršenstvu i slavi, u ovom filmu je to sve ukomponovano da djeluje zaista zanimljivo i da posvetite pažnju onome što gledate, a dodatnu zaintrigiranost izazivaju performansi, naravno onaj centralni od Fassbendera, zatim Micheal Stuhlbarg koji je prošao relativno neopaženo u ovom izdanju kao i Seth Rogen, vjerovatno zato jer ih je zasjenila Kate Winslet koja je osvojila Zlatni Globus za svoj performans a ujedno je ove godine i nominovana za Oskara, mada mislim da njen nastup nije vrijedan takvog priznanja, ali ja se tu ne pitam ništa. Fassbender je također nominovan za Oskara, ali sumnjam da je ovo njegov ”winning-shot”. Da apsolviramo, riječ je o jednom odličnom uratku koji na dostojan način slika život ovog, najuže rečeno, informatičara, ali u nekim trenucima film se ne opire standardnim klišeima biografskom filma pa baca sjenu na priču sa težnjom, sa dubinom i definitivno dijeli publiku na one koji vole ili koji mrze film. Interesantna priča koja se da pratiti ali nikakav spekatkl niti na film možemo gledati kao najbolje od ovog reditelja s obzirom da je on čovjek za drugi, apstraktniji žanr. Nimalo gripozno i nadamo se da će se Holivud zaustaviti na ovom filmu što se tiče Jobsa.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,5/10 a na Tomatoesima zavidnih 85%. Film je na 30 miliona dolara zaradio isto toliko, možda malo više, ali to ga definitivno stavlja u kategoriju onih koji relativno propali na kino blagajnama. Boyle je, kao što sam već rekao, reditelj film i poznat je po naslovima tipa ”28 dana kasnije”, ”127 Hours”, ‘Trance”, ”Trainspotting”, ”Milijunaš s ulice”, ”Žal” itd. Dosta je bilo neobično vidjeti njega da radi na biografskoj drami ali osjetan je stil i njegovo dirigiranje palicom u filmu.

Ostat ću stajati čvrsto na zemlji i bez ikakvog optimizma, lažne nade i neiskrenosti, preporučiti ovaj film čisto onima koji se zaista zanimaju za onoga o kome je ovaj film i za njegove produkte, a oni koji ne spadaju u tu grupu – vi bolje možda pročitajte knjigu o njemu koja je izašla prije par godina i koja bi vam definitivno kupila pažnju.

Ocjena:7/10

- Advertisement -